Naslovna Košarka Zakucavanje, ili kako dići publiku na noge!

Zakucavanje, ili kako dići publiku na noge!

matijas lesor-crvena zvezda-monako-budućnost-psovke-izjava
Lesor je ponovo u centru pažnje (Foto: Pedja Milosavljevic

U modernoj košarci, pa čak i u onim nižim ligama, retko se dogodi da se na nekoj utakmici ne vidi zakucavanje, možda i najatraktivniji element u košarci.

Međutim, takav način postizanja koševa nije oduvek tako često pozdravljan na košarkaškim terenima. U neka davnija vremena ono je bilo privilegija samo na neki način posebnih košarkaša. Jednom rečju – ekskluziva.

Zakucavanje su izvodili samo retki, u tu veštinu skoro posvećeni igrači. Nije samo u pitanju visok odraz, jer su ga i tada imali mnogi, bila je to stvar smelosti. Ulaženja u nepoznate teritorije visina koje su se osvajale snagom, ali i drskošću.

Košarkaški tereni širom sveta!

Treba reći i da kretanje kroz reket u to doba nije bilo lako, jer su se sve do ”iscrtavanja” linije za tri poena odbrane nalazile mnogo bliže košu nego danas.

Sada se košarka bez ”kucanja” ne može zamisliti, ali ko je zapravo to prvi uradio? Naravno da je nemoguće precizno utvrditi gde je i kada prvi put postignut koš na taj način. Kao začetnik se ipak navodi američki košarkaš iz pedesetih godina prošlog veka Robet Kurland.

Lu Alsindor iliti Karim Abdul Džabar je zakucavanje toliko zloupotrebljavao, da je ono bilo zabranjeno u periodu 1967-1976! To je ipak važilo samo u NCAA ligi, dok je Džabar ovaj element nastavio da koristi i u NBA. Njemu je doduše dodao i ”nebesku udicu”, ali je to neka druga priča.

Koji je vaš NBA tip?

Pisac ovih redova je i na parketima nekadašnje Jugoslavije imao prilike da lično vidi nekadašnje majstore kucanja. Dražen Dalipagić ga je ”odomaćio”, Peter Vilfan je bio prvi od niskih ”letača”, a Boban Petrović demonstrirao piruetu!

Praja je osim po ubitačnom šutu, postao prepoznatljiv i po ovom moćnom načinu postizanja koševa, prvenstveno zahvaljući izvanrednom odrazu. Vilfan je to činio ređe, ali je njegovo zakucavanje bilo sa dve ruke uz obavezno hvatanje za obruč.

Ovaj živopisni Slovenac je možda više ostao upamćen po neuspešnom pokušaju da zakuca preko nekadašnjeg džina Tkačenka u utakmici koju je Jugoslavija izgubila od Sovjetskog Saveza na FIBA Svetskom prvenstvu 1982. godine u Kolumbiji.

Boban Petrović, inače Vilfanov kum, dokazao je svoj status avangardnog košarkaša pokazao kada je za zakucavanje upotrebio piruetu. Ono što se do tada viđalo samo na terenima preko okeana, videla je i publika na ovim prostorima.

Evroliga donosi Klasiko, pogledajte kvote!

Današnja košarka obiluje ovim atraktivnim potezom. On i dalje uzbuđuje publiku i donosi eksploziju oduševljenja na tribinama koja povratno podiže motivaciju igrača na terenu.

 

Exit mobile version