Velika, mala, najmanja fudbalska liga na svetu!

Retko koji klub, osim ako se ne zove Real ili Barselona, pa čak ni tada ne uvek, ima pedeset posto šansi da postane šampion pošto se završi liga u kojoj učestvuje.

Dva takva kluba ipak postoje, kao i liga u kojoj uvek pobedi jedan od njih. U njoj ne postoji zona ispadanja, sredina tabele, a ni konkurencija koja ugrožava vodeći dvojac. U pitanju je najmanja fudbalska liga na svetu u kojoj učestvuju samo dve ekipe – Garison Ganers i Vulpak Vanderers!

Šta će Zvezda uraditi u Valensiji?

Ova dva tima smeštena na maloj grupi ostrva Šili na jugozapadu Engleske, u toku sezone odigraju osamnaest ligaških utakmica. Ni to nije sve pošto Ganersi i Vanderersi odmeravaju snage u još dva kupa i Superkupu!

Inače, bez obzira na broj klubova, liga je priznata od strane Fudbalske asocijacije Engleske sa svim uobičajenim ligaškim propisima. Odnos domaćin – gost je samo nominalan, pošto se sve utakmice igraju na fudbalskom stadionu Garison.

liga

Sezona fudbala na ostrvlju Šili svake godine počinje polovinom novembra i traje do kraja marta. Posebno je zanimljiv i način na koji se formiraju timovi, a pomoću kojeg se izbegava da jedan klub ostvari prevlast u dužem vremenskom periodu. Naime, kapiteni timova se sastanu uoči početka sezone i kao u školskom dvorištu, naizmenično biraju igrače za svoj tim.

Dolaze i gosti!

Situacije u kojoj je jedan fudbaler prošle sezone igrao za Ganerse, a u novoj za Vandererse, uopšte nisu retke. Mečevi se igraju svake nedelje pre podne, a monotoniju razbiju povremeni prijateljski susreti sa Njulin Non Atletikom. Jednom godišnje dolazi i Truro kome se tradicionalno suprotstavlja kombinovani sastav ostrvljana.

Liga je u nešto drugačijem obliku postojala još dvadesetih godina prošlog veka.  Takmičenje se tada zvalo Međuostrvski kup u kome je učestvovao po jedan klub sa svakog od pet ostrva Šili arhipelaga. Nažalost, do osamdesetih preostali su samo Roversi i Rendžersi koji su 1984. promenili imena u sadašnje nazive.

Serija A postaje sve zanimljivija! Pogledajte kvote!

S obzirom na odliv mlađeg dela stanovništva iz ekonomskih razloga, ni najmanja liga na svetu nije bez svojih problema. Pre svega tu se misli na starosnu dob igrača koja je svake godine sve veća.

Stanovnici Šila ostrvlja svejedno nemaju dilemu da je njihova takmičenje najbolje na svetu i ne bi je menjali ni za šta. Ma kako mala bila, Ganersi i Vanderersi u svoje mečeve unose potpuno istu ljubav prema fudbalu koja se na isti način prepoznaje u bilo kojoj drugoj ligi na svetu.