Vaterpolo se vraća kući, Barselona je samo usputna stanica!

Srbija vaterpolo
(Photo by Ryan Pierse/Getty Images)

Jeste, vaterpolo se vraća kući, ali bez obzira na svu simboličnost pesme koje smo se naslušali nedavno tokom mundijala u Rusiji i činjenice da je vaterpolo kao i fudbal, engleska ,,izmišljotina”, njegova prava kuća je ipak Srbija.

Zbog čega Engleska nije uspešnija u sportovima koji su nastali na njenom podneblju, neka za sada ostane misterija. Za vaterpolo će i dalje ostati na snazi ona stara izreka da ne pripada onome kome je namenjen, već kome je suđen. Nedoumice u ovom trenutku ne postoje, srpski vaterpolisti su po ko zna koji put pokazali gde se ovaj sport oseća kao kod svoje kuće i gde se neprestano vraća, ako je uopšte i odlazio.

Srbija se posle pobede nad Hrvatskom po četvrti uzastopni put našla u finalu prvenstva Evrope. Utisci o polufinalnom duelu se još nisu sasvim slegli, ali se prema onome što je viđeno u bazenu Pikornel teško mogu izdvojiti oni koji ne govore o tome da je Srbija u svemu nadmašila svetskog šampiona. Pobednik uvek ima tu mogućnost da se o suđenju izrazi u deminutivu, koje se u ovom slučaju opisuje kao čudno.

Srbija je bila nadmoćna na igračkom i psihološkom planu

U najmanju ruku čudno. Srbija je međutim u bazenu bila premoćna u tolikoj meri da ni mnogobrojne provokacije nisu uticale ni na tok, ni na ishod meča. Neisključivanje Fatovića posle bokserskog udaranja Filipovića je detalj koji ukazuje ili na neprimereno loš nivo suđenja na ovako velikom takmičenju, ili na tendenciju.

Utakmica je fizički bila jedna od najzahtevnijih koja je viđena u poslednjih nekoliko godina. Delfini su svog protivnika sveli na samo sedam pogodaka, a odbrana se ponovo pokazala kao kamen temeljac svih dosadašnjih uspeha. Srbija je osujetila tri četvrtine svih napada sa igračem više svog protivnika, čak i jedan u situaciji kada je Hrvatska imala dvojicu vaterpolista više.

Manuel Estijarte – Vodeni Maradona i zidar Gvardiolinih uspeha

Sa druge strane, sami su iskoristili skoro polovinu takvih napada (5/11).

Kada je u pitanju srpski vaterpolo, dve stvari su poznate već godinama – domaća scena grca u problemima, dok reprezentacija posle svakog takmičenja proširuje policu na kojoj su smeštena zlatna odličja. Od 2006. godine Srbija je sa svih najvećih vaterpolo turnira (Olimpijske igre, Svetsko prvsntvo, Evropsko prvenstvo) kući donela skoro polovinu medalja koje se dodeljuju pobedniku.

Vaterpolisti su bili četiri puta šampioni Evrope na šest održanih turnira, dva puta svetski prvaci (6) i jednom šampioni Olimpijskih igara (3). Štaviše, samo dva puta nije osvojeno nikakvo odličje. Radi se o svetskim šampionatima održanim 2007. godine u Melburnu i 2013. godine u Barseloni.

Vaterpolo je sport u kome uglavnom pobeđuje Srbija

Mnogo je tu pobeda da bi bilo slučajno. Paralela sa izrekom o fudbalu i Nemcima je toliko očigledna kada se radi o srpskom vaterpolu, da je zapravo možda čak i prikladnija.

Protivnik u finalu koje se igra u subotu, neće biti ništa manje motivisan da pobedi nego što je to bila Hrvatska. Razlozi su doduše za nijansu drugačiji pošto je Španija domaćin prvenstva. Nekako se očekivalo da to bude Italija, ali su Azuri posle nekoliko izvanrednih mečeva, popustili pred inpirisanom Furijom. Može se reći da je Španija pomalo i nadmašila očekivanja na ovom takmičenju.

Srbija iz Klasika u Klasik – još samo jedna pobeda do meča za odbranu zlata!

Vaterpolisti Crvene furije imaju više uspeha na svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama nego na kontinentalnim takmičenjima. Okršaj sa Srbijom će biti prvo finale za ovu zemlju posle Atine 1991. godine i nova šansa da osvoje prvo zlatno odličje. Ovo je inače drugi šampionat Starog kontinenta koji se igra u Barseloni – prvi je održan davne 1970. godine.

U međuvremenu su u katalonskom gradu održana dva planetarna takmičenja (2003, 2013) na kojima je domaćin oba puta ispadao već u četvrtfinalu. Zanimljivo je da je Španija posle neuspeha u Atini,  već sledeće godine potvrdila da ima sjajnu generaciju vaterpolista koja je i na Olimpijskim igrama upravo u Barseloni uspela da se plasira u finale. Estijarte i drugovi su tada poraženi od Italije, ali su olimpijsko zlato uzeli četiri godine kasnije u Atlanti.

Selektor Španije David Martin je igrao u finalu SP 2009. godine

Selekcija koju vodi David Martin ima mnogo razloga da želi revanš protiv ekipe koja ih je porazila u poslednjem velikom finalu u kojem je učestvovala. Na Svetskom prvenstvu u Rimu 2009. godine Srbija je Furiji slomila srce boljim izvođenjem jedanaesteraca, da bi u sledećih petnaest takmičarskih mečeva isto učinila još četrnaest puta.

Kvote za finale EP u vaterpolu  se mogu videti ovde

Iz tog sastava Srbije koji je predvodio Dejan Udovičić, njegov imenjak Savić ima na raspolaganju nekoliko vaterpolista. U bazenu Pikornel će se naći Gojko i Duško Pijetlović, Filip Filipović, Stefan Mitrović, Milan Aleksić i Andrija Prlainović. Situacija kod Španaca je čak i zanimljivija pošto je David Martin tada bio reprezentativac , a sada u timu ima četvoricu bivših saigrača: Lopeza, Malaraha, Peronea i Minguela.

Uključujući i realizaciju penala, od onih koje ćemo u subotu videti u bazenu Pikornel, golove za Srbiju su postigli Filipović (4), Prlainović (1), D. Pijetlović (1) i Aleksić (2), a za Španiju samo Perone (1).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime