Haris Brkić: Zašto?

(FOTO: Srđan Stevanović/Starsportphoto)

Zašto? Prošlo je 17 godina od ubistva košarkaša Partizana Harisa Brkića. Još uvek niko ne zna ko je i zbog čega počinio taj gnusan zločin tog 12. decembra 2000. godine ispred dvorane “Pionir”.

Haris je za bivšu Jugoslaviju početkom devedesetih godina bio košarkaški čarobnjak. Momak nevinog i utonulog pogleda podario je ovom sportu nešto posebno, a popularni dvokorak “Harisov ulaz” definisao je novu teoriju u košarci.

10 najboljih košarkaša u Evroligi

Njegov produženi korak, koji je bilo praktično nemoguće braniti, delio je mišljenja sudija koji su većali i pravili analize ne bi li utvrdili da li se radi o greški u koracima. Utvrdili su suprotno.

Jednostavno, Haris je bio dar pod obručevima i taj dar neko nam je hladnokrvno oduzeo. Posle sezone u podgoričkoj Budućnosti, Haris se vratio u Partizan i sa 26 godina bio je spreman ponovo da zablista u svom omiljenom dresu.

Crvena zvezda u Španiji: Može li da se nastavi niz poraza Valensije?

Međutim, neko je odlučio da ga spreči u tome. Neko ga je sačekao posle treninga, ispalio u njega tri hica i usmrtio čoveka o čijim ljudskim kvalitetima rasprava nikada nije bila potrebna. Njegova smrt za mnoge je predstavljala, predstavlja i zauvek će predstavljati ogroman apsurd.

Haris je rođen 24. jula 1974. godine u Sarajevu, a košarku je počeo da trenira u KK Bosna sa 10 godina. Kao sedamnaestogodišnjak, Brkić 1992. godine prelazi u Partizan odakle je pozajmljen Borcu iz Čačka. U redovima čačanskog tima, Brkić beleži svoje prve minute u seniorskoj konkurenciji. Sledi povratak u Partizan, gde je za šest sezona osvojio tri titule prvaka države i tri nacionalna kupa.

Jedino što će zauvek ostati činjenica jeste da se košarka voli zbog igrača kakav je bio Haris Brkić. Zauvek će izgleda ostati i pitanje Zašto je ubijen Haris Brkić. Zauvek će biti potreban odgovor, sve dok bar njegova porodica ne bude razumela zašto je izgubila sina.

Zakucavanje, ili kako dići publiku na noge!

“Želim samo da pitam čoveka koji je oduzeo život mom sinu zašto je to uradio? Više me ne zanima ni da li će biti kažnjen. Njega više nema i ništa ne može da mi ga vrati, međutim ne gubim nadu da će ubica biti uhvaćen. Moj život je podeljen na dva dela. Od tog tragičnog dana vreme je stalo za našu porodicu”, izjavila je Harisova majka Radmila.

Transparent navijača Partizana sa pitanjem “Ko je ubio Harisa Brkića?” ostao je urezan u glavama svih iskrenih ljubitelja košarke, jer, Haris je živeo za košarku i zanimala su ga samo dešavanja na parketu.

Haris Brkić: Zašto?
PARTIZAN-RADNICKI
Haris Brkic
BGD,03.12.2000.
FOTO: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto.com©

U ratnim vremenima svakog dana se suočavao sa teškim bremenom svog porekla. Kada je u dresu Budućnosti stigao u Sarajevo na prijateljski meč 1999. godine protiv Bosne, kluba u kojem je počeo karijeru, Brkić je novinarima rekao:

“Ovo je moj grad, dvorana u kojoj sam trenirao. Ovde sam počeo, ali opet mi je neugodno, jer sam ovde za neke četnik, a u Beogradu sam Turčin.”

Haris. Da li je to ime “povuklo” obarač? S obzirom da je bio dete iz mešovitog muslimansko-srpskog braka, Haris je izgleda mnogima bio “kost u grlu”. Kako onda gledati na nacionalizam posle njegove smrti? Kako okarakterisati te prljave stavove? Ipak, zar je to sada važno? Zašto?

Sva ta pitanja zaboleće još više ako sledeće godine godišnjicu njegove smrti ponovo dočekamo bez odgovora.

Haris Brkić: Zašto?