Vitrina postaje tesna? Federer na tri seta od odbrane titule u Melburnu!

rodžer-federer-atp-penzija
Federer ne planira još penziju(Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Nikada Rodžer Federer nije odigrao lakše polufinale na najvećim turnirima, nego što je slučaj sa poslednjim u kome je u petak u Melburnu pobedio Hjeona Čunga iz Južne Koreje.

Nije da je tražio da tako bude, ali ga je predaja meča mladog tenisera odvela u 30. Grend Slem finale u karijeri. Dostignuće koje skoro da ne zahteva nikakav komentar. Za taj deo je zadužen Marin Čilić koji je odličnim igrama zaradio pravo da ,,prokomentariše” i pokuša da spreči Švajcarca da stigne do svoje 20. titule na najvećim turnirima.

Poslednji put kada su se Federer i Čilić susreli u Grend Slem finalu, u pitanju je bio Vimbldon. Švajcarcu je za pobedu bilo potrebno samo tri seta, isto koliko ga sada deli od okruglog broja najvrednijih trofeja.

Sadašnji trenutak je veoma sličan prošlogodišnjem. Federer ni u Melburnu nije izgubio set u prvih šest mečeva, dok je Čilić morao da prođe korz baražnu vatru nekih teških , a veliko je pitanje kako bi se završio okršaj sa Nadalom da Španac nije morao da preda zbog povrede. Međutim, u svakom meču je Čilić pokazivao zbog čega poseduje šampionski potencijal.

Njegov tenis nikada nije bio zreliji nego u prethodnih godinu dana. Snaga sa kojom igra je ogromna, a kada pripremu udaraca obavi na vreme, od njih jednostavno nema odbrane. Problem je naravno što će i on morati da se brani. Preko puta mreže će se naći čovek koga je pobedio samo jednom u devet mečeva.

Federerov servis proživljava drugu mladost: Čilića očekuje paklen posao

Zanimljivo je da je od tog trijumfa u Njujorku prošlo nešto više od tri godine, a Federer i Čilić su rekete ukrštali samo u Londonu. Dva puta je u pitanju bio Vimbldon, a jednom završni turnir najbolje osmorice na ATP turu.

Federer nije izgubio nijedan set u prethodnim mečevima

Švajcarac je svoje pobede u Melburnu postizao na pravi ,,gospodski” način. Protivnike nije raznosio po terenu, ali im nije ni ostavljao prostor za ikakvu nadu u iznenađenje. S vremena na vreme, nekom od njih bi priuštio priliku da se oproba u taj-brejku i to bi bilo sve.

Sve kvote za finale su spremne, odaberite dobitnu!

Federer je u Melburnu pobedio u trinaest uzastopnih mečeva. Četrnaesti bi značio da su Đoković i Emerson dobili društvo u vidu trećeg suvlasnika rekorda. Malo je toga šta Čilić može da uradi u finalu da bi Švajcarcu iz usta oteo skoro progutani slatki zalogaj.

Može da bude najbolja varijanta najboljeg sebe. Još čvršći, skoncentrisaniji, stabilniji i snažniji. I opet, to verovatno neće biti dovoljno. Federer je na na Otvorenom prvenstvu Australije u tenisu prvi put pobedio pre četrnaest godina. Poslednji put je pehar podigao 2017.

Ako se dogodi ono što je ,,zapisano”, Švajcarac bi prvi put odbranio titulu u Melburnu. Marin Čilić ga neće osujetiti u tome.