Zašto je Kevin Noks “glavna tema” Letnje lige u Las Vegasu?

NEW YORK, NY - JUNE 21: Kevin Knox is introduced before the 2018 NBA Draft at the Barclays Center on June 21, 2018 in the Brooklyn borough of New York City. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Mike Stobe/Getty Images)

„Kristalisanje kvaliteta“ sa ovogodišnjeg NBA drafta počelo je u Letnjoj ligi. Razumljivo, najdetaljnije se analiziraju potezi i igre najviših pikova, a jedan od njih zaradio je posebnu pažnju američkih medija. U pitanju je 9. pik Njujork Niksa, 18-godišnji Kevin Noks.

Da se draft kojim slučajem održava večeras, možda navijači Niksa ne bi izviždali upravu franšize prilikom odabira doskorašnjeg studenta Kentakija koji posle samo nekoliko mečeva u „amaterskom“ takmičenju počinje da menja „kvalitet“ te odluke.

Naravno, Kevin Noks nikada nije bio „anoniman“ talenat i to dobro znaju oni koji prate košarku na Floridi i u Kentakiju, mestima gde se ovaj krilni košarkaš školovao, ali njegov ogroman potencijal tek počinje da isplivava na površinu.

Zašto je Kevin Noks “glavna tema” Letnje lige u Las Vegasu?
NEW YORK, NY – JUNE 21: Kevin Knox speaks with media after being drafted ninth overall by the New York Knicks during the 2018 NBA Draft at the Barclays Center on June 21, 2018 in the Brooklyn borough of New York City. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Mike Stobe/Getty Images)

To je razlog zašto ga „sedma sila“ sve češće pominje kao buduću drugu zvezdu Niksa, franšize koju je početkom maja ove godine preuzeo Dejvid Fizdejl. Jedan od argumenata je i to bi Noks mogao da bude šraf koji će dodatno zategnuti i ubrzati sistem bivšeg trenera Memfis Grizlisa.

Noks je na prethodna tri meča prosečno beležio 23.3 poena i 7.3 skokova. Visok je 206 centimetara, ima neverovatne fizičke predispozicije, može da igra na više pozicija, a odlikuje ga sjajna egzekucija iz driblinga u pik-en-rolu i prilikom izolacije, što su dva kvaliteta koja se u NBA ligi trenutno možda i najviše cene.

Kombinacija veličine, brzine i šuta Noksu omogućavaju da postane „noćna mora“ kako za visoke, tako i za niske defanzivce, a da to nisu njegovi jedini kvaliteti pokazuju i trikovi s kojima je „debitovao“ u Letnjoj ligi, što govori da momak poreklom iz Finiksa u Arizoni može da postane nešto više od klasičnog poentera.

Svi rekordi Milana Tomića, čoveka od koga je bolji samo Spanulis!

Trener Niksa u Las Vegasu, Majk Miler, od Noksa je tražio da pokreće ofanzivu čime je već počelo njegovo postepeno prilagođavanje na filozofiju 44-godišnjeg Fizdejla. Bitna promena u igri novog košarkaša Niksa jeste i to što je počeo više da asistira, a to ga kroz par sezona može učiniti glavnim „okidačem“ u tranziciji. Uz to, Noks je demonstrirao da ni u odbrani neće biti samo posmatrač.

Takođe, Noks bi automatski mogao da smanji veliki pritisak na Kristapsa Porzingisa čija je forma i pre povrede, a nakon odličnog početka sezone, krenula nadole. Ipak, neophodno je da ujedno smanji i broj pokušaja sa distance u ranoj fazi napada, ali na tome je već počeo da radi i sada češće napada obruč nakon “čitanja” odbrane.

via GIPHY

Za razliku od mnogih igrača koji danas nastupaju u najjačoj ligi sveta i čije su karijere neretko mogle biti “izgrađene” i u nekom drugom sportu, Kevin Noks zaista obožava košarku i to se odmah moglo primetiti. Po ceo dan sedi pored terena i gleda druge igrače, uči neke nove poteze i priprema se za ono što ga čeka od oktobra.

Nepotrebno je pominjati da nastupe u Letnjoj ligi treba uzimati sa velikom rezervom. Igrači su „nabacani“ u ekipe koje igraju razuđenu odbranu na dvonedeljnom turniru, pa Noks svakako neće imati toliko prostora u NBA.

Međutim, ono što prikazuje u ovom stadijumu karijere koja formalno još nije ni počela, kao i napredak koji je ostvario otkako je napustio koledž govori da bi zvižduci na draftu mogli da se ispostave u najmanju ruku neosnovanim. Pre bi o Kevinu Noksu trebalo razmišljati kao o „krađi“ nego kao o „bačenom piku“.

via GIPHY

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime