Vest Hem kao ,,domaćica”, Fulam kao legija stranaca, a Edvin van der Sar kao zid!

MANCHESTER, ENGLAND - MARCH 19: (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)

Pošto je nedavno loše prošao u okršajima sa gradskim rivalima iz južnog dela Londona, Vimbldonom u FA kupu i Kristal Palasom u Premijer ligi, Vest Hem se nalazi pred novim ,,lokalnim” iskušenjima, koje ovoga puta dolazi sa zapadne strane – Fulamom.

Čekićari nisu u posebno dobroj formi i imaju problema sa povređenim fudbalerima, ali za razliku od svog gosta, nemaju nikakvih muka sa mestom na tabeli u Premijer ligi. Doduše, ambicije su možda bile malo veće nego ,,zlatna sredina”, ali nije kasno da se stanje popravi. Fulam, sa druge strane, nema takav luksuz, a ekipi Klaudija Ranijera do kraja Premijer lige sleduje neizvesna i teška borba.

U sastav je uloženo mnogo novca, dovedena su pojačanja koja su prema predviđanjima, praktično garantovala opstanak, pa čak i gornju polovinu tabele. Ispostavilo se da se nije pogodilo sa odabirom pojačanja, tačnije, da je trebalo više raditi na ojačanju odbrane. Slaviša Jokanović je platio ceh, došao je iskunsi Ranijeri, ali se ništa značajnije nije dogodilo.

Kada finale na Vembliju odluči vitez: Vest Hem – Arsenal 1980

Aleksandar Mitrović je prilično usamljen u napadu, ali je uspeo da stigne do dvocifrenog učinka (10), mada se i njegova igra može oceniti kao promenljiva.

Od kraja pretprošlog veka Vest Hem i Fulam su odigrali preko sto utakmica

Vest Hem i Fulam su svoj prvi susret imali krajem pretprošlog veka. Od te 1898. godine i meča koji su Čekićari rešili u svoju korist (2:1), gradski rivali su u raznim takmičenjima odigrali preko sto utakmica. Najviše ih je bilo u Drugoj diviziji i to u periodu od kraja I Svetskog rata, pa sve do početka šezdesetih goina dvadesetog veka. Vest Hem ima petnaest pobeda više (47:32), a najbolje rezultate protiv Fulama je imao u periodu od 2002 – 2009. godine.

Londonski rivali su osim u dve sezone koje je Vest Hem proveo u drugoj diviziji, tada nastupali u Premijer ligi, ali su snage odmeravali i u FA kupu. Iako su Čekićari na četrnaest mečeva ostvarili osam pobeda, jedina koju je zabeležio Fulam je bila veoma ubedljiva, ali i bolna jer se desila na Apton parku. U pitanju je ponovljena utakmica pete runde FA kupa u aprilu 2004. godine, pošto je na Kotidž Krejvenu bilo 0:0.

Premijer liga je sve uzbudljivija, a kvote se nalaze ovde

Trener Čekićara je bio Alan Pardju, a Fulam je vodio nekadašnji selektor Velsa, Kris Koleman. Iako je bio u nižem rangu, domaći navijači su očekivali pobedu svojih fudbalera. Zanimljivo je da je Pardju na teren Apton parka izveo sastav u kome su svih jedanaest igrača bili ostrvljani, a samo trojica nisu bili Englezi – Dejli (Škotska), Horlok (Severna Irska), Konoli (Irska).

https://www.youtube.com/watch?v=WZp4iWskevk

Koleman je bio u sasvim drugačijoj situaciji i u jedanaestorci je imao samo jednog Engleza (Šon Dejvis). Ispostvailo se da je njegov tim bio mnogo bolji i slavio je pobedu sa čak 3:0, pogocima koje su u drugom delu igre postigli Brajan Mekbrajd, Luis Boamorte i rezervista Beri Hajls. Sastavi su bili sledeći:

Vest Hem

Bajvoter, Dejli, Ferdinand, Malins, Kvin, Majkl Kerik, Eterington, Horlok, Konoli, Din, Harvud

Fulam

Van der Sar, Volc, Bokanegra, Goma, Đetu, Dejvis, Legvinski, Malbrank, Peta, Boamorte, Mekbrajd

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime