Crvena zvezda u derbiju, šta će izabrati Milojević?
Vladan Milojevic Crvena Zvezda - Partizan derbi super liga Srbije 27.8.2017. Beograd, Srbija, 27. Avgust 2017. (credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Posle proslaska u nokaut fazu Lige Evrope Crvena zvezda i Partizan igraju Večiti derbi koji ipak mnogo više znači “crno-belima”.

Posle kiksa u Kruševcu, te pre toga remija sa Spartakom sada Crvena zvezda ima 9 bodova više od tima Miroslava Đukića, a to bi moglo da utiče na utiče na postavku igre Vladana Milojevića.

A SVETSKO PRVENSTVO? ZAŠTO TE MERIDIAN NE BI POSLAO U RUSIJU?

Prethodni Večiti derbi je prošao bez golova, ali je domaćin bio mnogo bolji na terenu. Milan Borjan je na tom meču bio bez posla, a sa druge strane Pešić je pogodio prečku, dok je Boaći propustio šansu u 1 na 1 duelu sa Stojkovićem.

A sada, u poslednjem meču ovog dela sezone, kako će Vladan Milojević izaći na teren?

KO NEDOSTAJE, KAKVI SU PROBLEMI?

Na prethodnom derbiju Milojević je bio bez Milana Rodića, što je rešio stavljanjem Marka Gobeljića na poziciju levog beka zakrpio tu rupu. Sada ima problem sa krilnim igračima. Nemanja Radonjić je povređen već skoro mesec dana, a ni Nemanja Milić nije stoprocentno spreman.

Zvezda u derbiju: Tri moguće kombinacije Milojevića

To sužava izbor na krilu na Slavoljuba Srnića. Marka Gobeljića i Luku Adžića, zbog čega je Milojević u meču sa Kelnom morao da vrši rokade i postavi Nenada Krstičića na krilo.

BOAĆI? PEŠIĆ? SRNIĆ? KO ĆE DATI GOL ZA ZVEZDU?

Niko od ostalih igrača ne izostaje. Milan Rodić je konačno stopostotno spreman, što se videlo u meču sa Kelnom gde je odigrao perfektno. Vujadin Savić je takođe spreman, što je sjajna vest za crveno-bele. Dakle, kakva će biti postavka?

OPCIJA 1: ZVEZDA KAO PROTIV KELNA

Čini se da se Branko Jovičić vratio u tim u pravom trenutku. On je ponovo izašao na teren u meču sa Radnikom kada je bio strelac iz penala.

Dobro je došao u meču sa Kelnom kada je od prvog momenta bio na terenu. Milojević je procenio da će mu na levom krilu mnogo više koristiti Krstičić i pogodio je.

Iako po vokaciji centralni vezni on se odlično snašao po levoj strani terena. To je u praksi značilo da je Zvezda mogla u defanzivnom bloku da nastupi sa trojicom u sredini i pridruženim Srnićem na boku, dok je u napadu Krstičić otvarao prostor raspoloženom Rodiću, možda i najboljem akteru meča.

DERBI! OVO SMO ČEKALI! A KVOTE SU NIKAD BOLJE! 

To je svakako prva opcija za derbi iz nekoliko razloga. Početi ovakav meč sa Boaćijem i Pešićem u timu deluje možda i previše napadački. S  obzirom da je Zvezda u poziciji da sačeka napade protivnika i prepusti loptu Partizanu, za očekivati je da Boaći startuje, a da kao u meču sa Kelnom kasnije zameni Jovičića, koji još uvek nije spreman za ceo meč.

U ovom slučaju bi Boaći bio usamljen u špicu, iza njega bi stajali Kanga, Krstičić i Srnić, a iza njih Jovičić i Donald.

Sa klupe bi moguća pretnja bili Milijaš, Gobeljić, Pešić, ali i mladi Račić i Adžić.

DRUGA OPCIJA: PEŠIĆ LEVO, BOAĆI U SREDINI

Drugi mogući sastav je onaj bez Jovičića, sa Pešićem na levom boku. Na tom mestu se visoki napadač možda i bolje snalazi nego kao centralni napadač. Zvezda bi u tom slučaju Krstičića uparila sa Donaldom, desno bi bio Srnić, a u sredini Kanga.

Zvezda u derbiju: Tri moguće kombinacije Milojevića

Tako bi se dobilo na ubojitosti putem kontranapada, ali bi verovatno Rodić imao mnogo defanzivniju ulogu nego u slučaju da na levom boku počne Krstičić.

Zvezda bi dobila još jednog opasnog igrača i u skoku, a tim bi mogao da se u jednom momentu transformiše i u klasičnu 4-4-2 formaciju.

TREĆA OPCIJA: DIJAMANT, DVA ŠPICA

U ovoj varijanti Milojević bi upario Pešića i Boaćija u napadu, a iza njih bi postavio dijamant formaciju. Tu bi Jovičić bio prvi ispred odbrane, a u liniji ispred njega bi bili Donald i Krstičić. To bi Kangi dalo mnogo prostora da se kreće i potpunu slobodu u igri. To naravno sa njim može biti mač sa dve oštrice – u takvom slučaju može da bude i najbolji i najgori igrač na terenu.

Tako bi Rodić i Stojković dobili ogroman prostor za prodore, ali i mnogo više posla u odbrani, pa bi sigurno u jednom momentu Marko Gobeljić ušao na jedan od bokova kao osveženje.

Ovo bi mogla da bude i odlična opcija kada je Leaandre Tavamba u pitanju. Korpulentni Kamerunac je pravio ogromne probleme Zvezdi u prethodnim derbijima, a u ovakvoj postavci Mičel Donald bi mogao biti postavljen dovoljno blizu Zvezdine odbrane, da može da im pomogne u skoku protiv njega.

Opcija je mnogo, ali na kraju odlučuje Vladan Milojević. Iako se bodovi u jednom momentu sezone dele, pobeda u derbiju bi značila da je Crvena zvezda nadomak titule.