Zlatna medalja za Španiju: Šterbik je šampion Evrope!

Šterbik je uživao na golu, ali nije mnogo voleo da trči i diže tegove

Imali su minus nakon prvih pola sata igre ali je sve rešio Arpad Šterbik! Ušao je pri nepovoljnom rezultatu ali je sve bilo pod kontrolom. Evropsko zlato je osvojio prvi put u karijeri i dodao ga svojoj kolekciji trofeja.

Bilo je potrebno malo vremena za zagrevanje. Primio je nekoliko golova koji nisu u njegovom stilu ali je i tada znao da ima Šveđane u šaci. Nekoliko puta je nogom dohvatio prečku, namignuo klupi na kojoj su sedele rezerve i bio spreman za zlato.

Mrežu je u potpunosti začarao, zatvorio je sve prilaze sopstvenom golu, branio je situacije 1 na 1 i sedmerce. Šveđani nisu imali šansi i na kraju je razlika bila ubedljiva. Tokom drugih 30 minuta igre postigli su samo 9 golova a primili čak 17.

Može li Flensburg do titule u Nemačkoj?

Arpad Šterbik je rođen u Senti a rukometnu karijeru je započeo u čuvenom Jugoviću iz Kaća. Ubrzo se preselio u Mađarsku a to će uz Španiju biti najvažnija zemlja za njegovu karijeru. Igrao je i za skopski Vardar sa kojim je postao prvak Evrope u klupskoj konkurenciji, četvrti put u karijeri.

Sa reprezentacijom Jugoslavije je osvojio dve veoma važne medalje. Na prvenstvu u Egiptu 1999. i dve godine kasnije u Francuskoj stizao je do bronzanih medalja. Uspešan niz je u dresu Španije nastavio deceniju ksnije. Prvo je 2011. ponovio bronzu da bi dve godine kasnije postao i svetski šampion!

Na Evropskim prvenstvima je imao manje uspeha jer mu je medalja iz Hrvatske tek druga u karijeri. Prethodno je 2016. u Poljskoj osvojio srebrnu medalju ali je sad riznica još punija. Najavio je povlačenje iz nacionalnog tima, barem dok ne zatreba sledeći put.

Šterbik je dobio nagradu za najboljeg igrača finala a u ekipu je upao tek pred polufinale. Zapravo, ne bi ni bio član selekcije da se nije povredio Barselonin golman Peres de Vargas. Špancima se ta izmena isplatila a postoje slučajevima da su još neki rukometaši osvajali medalje za različite timove.

Ademar Leon je favorit za titulu u Španiji!

Pionir rukometnih prelazaka je Talant Dušebajev. Svima dobro poznato ime, još iz dana kada je naša reprezentacija bila među najboljima na svetu. Igrao je za Sovjetski Savez kao junior i osvojio svetsko zlato. Kada je došlo do raspada, menjao je selekcije.

Nastupio je na Olimpijskim igrama u Barseloni. Osvojio je zlatnu medalju ali je ta reprezentacija igrala pod zastavom Olimpijskog komiteta, jer Rusija nije učestvovala na Igrama. Bio je najbolji strelac turnira i uvršten je u idealni tim. Zasluženo.

Sa reprezentacijom Rusije je postao prvak sveta naredne godine a onda je počeo da igra za Španiju. Sa Špancima je osvojio pet medalja, dve na Olimpijskim igrama i tri na Evropskim prvenstvima. Nijedna od tih pet nije bila zlatna.

Nakon igračke karijere se posvetio trenerskoj. Nakon klupe dva španska i jednog poljskog tima postao je selektor. Vodio je reprezentacije Mađarske i Poljske a obojica sinova, Aleks i Danijel, nastupaju za reprezentaciju Španije.

Jedan od njegovih reprezentativnih kolega uspeo je sa iste dve reprezentacije da se okiti medaljama. Andrej Šćepkin je bio jedan od osvajača zlatne medalje na Svetskom prvenstvu 1990. godine a nekoliko godina kasnije je počeo da igra za Španiju.

Koji klub će postati prvak Evrope?

Snažni pivotmen je tada bio saigrač Dušebajevu pa su zajedno stigli do tri odličja. Osvojili su bronzu na Olimpijskim igrama u Sidneju i dve evropske medalje, bronzanu i srebrnu 2000. i 1998. godine. Šćepkin je u između sovjetskog i španskog dres nosio i dres Ukrajine.

Bertrand Roin trenutno igra u Kataru a i reprezentativac je te zemlje. Nije uvek tako bilo, Roin je bio svetski šampion sa reprezentacijom Francuske. Dok je igrao u domovini dobio je poziv, odigrao je ukupno 20 mečeva za najbolju selekciju svoje zemlje.

Igra na poziciji levog beka, pomogao je Francuzima da osvoje zlato a onda promenio tim. Reprezentativnu i klupsku karijeru je preselio u Katar. Sa tim timom, sastavljenim od mnogih rukometnih legionara, stigao je do svetskog srebra.

Pogledaj kompletnu rukometnu ponudu!

Pored veoma uspešnog nastupa sa Katarom na Svetskom prvenstvu u njegovoj biografiji se ističu i dve zlatne medalje sa kontinentalnih prvenstava u Aziji. Iako je rođen u zapadnom delu Francuske očigledno mu prija Azija.