Vatikan osnovao atletski tim: Prvi članovi – sveštenici, farmaceuti i migranti

VATICAN CITY, VATICAN - OCTOBER 22: Pope Francis talks to the team of FC Bayern Muenchen during an private audience in the Palace of the Vatican on October 22, 2014 in Vatican City, Vatican. (Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)

Najmanja nezavisna država na svetu, Vatikan, osnovala je prvo sportsko društvo s namerom da se takmiči na međunarodnim takmičenjima kao deo sporazuma potpisanog sa Italijanskim olimpijskom komitetom – 60 pripadnika švajcarske garde, sveštenika, farmaceuta, pa čak i jedan 62-godišnji profesor prvi su akreditovani članovi atletskog tima.

Ovaj potez u Vatikanu vide kao deo napora za promociju sporta kao posebnog instrumenta dijaloga, mira i solidarnosti.

Na osnovu sporazuma, atletski tim Vatikana biće deo Italijanskog olimpijskog komiteta, ali čelnici države koja ima površinu od svega 44 hektara, a na kojoj živi tek oko 1000 stanovnika, žele da postanu deo Međunarodne atletske federacije u nadi da će se takmičiti na međunarodnim takmičenjima, uključujući Igre malih zemalja Evrope koje su otvorene za nacije sa manje od milion ljudi, kao i Mediteranske igre.

Može li Srbija da sruši Rusiju na startu SP u rukometu?

„San koji smo često imali jeste da vidimo zastavu Svete stolice među delegacijama na otvaranju Olimpijskih igara“, rekao je predsednik tima i šef sportskog odeljenja u okviru Ministarstva kulture.

Farmaceutkinja Mikela Ćirijeti kaže da cilj ekipe nije isključivo takmičarski, već da promoviše kulturu i pošalje poruku solidarnosti, kao i da se bori protiv rasizma i svih vrsta nasilja.

U timu se nalaze i dva počasna člana, migranti koji ne rade za Vatikan, već treniraju i takmiče se sa ekipom koju čini i nekoliko sportista sa invaliditetom. Cilj Vatikana jeste i da sličan sporazum potpiše sa Italijanskim paraolimpijskim komitetom.

Vatikan osnovao atletski tim: Prvi članovi – sveštenici, farmaceuti i migranti

Predsednik CONI (Italijanski olimpijski komitet) Đovani Malago pozdravio je rođenje vatikanskog tima, iako je primetio da bi Vatikan jednog dana mogao da „oduzme“ Italiji medalju, a kao primer za to naveo je džudistkinju Majljindu Keljmendi koja je 2016. godine u kategoriji do 52 kilograma osvojila prvu olimpijsku medalju za Kosovo, porazivši u finalu Italijanku Odetu Đufridu.

Tokom poslednjih nekoliko godina, Vatikan je osnovao nezvanični fudbalski, ali i kriket tim, što je pomoglo da se ojačaju odnosi sa Anglikanskom crkvom putem turneja u Velikoj Britaniji. Ipak, atletski tim je prvi koji ima legalan status u Vatikanu, samim tim i priliku da se pod okriljem CONI takmiči na nacionalnom i međunarodnom nivou.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime