ŽELJKO OBRADOVIĆ – čovek čiji se stan zove Fajnal for!

Fener ceni Obradovića (Peđa Milosavljević/Starsport)

Engleska reč ,,resident” označava osobu sa stalnim mestom prebivališta i uglavnom se upotrebljava zajedno sa tim mestom, što je savršeni opis kada je u pitanju Željko Obradović i Fajnal For Evrolige.

Kod nas bi rekli da čovek ,,ne izbija” odatle, što je u slučaju proslavjenog srpskog trenera, savršen opis. Završni turnir Evrolige je možda više posećivao neke prostorije sopstvene kuće, metaforički rečeno. Tamo ga ima toliko da bi bilo skoro nezamislivo da se ne vidi u poznatoj pozi stojeći kraj klupe svoje ekipe. Tako, ni ovaj koji nam predstoji u Vitoriji, neće proći bez njega i to, po svemu sudeći, u ulozi favorita u napadu na deseti trofej u takmičenju.

Željko Obradović, dva tima koja mu najviše duguju i od kojih ne gubi na svom terenu!

Željko Obradović je to doduše svaki put kada se pojavi na završnom turniru. Zaključno sa poslednjim plasmanom sa Fenerbahečom, postavio je rezultat koji je neverovatan ne samo za košarku već i za trenerska dostignuća u mnogim drugim sportovima. Naime, kada zajedno sa košarkašima turskog šampiona stigne u Vitoriju, devetostruki šampion Evrope će devetnaesti put biti učesnik Fajnal fora elitnog kontinentalnog takmičenja.

Obradović samo sa Benetonom nije pobedio na završnom turniru

Kada je 2014. godine preuzeo Fenerbahče, bilo je je jasno kakvim ciljevima stremi turski klub. Ambicije su se pre svega odnosile na dostizanje Fajnal fora i napad na titulu na turniru koji je 2017. godine trebalo da se održi u Istanbulu. Ekipa se na završni turnir plasirala već prve sezone, a u drugoj je Obradović odveo tim u finale. CSKA je međutim, bio bolji, ali je cilj ispunjen godinu dana kasnije na domaćem terenu i Fenerbahče je postao prvi turski tim sa titulom šampiona Evrope. Naravno da je srpski trener učestvovao i prošle godine na turniru u Beogradu, ali je u finalu ipak bio bolji Real.

Najbolje kvote za Evroligu se nalaze ovde

Svoje ,,stanovanje” u Fajnal foru, Željko Obradović je započeo u Istanbulu sa Partizanom, kada mu je čuvena trojka Saše Đorđevića donela prvu titulu. Na sledećih osamnaest je dolazio sa Huventudom, Realom, Benetonom, Panatinaikosom i na kraju, po peti uzastopni put, sa Fenerbahčeom. Sa svima je osvojio bar jednu titulu osim sa italijanskom ekipom sa kojom je u Barseloni 1998. godine zauzeo treće mesto.

Fenerbahče će se u Vitoriji u polufinalu sastati sa pobednikom duela Efes – Barselona, tako da ćemo videti ili najveći turski derbi ili okršaj dva legendarna srpska trenera. Željko Obradović bi u samom finalu mogao da ,,zatraži” revanš od Reala ili da učestvuje u spektaklu sa CSKA.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime