ZLATNI MOMCI Posebna uvertira za Mundobasket u Kini

Serijal "Zlatni momci" o neverovatnim košarkaškim uspesima nacionalnog tima kroz istoriju (FOTO: Promo/Dragana Stjepanović

Košarkaška reprezentacija Srbije imaće posebnu uvertiru za odlazak na Svetsko prvenstvo (31. avgust – 15. septembar) u Kini.

Radio Televizija Srbije emitovaće u avgustu dokumentarni serijal “Zlatni momci” posvećen najvećim uspesima naših košarkaša.

Gledaćmo šest jednosatnih epizoda. Serijal će kroz do sada ne ispričane detalje i ekskluzivni materijal predstaviti pet osvojenih zlatnih medalja. Radi se o šampionatima iz 1970, ’78, ’90, ’98. i 2002. godine.

Tako će se na poseban način ispratiti aktuelna generacija koja sa veliki ambicijama kreće put dalekog Istoka.

Uz koproducentsku podršku RTS-a, serijal realizuju producentske kuće PGM Network i Cinnesporta. One već stoje iza sportskih dokumentarnih filmova i programa, poput “250 stepenika”, “Od Urugvaja do Rusije”, “Bili smo pravci sveta”, “Žoc – čovek odluke”, “Igra mog života”.

Autori serijala “Zlatni momci” su Vladimir Pajić, idejni tvorac dokumentarca “250 stepenika” i dugogodišnji sportski novinar, i Aleksandar Miletić, doajen sprskog novinarstva i autor brojnih knjiga i dokumentarnih filmova sa sportskom tematikom.

Košarka zauzima posebno mesto u našim srcima i ovaj serijal je naš skromni doprinos velikom istorijatu ovog sporta.

Kada pomenete sve te uspehe, imate uvek utisak da je to poznata temetika. Postoji toliko stvari za koje šira javnost nije čula.

Mi želimo da te priče prenesemo kroz razgovore sa akterima, odlaske na istorijske lokacije, kao i arhivskim snimcima koji do sada nisu emitovani – rekao je Vladimir Pajić.

ZLATNI MOMCI Posebna uvertira za Mundobasket u Kini
I nekadašnji kapiten, centar Nenad Krstić, priča o anegdotama iz reprezentacije (FOTO: Promo/Dragana Stjepanović)

Reditelji serijala su Vladimir Kurćubić i Ivica Vidanović, dok je direktor fotografije Pavle Ilić. “Zlatni momci” se uveliko snimaju na lokacijama širom regiona i Evrope, i do sada su snimljeni razgovori sa više od 50 sagovornika. Među njima se nalaze najznačajnija imena svetske košarke.

– Nema sumnje da radimo veliku stvar bez lažne skromnosti. Iz samih intervjua sa junacima tih neverovatnih trijumfa odmah se shvata kakav je pojedinačan značaj bio svake te medalje.

Ne samo u kontekstu sporta, već i šireg društvenog trenutka. Želimo da nove generacije ne zaborave i naše starije sportske heroje, kao i istorijske trenutke. Bez njih ne bismo bili gde smo – dodao je reditelj Ivica Vidanović.

“Zlatni momci” se snimaju i uz podršku Košarkaškog saveza Srbije. Iza kompletnog projekta stao je i selektore reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević.

– Ne smemo da dozvolimo da se zaboravi istorija jednog naroda. Tako najbrže gubimo identitet – isto je i sa istorijom sporta.

Od ključnog je interesa za kontinuitet rezultata, razvoja i budućnost srpske košarke svakodnevno podsećanje na veličanstvene uspehe svih naših predhodnika!

Naš je zadatak, da uz ovakve projekte, nastavljamo sa dizanjem obrazovanja i sportske kulture, a ujedno i samosvesti o sveopštem značaju košarke na našim prostorima.

I zato puno sreće i sve čestitke ljudima koji su realizovali ovaj projekat – poručio je selektor Đorđević.

Produkcija serijala ulazi u drugu fazu sa završnim scenama koje će se snimati po okupljanju reprezentacije i starta priprema za SP u Kini.

Emitovanje na kanalima RTS-a predviđeno je uoči samog Svetskog prvenstva, od 12. avgusta ići će dve epizode nedeljno.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime