Živković će biti faktor iznenađenja: U Benfiki kreativac na sredini, za Srbiju nepredvidivi džoker (VIDEO)

Živković
Andrija Živković je na meti Lacija (FOTO: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto)

Pre nešto više od mesec dana, pisali smo o njegovom prvom meču na novoj poziciji. Sada je prošlo dovoljno vremena da ponovo pregledamo situaciju i vidimo šta bi mogao da donese reprezentaciji Srbije. Andrija Živković igra u odličnoj formi i sva je prilika da ćemo ga videti na Mundijalu u Rusiji.

Živković poslednjih meseci u dresu Benfike nastupa na poziciji centralnog veziste, nešto što je malo ko očekivao da će videti od njega. Kada je bio u Partizanu, domaći mediji su ga simpatično upoređivali sa Lionelom Mesijem, pre svega zbog pozicije na desnom krilu, korišćenja levom nogom i direktnosti prilikom ulaska u dribling.

Ipak, sada je Nišlija prebačen u centralni deo veznog reda i tamo se sasvim dobro snalazi. Još važnije je da je Živković postao standardan i u subotu je po sedmi uzastopni put bio u startnoj postavi Ruija Vitorije.

“Živković evoluira kao igrač”

O njemu je pohvalno govorio i Zoran Filipović, član stručnog štaba Mladena Krstajića i glavni skaut FSS-a. Nekadašnji igrač Benfike iz sredine osamdesetih je za portugalske medije istakao da je zadovoljan onim što Živković pruža.

“Živković je dosta evoluirao kao igrač i dobro se uklopio u ovu formaciju u kojoj igra kao centralni vezista. On napreduje”, rekao je Filipović tamošnjim medijima.

Živković
Andrija Zivkovic U21 mladi fudbal, Srbija – Rusija 10.10.1017. Oktobar 10. 2017. (credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Možda je baš izraz “evoluira” najbolji izraz u ovom trenutku. Prebacivanje sa krila u sredinu terena nimalo nije poremetilo Srbina. Štaviše, on pruža odlične partije u portugalskoj javnosti to ne prolazi nezapaženo. To bi mogla da bude naznaka da Živković igrački sazreva.

Ovog jula će napuniti 22 godine, a za sada mu nimalo teško nije pala promena pozicije. Mnogi mladi igrači bi u toj situaciji pokazali nespremnost da se prilagode, osećajući se nesigurno u novom okruženju. Živković, sa druge strane, uživa u novim zadacima, što ne govori samo o njegovoj mentalnoj stabilnosti, već i fudbalskim kvalitetima.

Živković poseduje inteligenciju za novu poziciju

A fudbalskih kvaliteta itekako ima. Od prelaska u sredinu terena – bilo kao centralni vezista u formaciji 4-3-3, bilo u formaciji 4-1-4-1 – Živković je na sedam mečeva odigrao 599 minuta i zabeležio dva pogotka i jednu asistenciju. Iz te dublje pozicije, to je sasvim dobar učinak, ali dosta je važnije ono što Živković radi tokom čitavog meča.

Njegova pas igra je na sasvim zadovoljavajućem nivou (oko 83 odsto od početka sezone), a treba imati u vidu da Živković često pokušava rizičnija dodavanja. Od prelaska na novu poziciju, skoro trećina njegovih dodavanja bila su dodavanja unapred ka završnoj trećini terena.

Takvim loptama je teže pronaći saigrače, ali vezista se u tome lepo snalazi. Ono što Živković odlično koristi jeste pozicioniranje u takozvanim “poluprostorima”. Na slici ispod, to su bele osenčene površine, odnosno širine između bočnih linija šesnaesterca i peterca.

Živković će biti faktor iznenađenja: U Benfiki kreativac na sredini, za Srbiju nepredvidivi džoker (VIDEO)
Izvor: Whoscored.com

Možete videti da je na meču protiv Boaviste (jedan od Živkovićevih najboljih nastupa ove godine) uspevao da kontroliše igru upravo iz tog levog centralnog poluprostora. Iz tih pozicija Živković može najviše da zapreti svojim loptama u prostor, jer ima opcije i sa svoje leve i sa svoje desne strane.

VUJADIN IDE STOPAMA OCA: ČUDESAN PUT DO DRESA SRBIJE

To je više puta pametno koristio, kao što ćete videti na narednoj slici sa istog susreta. Živković se nalazi u poluprostoru i usporava ritam, zastajući sa loptom u nogama. Ovim inteligentnim potezom usporava i svoje čuvare koji očekuju šta će sledeće uraditi, a na ovom primeru se vidi kako levi bek Aleks Grimaldo potom nailazi u punom trku.

Živković će biti faktor iznenađenja: U Benfiki kreativac na sredini, za Srbiju nepredvidivi džoker (VIDEO)
Izvor: Football Whispers

Rivali su stoga usporeni i ne mogu iz mesta da odgovore Grimaldovoj brzini, a Živković to koristi da pošalje pravovremeno dodavanje u prostor.

Dakle, on pokazuje inteligenciju za igranje u sredini terena. To se još vidi i po njegovim brojevima ove sezone, jer beleži 2.2 ključna dodavanja na 90 minuta uprkos tome što igra dalje od gola protivnika.

Traži da učestvuje u igri i doprinosi defanzivnim zadacima

No, Živković često ima veliku slobodu kretanja. Benfika je ekipa koja je protiv skoro svakog portugalskog tima veliki favorit i ima inicijativu, pa i srpski internacionalac to može bolje da iskoristi.

Na slici ispod nalaze se mape njegovih kontakata sa loptom na prethodnih sedam mečeva, dok su belom bojom osenčene napadačke trećine terena. On je uglavnom igrao kao levi centralni vezista, i u 4-1-4-1 i u 4-3-3.

Živković će biti faktor iznenađenja: U Benfiki kreativac na sredini, za Srbiju nepredvidivi džoker (VIDEO)
Redosled slika je hronološki, prva slika je skroz gore levo, slika pored je broj 2, slika ispod prve je broj 3 i tako dalje. Narandžaste tačke su mečevi kada je Benfika bila domaćin, plave kada je bila gost. Izvor: Whoscored.com

Ove mape su dobar pokazatelj toga gde se Živković nalazi na terenu kada je sa loptom u nogama. Utakmice su poređane hronološki, pa ćete primetiti da je u početku, kada mu je ova pozicija bila sasvim nova, bivši igrač Partizana bio dalji od protivničkog šesnaesterca.

Sada polako sve više ulazi u te opasne zone, pokušavajući da ostvari uticaj na igru. Nema skrivanja od akcije, Živković traži da direktno učestvuje, da kreira za saigrače.

Međutim, to nije sve. Kada pogledamo njegove defanzivne poteze, jasno je da Živković dobija instrukcije da svojom brzinom i agilnošću brzo pomogne u ponovnom osvajanju lopte.

Živković beleži 2.2 uspešna starta na 90 minuta na protivničke igrače (ne nužno klizeći startovi, već svaki start u kojem pokušava da osvoji loptu) što je odlično za igrača njegove građe. Još je bolje kada se ima u vidu da Benfika često ima i preko 60 odsto poseda lopte, pa je faktički manje vremena tokom kojeg Živković može da ostvaruje uspešne startove.

Na slici ispod se vide njegovi startovi i presečene lopte (na sedam mečeva otkako igra u sredini) raspoređeni prema pozicijama na terenu na kojima su se dešavali.

Živković će biti faktor iznenađenja: U Benfiki kreativac na sredini, za Srbiju nepredvidivi džoker (VIDEO)
Izvor: Whoscored.com

Ovaj put, osenčeni predeo predstavlja onaj deo terena koji se smatra za prostor u kojem se vrši visoki presing. Dakle, kada želite da premerite koliko visok presing igra neki tim, taj deo terena je najbitniji.

Više od četvrtine Živkovićevih startova i presečenih lopti desili su se baš u zoni visokog presinga, te je i to segment u kojem pokazuje da može da doprinese timu. Brzo osvajanje lopte nakon izgubljenog poseda je nešto čemu veliki timovi teže, a Benfika to u Portugalu svakako jeste.

ALEKSANDAR KOLAROV IGRA SEZONU IZ SNOVA: NAJKREATIVNIJI BEK EVROPE, ČETVRTFINALE LŠ I ŠTA TO ZNAČI ZA SRBIJU?

Naravno, sve ovo treba gledati uz nekoliko ograda – da je Benfika daleko jači tim od većine lige, da je ovo i dalje relativno mali broj utakmica, kao i da Živković ima određene nedostatke u svojoj igri.

Još uvek je potrebno da se u potpunosti navikne na novu sredinu u kojoj je gubljenje lopte daleko veći rizik i njegova fizička snaga će u sprečavanju takvih situacija morati da ima udela.

Šta ovo znači za Srbiju?

Fudbaler Benfike se našao na poslednjem spisku reprezentacije Srbije i Mladen Krstajić će na njega računati u prijateljskim mečevima protiv Maroka i Nigerije. Biće to dobra prilika da vidimo kakve su zapravo zamisli selektora i na kom mestu će koristiti omalenog fudbalera.

Živković ovim prelaskom u sredinu terena sada može da odgovori na više pozicije nego što se to ranije smatralo, ali bi u nacionalnom timu trebalo očekivati ga pre na krilu nego u sredini. Razloga za to je više, pre svega Živkovićeva brzina, prodornost i direktnost u igri koja bi Srbiji mogla dosta da znači kada je potrebno stvoriti nešto “ni iz čega”.

Takav stil igre će Orlovima biti potrebniji jer nije za očekivati da Srbija kontroliše posed i tempo meča u meri u kojoj to čini Benfika. U takvom razvoju događaja, Krstajić bi na sredini više dobio fizičkim prisustvom, bilo u vidu Sergeja Milinkovića-Savića ili defanzivnijih igrača poput Nemanje Matića ili Luke Milivojevića.

Teško je očekivati da će Krstajić preterano eksperimentisati sa Živkovićem na jednoj od pozicija na kojoj je Srbija najkvalitetnija. Više bi se dobilo njegovom nepredvidljivošću na desnom krilu.

Opet, koliko je realno očekivati Živkovića u startnih 11 na Mundijalu? Do tada je ostalo još nešto manje od tri meseca i ta odluka zavisiće od formacije. Ukoliko se Krstajić odluči za 4-3-3, teško je da će Živković moći na desni bok, pre svega zbog Dušana Tadića, dok bi se onda sa kontra strane očekivao Filip Kostić.

U formaciji 4-2-3-1 bi za Živkovića bilo više mesta. Tadić bi najverovatnije bio klasična desetka iza napadača, pa bi Nišlija lakše mogao do mesta desnog krila.

SRBIJA SE NA MUNDIJAL VRAĆA UTAKMICOM PROTIV KOSTARIKE!

Ove partije koje je Živković pružao u sredini terena u dresu Benfike teško će biti kompatibilne sa stilom igre koji se od Srbije očekuje na Mundijalu. Ipak, i ako Živković u nekom scenariju bude igrao kao desno krilo, svojom kretnjom u sredinu terena – gde se sve bolje snalazi – mogao bi da ponudi nove opcije u igri Srbije.

U ovom trenutku raduje da jedan od čuvenih “Novozelanđana” napreduje i da ima prostora da izraste u velikog igrača. Od te generacije momaka će se tek u budućnosti očekivati da preuzmu vodeću reč u selekciji Srbije.

Živković će, nastavi li ovako, zasigurno biti jedan od njih.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime