Vulvsi su pedesetih bili bauk za sve – Njukasl je samo jedna od žrtava Stena Kalisa

WOLVERHAMPTON, ENGLAND - FEBRUARY 05: (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)

Iako su svoj prvi meč odigrali pre više od sto deset godina, Vulvsi i Njukasl uglavnom iz jednog razloga još nisu premašili onaj neodoljivi broj koji prvi u sebi sadrži tri cifre.

Taj razlog je čest boravak u različitim divizijama, što je dovelo do ponekad višedecenijskih pauza između susreta. Prva je ona između 1908. i 1932. godine koja je ujedno i najduža. Već sledeća je takođe bila preduga i potrajala je deceniju i po (1934-1949). Takođe je bilo i nekoliko drugih u trajanju od sedam do deset godina (1961-1967, 1983-1990, 1993-2003, 2004-2010).

Sten Kalis, zlatna era Vulvsa i 16 tužnih mečeva za Mančester Siti!

Vulvsi i Njukasl se ubrajaju u šampione Engleske, mada njihovi najslavniji dani pripadaju ne tako bliskoj prošlosti. To pogotovo važi za Svrake koje su poslednji put osovjile domaće prvenstvo još u sezoni 1926/27. To sada zvuči pomalo arhaično, lai se na ostrvu takvim podacima itekako pridaje značaj. Iako je Njukasl kasnije pobeđivao u nekim ne toliko važnim evropskim takmičenjima (Kup sajamskih gradova, Intertoto kup), poslednji trofej na ostrvu je osvojio 1955. godine (FA Kup).

Vulvsi su dominirali engleskim fudbalom pedesetih godina prošlog veka

Vulverhempton je svoje Zlatne godine imao pedesetih godina prošlog veka, kada je bio prava napast za sve engleske prvoligaše. U toj deceniji Vukovi su tri puta bili šampioni, i po dva puta osvajali drugo i treće mesto i jednom pobedili u FA kupu (1960). Trofeji su stizali i kasnije (Liga kup 1974, 1980), ali je era u kojoj je trener bio Sten Kalis, najsjajniji period u klupskoj istoriji.

Za razliku od Njukasla, Vulvsi su osnivači engleske fudbalske lige i tekuća sezona im je 120. u takmičarskom sistemu.

Sten Kalis je na klupi Vulvsa proveo šesnaest godina (1948-1964) i smatra se najzaslužnijim za praktično sve trofeje ovog kluba u to vreme. U tri šampionske sezone (1953/54, 1957/58, 1958/59), Vulverhempton i Njukasl su se sastali u šest ligaških mečeva sa bilansom od četiri pobede Vulvsa i samo jednom Njukasla. Zanimljivo je da je Njukasl u tom rasponu pormnio trojicu trenera (Sten Sejmur, Dag Livingston i Čarli Mitn), a jedinu pobedu je ostvario pod poslednjim nabrojanim.

Najbolje kvote za sve mečeve Premijer lige se nalaze ovde

U tekućoj sezoni, Vukovi na trenutke igraju zaista impresivno, a položaj na tabeli (7) opravdava visoka ulaganja koja je klub imao. Njukasl se za razliku od svog protivnika, nalazi u borbi za opstanak kojoj status druge najneefikasnije ekipe nimalo ne pomaže.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime