Vest Hem i planiranje ne idu jedno s drugim

Arnautović
(Photo by Catherine Ivill/Getty Images)

Navijači Vest Hema su ponovo razočarani. Pre nekoliko godina razlog za to je bio odlazak sa legendarnog Bolejn Graunda. Nekoliko meseci nakon toga, loše raspoloženje je obuzelo navijače zbog tribina stadiona Londona, koje se zbog atletske staze nalaze daleko od terena.

Ipak, prelazak na veći stadion je i dalje nosio neki nagoveštaj boljih vremena po klub. Uz Dimitrija Pajeta je ta bolja budućnost trebalo da se ostvari. A onda je Francuz praktično silom otišao iz kluba. Usledile su i loše partije pod Slavenom Bilićem i njegov kasniji otkaz.

Ovaj put, razočaranost ne potiče iz tako velikih razloga, ali se sada već gomila nekim sitnijim odlukama kluba koje su okarakterisane pogrešnim. Poslednji problem jeste dovođenje Patrisa Evre među Čekićare.

Odsustvo pravog plana

Ranije bi dovođenje osvajača Lige šampiona i finaliste Svetskog prvenstva bilo razlog za oduševljenje, ali situacija ovog puta nije tako bajna. Evra u Vest Hem stiže kao igrač bez kluba, koji je protekle jeseni dobio otkaz u Olimpiku iz Marseja zbog udaranja nogom jednog navijača.

Čekićari za vikend dočekuju zahuktali Votford

I da, mala sitnica – u trenutku kada se bude završavala tekuća sezona, Patris Evra će imati 37 godina.

Zašto je takvo kratkoročno pojačanje toliki problem? Da li je to baš takva katastrofa? Evo reči većinskog vlasnika kluba Dejvida Salivena od pre samo dva meseca.

“Dovešćemo dva ili tri igrača. Moramo ovom timu ubrizgati svežu krv, dovesti one koji će poginuti za ovaj klub. Oni neće biti matori igrači koji samo menjaju klubove pred kraj karijere. To će biti mladi, energični igrači. Možda će imati 26 ili 27 godina, možda će imati 23, ali sigurno neće imati 32 godine”, izjavio je tom prilikom Saliven.

Prvo što će cinici primetiti jeste da Patris Evra i nema 32 godine. Ipak, jasno je zašto su navijači Čekićara ozlojeđeni. U klub su stigli napadač Džordan Hagil iz Prestona, Žoao Mario na pozajmicu iz Intera i sada Evra. Svi ostali pristigli vratili su se sa pozajmica iz nižih engleskih liga.

Za to vreme su tim napustili Andre Aju i Dijafra Sako, dok je talentovanom i vrlo obećavajućem Risu Oksfordu produžena pozajmica u Borusiji Menhengladbah na još šest meseci.

Previše oslanjanja na starije igrače nije dobro na duže staze

Tako u Vest Hemu i dalje mesto dobijaju znatno iskusniji igrači, a mnogi od njih su daleko od svog vrhunca. Prosečna starost tima je sada 27.4 godine, a ako izuzmemo tim Vest Bromvič Albiona, Vest Hem je ove sezone izvodio tri najstarije startne postave u Premijer ligi – svaka je u proseku imala 29.7 godina.

Vest HemNa grafikonu iznad možete videti sve igrače Vest Hema koji su ove sezone nastupili u Premijer ligi. Raspoređeni su prema broju godina i broju odigranih minuta u ligi. Osenčeni deo predstavlja igrače između 23 i 28 godina, što se najčešće uzima kao najbolji period u karijerama većine igrača. To se ne odnosi samo na sada, već se uzima i u obzir pri planiranju za nekoliko narednih sezona.

Odmah možete da primetite veliki broj igrača koji se nalazi sa desne strane osenčenog dela, dakle igrači stariji od 28 godina. Još trojica u ovom trenutku imaju 28 godina (Aju i Sako takođe, ali su oni napustili klub).

Kada uzmemo u obzir da su od tih starijih igrača u poslednjih 12 meseci u klub stigli Žoze Fonte, Pablo Zabaleta, Džo Hart i Čičarito (na grafikonu nema njegovog imena, to je žuta tačka ispod Vinstona Rida), očigledno je da se “planiranje” ne nalazi u tefterima uprave kluba.

Mančester Siti i Ajmerik Laport: Neizbežni spoj šest meseci ranije

Sada je njima pridodat i igrač u 37. godini života koji, ruku na srce, više pažnje privlači svojim video zapisima prvog dana u nedelji pre nego odličnim igrama na terenu prethodnog vikenda.

Ovaj grafikon iznad je odličan pokazatelj koliko se u Vest Hemu oslanjaju na iskustvo (ili pak samo starije igrače?) ali i još više koliko se šansa ne pruža mladim igračima. Iako bi se to verovatno moglo reći za još blizu pola Premijer lige, Vest Hem je svoju “svetlu budućnost” koju je predstavljao prelazak na stadion London pretvorio u jurenje mediokriteta, kako na tržištu transfera, tako i na polju rezultata.

Saliven i njegovi saradnici nisu pokazali nimalo ambicije ni dovođenjem igrača, ni dovođenjem zamene za Bilića pre nekoliko meseci u vidu Dejvida Mojesa. Donose se isključivo kratkoročna rešenja, pa je jedina svrha kluba postalo mirovanje u Premijer ligi. Valjda je to najbolje za biznis.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime