Žalgiris nije za poređenje sa Zvezdom, ali crveno-beli imaju šanse!

Crvena zvezda Žalgiris

Mnogi su bili nezadovoljni kada je Žalgiris pobedio Zvezdu u neizvesnoj završnici u Kaunasu. Sada se vidi koliko je to zapravo bila sjajna utakmica crveno-belih.

Tog 13. oktobra su Jankunas, Uljanovas i Pangos vodili Litvance do pobede, a sada Žalgiris dolazi u Beograd u velikoj seriji pobeda. Ovaj meč ima i svoju simboliku jer je i u prošloj godini prva Evroligaška utakmica Zvezde bila upravo protiv Žalgirisa.

Tada su uloge bile izmenjene i Zvezda je bila hit Evrolige, krenula je velika serija pobeda.  Sada se Dušan Alimpijević i njegovi momci nadaju da bi mogli prekinuti niz gostiju.

ŽALGIRIS I ZVEZDA – DVE RAZLIČITE PRIČE

I to drastično. Na početku sezone Litvanci su objavili da im je budžet 8.5 miliona evra, a u tom trenutku su još uvek tražili generalnog sponzora. Tim je dugo na okupu – Jankunas je tu od 2010. Uljanovas od 2014. a Pangosu, Milaknisu i Kavaliuskasu ovo je druga sezona u klubu.

U odnosu na prošlu sezonu od bitnih šrafova u timu otišli su Lekavičijus, Vesterman i Motum, ali Micić, a pogotovo američki centri Vajt i Dejvis deluju kao prava pojačanja.

AKO ZVEZDA POBEDI – MOŽE LI NA F4?

Sa druge strane imamo potpuno novi tim, sa mnogo finansijskih problema, trenerom koji je do skora igrao KLS… Nasuprot iskusnim igračima koji su navikli na velike utakmice Zvezda ima mlade domaće igrače koji su do skora odmeravali snage sa Krkom, Borcem, Dinamikom i MZT-om (Davidovac, Dobrić), Jankovića i Jovanovića koji su došli iz razvojne lige i veterane na zalasku karijere poput Bjelice, Antića, tu čak možemo svrstati i Ročestija u neku ruku.

Ovaj tim Crvene zvezde poprima sve jasnije obrise, jasno je šta Dušan Alimpijević želi – ali ni u jednoj utakmici Evrolige pobeda nije zagarantovana niti se sme zahtevati. Pa ni u ovoj.

Žalgiris nije za poređenje sa Zvezdom, ali crveno-beli imaju šanse!

Što se tiče stila igre Žalgiris nema prednost u šutu u odnosu na Zvezdu, već ispod koša. Micićev pik sa Dejvisom i Vajtom funkcioniše perfektno, a meč sa Olimpijakosom je dobijen tako što je upravo Aron Vajt posle promašenog zicera Paulijusa Jankunasa ukucao loptu u koš iz drugog plana.

Matijas Lesor će biti na velikim mukama u ovom meču, pogotovo ako se uzme u obzir njegov pad forme u poslednje vreme. Pik je najveća boljka Zvezde u odbrani, a bivši crveno-beli Vasilije Micić neće imati milosti za crveno-bele.

U skoku je Zvezda jedna od najgorih ekipa Evrolige, dok je Žalgiris pri sredini kada je taj parametar u pitanju. U šutu za tri Žalgiris je tradicionalno dobar, a posebno treba paziti na kornere.

Milaknis je prosto procvetao kada su ti šutevi u pitanju ove sezone, a umeo je odatle da pogađa i kada nije trebalo. Kako? Pogledajte, ovo je možda i najzabavniji momenat Evrolige ove sezone.

KO ĆE ZABLISTATI PROTIV ŽALGIRISA? POGODI!

Vasilije Micić je takođe pogađao iz uglova u bitnim momentima, a pretnja će biti i Kevin Pangos koji je tradicionalno raspoložen protiv Zvezde.

ZVEZDA – KAKO NAPASTI?

U prošlom meču Antić je sa 17 poena nosio crveno-bele, a teško da će sada ponoviti tu partiju. Ipak Bjelica i on će imati prostora za šut za tri poena. Ono što u ovakvoj postavci igre crveno-belih mora da se iskoristi je prazan reket.

Često će četiri, pa čak i pet igrača domaćeg tima biti iza linije za tri, a to Ročesti, Feldin i Dangubić moraju da iskoriste za prodore.

Davidovac i Enis bi svojim dugim rukama mogli da zaustave asistencije Micića, a Davidovac će moći bez problema da preuzima Jankunasa u pik igri.

PROTIV LITVANACA? KVOTA JE SJAJNA! 

Brža igra bi takođe odgovarala domaćinu, naviknutom na obruče u hali Aleksandar Nikolić. To uopšte nije mala prednost, a uz to Zvezda ima mnogo veći potencijal kada je trčanje u leđa protivniku na nepostavljenu odbranu u pitanju.

Iks faktor na oba kraja terena mogao bi da bude Nemanja Dangubić. Krilni košarkaš iz Pančeva igra svoju najbolju sezonu u karijeri i to na oba kraja terena. Pogađa kada je najpotrebnije, a u defanzivi popunjava sve kolone. On je jedini koji fizički može da odgovori Uljanovasu i Tupanu na poziciji tri.

Biće jako bitno da doprinese u skoku i pomogne centrima ispod koša, ali će ga Alimpijević verovatno koristiti i u presingu. Ove godine on redovno preseca lopte u linijama dodavanja protivnika, tako da se od njega očekuje i da na taj način doprinese lakim poenima Zvezde.

Meč se igra od 19 časova u hali Aleksandar Nikolić. Zvezda nije favorit i nema imperativ pobede. Samo mora da da sve od sebe.