VATERPOLO – ZEMLJA BEZ MORA KOJA DOMINIRA U VODI: Srbija ide da odbrani zlato u Tokiju!

Vaterpolo reprezenatcija Srbije
Vaterpolo reprezetnacija spremna za Olimpijske igre u Tokiju! Srbije/Foto: Ryan Pierse/Getty Images)

Početak Olimpijskih igara u Tokiju zakazan je za 23. jul, a Srbija će kao i na prethodnim takmičenjima imati predstavnike u vaterpolu.

Nakon čak pet godina čekanja i mnogo neizvesnosti da li će biti održane Olimpijske igre u Tokiju, polako je došlo vreme da se upali plamen koji okuplja brojne sportiste sa svih krajeva planete.

Vaterpolo se na Igrama prvi put pojavljuje u Parizu 1900. godine, i od tada je, sa izuzetkom 1904. godine, bio na programu svih Igara.

Do sada su Mađari imali najuspešnije timove, a u periodu 1928-1980. godine, osvojili su medalju na svim Igrama, dok su od 1932-1976, osvojili 6 od ukupno 10 zlatnih medalja. 2000. godine u Sidneju, Mađari su se vratili na tron, osvajanjem sedme zlatne medalje na OI.

Međutim, još jedna reprezentacija je dominirala na olimpijskim turnirima u vaterpolu. Dok se zemlja zvala Jugoslavija sa puno uspeha su se naši vaterpolisti borili na Igrama, a tako se nastavilo i od osamostaljenja Srbije.

Od kada smo postali samostalna država srpski vaterpolisti su učestvovali na sva tri olimpijska turnira i sa sva tri su se vraćali sa nekim od odličja.

U Pekingu 2008. godine legendarna generacija u kojoj su igrali igrači poput Vladimira Vujasinovića, Dejana Savića, Aleksandra Šapića, Danila Ikodinovića, Denisa Šefika osvojila je bronzanu medalju pobedom protiv Crne Gore.

Četiri godine kasnije u Londonu svi su očekivali da će se otići korak dalje, ali je u polufinalu bila prejaka Italija, ali je u borbi za treće mesto pobeđen stari poznanik Crna Gora.

Dve godine nakon Olimpijskih igara u Londonu srpski vaterpolisti su započeli neverovarnu dominaciju. Osvojena su dva Evropska i jedno Svetsko prvenstvo, nedostajalo je samo zlato na Olimpijskim igrama.

Generacija koju sa klupe predvodi selektor Dejan Savić je kao suvereni favorit stigla na Igre u Rio de Ženeiru, ali nije sve išlo glatko. Neočekivan poraz od domaćina uz nekoliko lošijih partija uneli su sumnju da li naši vaterpolisti mogu do prvog mesta.

Međutim kada je krenulo doigravanje srpski vaterpolisti su zaograli kao u transu. Danak je platila Hrvatska koja je ispraćena u finalu sa ubedljivih 11:7 i zlato je konačno bilo u rukama naših asova.

U sportu je veoma dobro poznato da je uvek lakše braniti nego osvajati trofeje, videćemo kako će se srpski vaterpolisti snaći u toj ulozi. Mada su oni već nebrojano puta pokazali da su najjači kada je najpotrebnije.

Ne možemo da ne spomenemo da će kapiten Srbije, Filip Filipović, zajedno sa Sonjom Vasić nositi zastavu naše zemlje na otvaranju najveće sportske planetarne smotre.

Ko predstavlja Srbiju na Olimpijskim igrama u Tokiju u vaterpolu?

Srbija je vizu za Olimpijske igre u Japanu izborila još osvajanjem finalnog turnira Svetske lige koji se igrao u Beogradu.

Selektro vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić se odlučio za sledeće igrače: Gojko Pijetlović, Dušan Mandić, Nikola Dedović, Sava Ranđelović, Strahinja Rašović, Duško Pijetlović, Đorđe Lazić, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović i Branislav Mitrović.

Može se reći da se selektor odlučio za proverene snage. Osim Miloša Ćuka koji je otpao sa spiska, Živka Gocića koji se u međuvremenu penzionisao i postao trener, kao i Slobodana Nikića koji je takođe “okačio kapicu o klin” nema promena u timu Srbije.

„Novi“ igrači su Strahinja Rašović i Nikola Dedović i Đorđe Lazić. Namerno smo napisali novi pod znacima navoda, budući da su to već provereni vaterpolisti koji su već godinama u sistemu naše reprezentacije.

Olimpijske igre u Tokiju će biti svojevrsni “poslednji ples” jedne generacije koja je osvojila sve. Velika je verovatnoća da će se asovi poput Filipa Filipovića, Andrije Prlaionovića, Milana Alekcića, Stefana Mitrovića završiti svoje reprezentativne karijere.

vaterpolo savez srbije-uniqa osiguranje
Vaterpolisti spremni za Olimpijske igre u Tokiju! (FOTO: VSS)

To će im biti najveći motiv da se od nacionalnog tima oproste kako dolikuje šampionima, osvajanjem zlatne medalje.

Međutim, na ovom olimpijskom turniru ne pita se samo Srbija, koja jeste glavni favorit, ali imaće pakleno težak zadatak ukoliko želi da opravda taj epitet.

Od samog starta turnira Dejan Savić i njegovi izabranici će biti u grupi smrti. Rivali našim vaterpolistima biće Hrvatska, Španija, Crna Gora, Australija i autsajder Kazahstan.

Naši vaterpolisti su u šali odmah rekli da je bolje da igraju sa najačima na početku da bi kasnije bilo lakše, ali kada uzmete u obzir da kasnije čekaju aktualni prvaci Evrope Mađari, i prvaci sveta Italijani neće biti lako nijednog momenta.

Ipak kao i do sada, prepustićemo Dejanu Saviću da brine te velike brige, jer nema sumnje da on zna šta će sa njima. Navikao nas je i on i njegovi puleni da itetako znaju kako da se ponašaju i kada su favoriti i kada je teško.

Da li srpski vaterpolisti mogu da odbrane zlato na prethodnim Olimpijskim igrama?

ODLUČENO: Evo ko nosi zastavu Srbije na Olimpijskim igrama!

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Poklanjamo 100.000 dinara | Meridian

 
 

9 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime