Proslavljeni košarkaš Željko Rebrača govorio je kakvo je trenutno stanje u jednom od najtrofejnijih sportova u Srbiji.

Nekada sjajni centar dao je opširan intervju za „Nezavisne“.

Željko Rebrača je svojevremeno sa 20 godina osvojio Evroligu sa Partizanom, da bi kasnije izgradio impresivnu karijeru i čak šest godina proveo u NBA ligi.

Bivši reprezentativac naše zemlje je istakao koji su to najveći nedostaci naše reprezentacije i kako vidi dešavanja u srpskoj košarci.

-Iskreno, trenutno ne vidim nešto na vrhunskom nivou. Zadnji su Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić. Potrebno je mnogo odricanja i mnogo rada. Uvek kažem da je Duško Vujošević imao najbolji sistem rada s klincima. Radio je s njima individualno i onda ih kao mlade igrače gurao u vatru. Sada u klubovima ima mnogo stranaca, pre svega na pozicijama jedan i četiri. Kad pogledamo reprezentaciju Srbije, posle Vasilija Micića i Miloša Teodosića nemamo nekoga ko može da igra na tom nivou na toj poziciji. Ne kažem da se to neće promeniti, ali moramo da radimo. Timski trening nije dovoljan, mora da se radi samostalno- izjavio je Željko Rebrača.

Popularni Bananamen je nedavno pokrenuo svoju košarkašku akademiju, i sve zanima da li neki njeni polaznici imaju tračak talenta kao neki asovi iz slavne generacije srpske reprezentacije.

-Od generacije 2000. pa ovamo mentalni sklop se promenio. Ne kažem da nema potencijala, ali moraš da voliš košarku i mnogo da radiš. Svi bi neku prečicu. Menadžeri prave medveđe usluge igračima, stvara se pogrešna slika. Znam da se sada sve vrti oko para. Roditelji često pokušavaju kroz decu da izađu iz krize. To su sve neke prepreke i to pokušavam da objasnim deci u “Akademiji”. Razumem da, ako neko teže živi, donosi odluke na brzinu. Novac u suštini treba da bude posledica napornog rada, a ne uzrok. Moraš da budeš gladan košarke i uspeha. Ako je tako, materijalna strana će doći. To je normalna posledica. Kroz sve to smo mi prošli i to želim da usadim klincima- dodao je Željko Rebrača.

Rebrača je tokom karijere radio sa brojnim kvalitetnim trenerima: Dušan Ivković, Željko Obradović, profesor Aleksandar Nikolić, Duško Vujošević, Majk Dantoni…

-Klince je potrebno prepoznati. Neko može biti trenutno talentovan, ali to ne znači da će sutra biti vrhunski košarkaš. Ima neko ko čuči u ćošku i kome treba naći dugme da ga upališ, a koji može da bude vrhunski igrač, kao, na primer, Jokić. Ko je očekivao od njega da bude vrhunski? Na kraju je uspeo. Možemo da se pravimo pametni da smo to očekivali, ali nismo. Takva situacija pokazuje drugim klincima, koji imaju višak kilograma, da mogu da uspeju i da ne moraš da budeš atleta i da skačeš nebu pod oblake da bi bio odličan igrač. Ali, moraš da se trudiš i radiš. Ove generacije su mnogo lenje. Socijalne mreže i igrice im uzimaju puno vremena. Naše generacije su stalno bile vani, igrali smo se, a sad je većina za računarima. Ni u školi više nije kao pre. Sad kad klinci dođu da treniraju, prvo je potrebno naučiti ih kako da trče, da poprave motoriku-

Da li ste saglasni sa ovakvim konstatacijama?

“Orlovi” visoko lete: Srbija na prvenstvu Evrope!

Obavezno pogledajte:Košarkaški kviz | EUROLEAGUE #07 | Testiraj znanje! POGODI KOŠARKAŠA

3 KOMENTARA

  1. Mogu samo da se saglasim sa Rebračom i da se nadam da će se uskoro nešto promeniti na bolje, da ćemo se vratiti na onaj stari kolosek.

  2. naravno da je tako,sto kaze Rebraca roditelji preko dece zele da se otarase bede i da imaju para,ali ne ide to tako,Menadzeri koliko pomazu toliko i odmazu,i sve je u pravu sto kaze i za nasu kosarku,gde su nasi klinci,sve sami stranci,i kada dodju ovakvi prozori kavalifikacije mi nemamo sa cime da igramo i bije nas jedna Gruzija i Svajcarska,a sve je to posledica stranaca sto guse nase igrace i uzimaju ogromne pare

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime