ZVANIČNO: Žorž Vea je novi predsednik Liberije!

Kada su završeni oktobarski izbori, on je imao najviše glasova. Tada to nije bilo dovoljno za pobedu, pa se čekao drugi krug. Žorž Vea je pobedio u njemu i narednih šest godina bi trebalo da obavlja ovu funkciju.

Izborom za predsednika Liberije Žorž Vea je postao prvi osvajač Zlatne lopte kom je to prošlo za rukom. Čest je slučaj da se sportisti prebace u politiku nakon igračke karijere. Takvih primera ima i kod nas ali još uvek niko nije stigao ovoliko daleko.

Da li će Monako savladati Monpelje?

Nekadašnji igrač Monaka, PSŽ-a i Milana izabran je u drugom krugu predsedničkih izbora. Kako nije bilo pobednika nakon prvog kruga, a on je bio najbolji tada, glasalo se ponovo. Dva puta je pomeran datum novih izbora. Kada se konačno desilo, Vea je pobedio.

On će na novoj funkciji naslediti prvu ženu na predsedničkoj funkciji u toj zemlji. Kada se prvi put kandidovao, 2005. godine, pobedila ga je Elen Džonson Sirlif. Ona je bila na čelu države puna dva mandata, tj. 12 godina.

Sada će Liberijom, po površini malom zemljom, upravljati Vea. Liberija ima ogromnu obalu na Atlantskom okeanu i nju bi mogla da iskoristi u narednom periodu. Na teritoriji ove afričke države živi ukupno oko 4.5 miliona ljudi.

Fiorentina je favorit protiv Milana!

Oni su poverenje ukazali najboljem fudbaleru kog je ta zemlja imala. Zapravo, Vea je dugo bio simbol ne samo Liberije već celog afričkog fudbala. Nastupao je u Francuskoj, Italiji i Engleskoj a u sve tri države je imao barem po jedan trofej.

Očigledno je njegov uticaj uspeo da savlada nadmoćnije političke rivale. Njegov protivnik u trci je bio dugogodišnji potpredsednik i saradnik predsednice. Elen Džonson Sirlif je kandidatkinja za Nobelovu nagradu, pa je Vein uspeh još više dobio na značaju.

Osvjač Zlatne lopte je do nje stigao na impresivan način. Pobedio je Klinsmana 1995. godina sa skoro 30 glasova više dok su trečeplasirani Litmanen i četvrtoplasirani Del Pjero zajedno imali manje glasova od njega.

Milan treba da gostuje u Bugarskoj!

Pogled na tu listu iz ove perspektive deluje neverovatno. Alan Širer je, recimo, te godine bio 32. u izboru! Loš plasman beležili su i Ronaldo na 26. mestu, Bađo na 23. poziciji ili Batistuta koji je osvojio 7 glasova i bio 20. te sezone!