Zvezda bez navijača na CSKA: Da li je ovo najveća kazna u istoriji kluba?

Danima se nagađalo šta će fudbaleri Crvene zvezde „dobiti“ od UEFA u zamenu za problematično ponašanje navijača na utakmici protiv BATE Borisova u Belorusiji. U zvaničnoj odluci stoji – prazne tribine Marakane u prvom meču šesnaestine finala Lige Evrope protiv moskovskog CSKA.

Pored zatvaranja kapija na već polurasprodatom stadionu „Rajko Mitić“, bivši šampion Evrope kažnjen je i sa 50.000 evra, a žalba verovatno uveliko spremna već čeka isporuku na adresu Evropske fudbalske unije.

Žalgiris nije za poređenje sa Zvezdom, ali crveno-beli imaju šanse!

“Verujem da imamo dovoljno argumenata da u žalbenom postupku dokažemo da Crvena zvezda ne zaslužuje da igra na praznom stadionu i da ćemo u tome uspeti. Sigurno da je jedan od tih argumenata i činjenica da smo još u decembru poslali u UEFA cene karata za meč šesnestine finala Lige Evrope, što svi klubovi moraju da urade i nismo dobili bilo kakvu informaciju da ne počinjemo prodaju ulaznica. Do sada smo prodali oko 28.000 karata što je više od pola stadiona. Zbog svega ovoga, prvo cemo uložiti argumentovanu žalbu gde se iskreno nadamo pozitivnom ishodu za naš klub. Sačekaćemo ishod žalbenog postupka, a potom doneti konkretne odluke o kojima ćemo obavestiti javnost“, izjavio je generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić.

Kao razlog kazne navodi se transparent na meču u Belorusiji upućen nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srbije i Ratku Mladiću koji je sredinom novembra osuđen na doživotnu robiju: “Hiljadu doživotnih da su ti dali, častan Srbin tebe slavi”.

Naravno da ovo nije prvi put kako Crvena zvezda biva kažnjena zbog ispada svojih navijača i naravno da neće biti poslednji. Posle svih problema koje je publika napravila svom klubu u raznim takmičenjima, nemoguće je ne zapitati se da li postoji mera koja bi konačno zaustavila taj trend.

Prošlo je 12 godina otkako je potpisao za Mančester Junajted: Najbolje izjave o Nemanji Vidiću

Bilo je mnogo takvih pitanja i pre, ali odgovori su uvek dosezali krajnje, ujedno i neprihvatljive granice. Ili će biti ljuti na politički sistem ili na svetski poredak, ili možda na klub.

U svakom slučaju, izgleda kao da se domaća publika i ne trudi previše da pronađe ravnotežu. Po njihovom shvatanju, u tom slučaju reč „navijač“ očigledno gubi svaki smisao.

Kakav smisao sada ima skoro 30.000 prodatih ulaznica? Neiskorišćena materijalna uspomena na evropski meč u fazi koju Crvena zvezda nije videla 25 godina? Pošto je to neprocenjivo parče kartona postalo bezvredno upravo zbog neprimerenog ponašanja.

Ukoliko odluka UEFA ostane na snazi, to bi mogla da bude možda i najveća kazna u istoriji Crvene zvezde.

Zašto?

Zvezda bez navijača na CSKA: Da li je ovo najveća kazna u istoriji kluba?

Pre svega, pored pomenute činjenice da tim iz „Ljutice Bogdana“ proleće u Evropi nije video čak 25 godina, ekipa Vladana Milojevića igra fantastičan fudbal, ubedljivo najbolji u protekloj deceniji.

Saznanje da navijači, u pravom smislu te reči, neće imati priliku da prisustvuju istorijskom susretu sa ruskim gigantom boli u svakom pogledu.

Crveno-beli su bili najgledaniji klub u grupnoj fazi LE, a nokaut faza u ovom trenutku predstavlja idealnu priliku da se na veličanstven način pruži podrška svima koji su učestvovali u nezaboravnoj evropskoj epizodi ove sezone.

NBA: Mirotić oživeo Bikove, ali ga čeka trejd

Ne postoji ta novčana kazna koja je pojedinim navijačima vrednija od pune Marakane, posebno u meču koji na toliko načina govori koliko je zapravo Crvena zvezda veliki klub. Od prvog kola kvalifikacija do šesnaestine finala.

Ishod žalbe ovde nije toliko važan. Važno je objasniti onima koji su je „iznudili“, a toliko puta su upozoravani, da klub i ova ekipa zaslužuju bar malo više od praznog stadiona. Toliko možemo, a UEFA je posebna priča.