KUZMANOVIĆEVA ANALIZA ZA MERIDIAN SPORT: Da li je Zvezda pustila Bajern i zašto je igrače obradovao odlazak O’Brajanta?

vladimir kuzmanović-crvena zvezda-intervju-moj ugao
Kuzmanović je ponovo govorio bez dlake na jeziku (FOTO: Meridian)

Vladimir Kuzmanović – prepoznatljivo lice srpske i regionalne košarke, a kao takav – uvek je idealan za razgovor o aktuelnim dešavanjima.

Ovog puta Kuzmanović je bio gost Meridianove emisije “Moj ugao”, tokom koje je sa Milanom Boškovićem razgovarao o Crvenoj zvezdi, Evroligi, reprezentaciji Srbije i velikim očekivanjima čitave nacije.

Za početak, Crvena zvezda je ove sezone dala mnogo materijala za priču, a prva tema jeste odnos Saše Obradovića i igrača koje je imao na raspolaganju.

Videlo se da je igračima laknulo kada je otišao Džoni O’Brajant. Jednostavno se videlo, njihova energija je već na sledećoj utakmici bila neverovatna. Slična stvar se desila i u CSKA kada je otišao Majk Džejms. Videćemo kakav će epilog biti, ali igrači su to primili sa dozom zadovoljstva – rekao je Kuzmanović i dodao:

-Ne sumnjam da je O’Brajant u Obradovićevoj ideji igrao važnu ulogu, ali on to nije sprovodio na terenu. I trpeo je tim. Može da prođe jedna utakmica, druga, pa i peta, ali dalje ne – smatra Kuzmanović.

vladimir kuzmanović-intervju
Kuzmanović se dotakao brojnih tema u razgovoru za naš portal (FOTO: Miskeone/Privatna arhiva)

Naravno, postavilo se i pitanje “gvozdene discipline”, odnosa trenera i igrača, te i pitanje da li igrači u današnje vreme uopšte žele da “trpe” čeličnu disciplinu, vikanje pred praznom halom i slične situacije?

-Ako je igrač potpisao ugovor na godinu dana, on nije tu godinu dana, on je tu pola godine. U svojoj glavi je tu pola godine, pola igra za tim, pola za svoj novi angažman. Mislim da i dalje postoji određeni broj domaćih i kvalitetnih igrača, na tome bi trebalo bazirati ekipu. U startu je ta osnova poremećena i zbog toga trpe i Davidovac i Lazić i Dobrić. Nisam video poverenje u njih, a zaslužili su ga – smatra Kuzmanović.

Turbulentana sezona Crvene zvezde rezultovala je smenom trenera, pa se u Beograd vratio miljenik navijača Dejan Radonjić.

Neke stvari su popravljene, ali neke i dalje škripe, pa se postavlja pitanje da li je ova sezona limit Zvezdinog tima?

-Recimo, utakmica protiv Makabija je bila jedna od najboljih utakmica koje je Zvezda odigrala. Pristup je bio sjajan, ta utakmica je jako blizu ove utakmice sa Igokeom, a videli smo skroz različit pristup. Kada Zvezda izađe sa stavom “sad ćemo mi da pobedimo” – Zvezda tako i odigra. Zašto nije stalno tako? Mnogo je razloga – smatra Kuzmanović.

Istakao je naš sagovornik da Zvezda mora mnogo više da računa Ognjena Dobrića i Dejana Davidovca, te da im se ukaže veće poverenje. Osim toga, važna stavka je i što je Dejan Radonjić došao na mesto gde ga je čekao “gotov” tim, te da nije imao pravo i vremena za velike promene.

Kad smo već kod Dejana Radonjića, posebno je zanimljiv susret bio njegovog bivšeg tima, ekipe Bajerna i Crvene zvezde. Nemci su slavili, a onda su se ređali komentari kako su crveno-beli “pustili” tu utakmicu…

-Svašta. Ta utakmica je izgubljena jer je Trinkijeri imao poverenja u jednog igrača, rekao sam u prenosu “Ne zaboravite da je Lučić i dalje na terenu”, on je dao deset poena u poslednjoj četvrtini – priseća se Kuzmanović.

Jednostavno pitanje – da li Zvezda može ili mora da uzme titulu u ABA ligi?

-Nisam ubeđen da prvak ABA lige ide u Evroligu. Može da bude i ne mora da bude. Da li Zvezda ima šansu da osvoji ABA? Naravno da ima.

Navijača sada nema, to dodatno utiče i na igru i na rezultate, a Kuzmanović se dotakao i teme pevanja tokom intoniranja himne Evrolige.

-Jednom je moj kolega pitao Bartomeua kako gleda na to što se peva tokom himne Evrolige, znate šta je on rekao? “Meni je to fantastičan spektakl dok ne zvižde”, znači – to je reklama za Evroligu i nikada nije bilo problema sa tim – ističe Kuzmanović.

Osim toga, dotakli su se Bošković i Kuzmanović i reprezentacije Srbije i Olimpijskih igara. Da li je šampionat u Kini bio kiks i da li Srbija može na Olimpijske igre?

-Poslaće Amerikanci jak tim, ali poslaće i drugi. Nismo se mi u Kini “okliznuli” na SAD. Ali, ovde ne postoji ništa osim srebra i zlata, ali i to srebro je nama zlato, jer eto dolaze Amerikance. Već smo viđeni u Tokiju, ali hajde da sačekamo da se odigra i taj turnir. Ko god da dođe – tražiće svoju šansu. Ali, mislim da mora da se ustanovi hijerarhija, moramo da nađemo nosioce igre i da se svakome odredi uloga – jasan je Kuzmanović.

-Moramo da imamo poverenja u selektore. Saša Đorđević napravi spisak – svi se jave i pitaju zašto nije ovaj ili onaj tu. Mora svakome da se nađe uloga i to je zadatak selektora. Nije najjači tim skup najboljih igrača – zaključio je Kuzmanović.

Pešić o nameštanju u Srbiji: Evo zašto baš u našoj državi to ne sme da se dešava!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: NIKOLA ŽIGIĆ | Priče iz kraja #31

 
 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime