VAR, Liverpul – Totenhem i šta bi bilo kad bi bilo

Da je jučerašnji derbi na Enfildu umesto u Premijer ligi odigran u okviru FA kupa ili Liga kupa, VAR tehnologija bi bila upotrebljena najmanje dva puta, a rezultat utakmice bi bio sasvim drugačiji.

Liverpul bi pobedio Totenhem, a Hari Kejn ne bi postigao svoj 100. ligaški gol. U svakom slučaju, ne bi ga dao u konkretnom susretu. Ovako, Mamuze su u London odnele bod posle velikih sudijskih grešaka na štetu domaćina.

Previdi koji su direktno uticali na rezulat utakmice su napravljeni prilikom oba dosuđena jedanaesterca. Kada je u pitanju prvi, sudije su sebi dopustile čak dve velike greške. Najpre nisu videle nedozvoljenu poziciju Kejna, a zatim su videle prekršaj kojeg nije bilo.

Kod drugog penala za goste, dosuđen je ,,samo” jedanaesterac iako je Lamela pao bez ikakvog pravog kontakta. Nema dileme da bi upotreba VAR tehnologije u ovim slučajevima dovela do preinačenja sudijskih odluka.

Totenhem u haosu Enfilda ipak do boda: Četiri stvari koje smo naučili iz derbija Premijer lige

Problem lošeg suđenja u Premijer ligi postoji već duže vreme, što je zaista čudno s obzirom na kvalitet samog takmičenja. Jedna od posledica je i to što na Svetskom kupu u Rusiji neće biti nijednog sudije iz ove lige. Premijer liga je tako jedina iz takozvanih Liga petica koja na mundijalu nema svog predstavnika među ljudima u crnom.

Šta je zapravo VAR?

Da u kratkim crtama objasnimo šta je VAR. Ova tehnologija podrazumeva sudiju koji posmatra meč u posebnom video-centru koji čak ni ne mora da bude u blizini stadiona. Na zahtev sudije na terenu, on pristupa pregledu sporne odluke ili situacije. Nakon pregleda on može da je promeni ili da ostane pri prvobitnoj odluci.

To se međutim ne odnosi na sve što se dešava na terenu, već na četiri ključne oblasti – golove, penale, isključenja i zamenu identiteta. Kako se navodi, cilj nije da se postigne apsolutna nepogrešivost, već samo popravljanje grešaka u situacijama koje menjaju tok meča. Ove koje smo videli na Enfildu spadaju upravo u takve.

Premijer liga je jedna od tri iz kruga Liga petica u kojoj se VAR još ne primenjuje. Osim na ostrvu, VAR nema punu primenu u Španiji i Francuskoj, dok je od ove sezone prisutan u Seriji A i Bundesligi. To naravno ne znači da ljubitelji fudbala u Engleskoj nisu videli novu tehnologiju na delu.

PREMIJER LIGA: A gde je titula za Totenhem?

VAR je naime primenjen u nekim mečevima FA i Liga kupa, gde će biti konsultovan još u finalu ovog takmičenja. Sličnu situaciju nalazimo i u Francuskoj i Španiji gde se proba sistema vršila u kup utakmicama. Takođe se koristi u prvenstvu Portugala, holandskom kupu i nekim značajnijim mečevima u Poljskoj i Belgiji.

U nekim drugim sportovima kao što je hokej, američki fudbal, bejzbol ili ragbi, VAR je već pronašao uspešnu primenu. Poznato je međutim, da je fudbal najtvrdokorniji sport na svetu gde do promena dolazi i teško i mukotrpno sporo.Razumljivo je da su i reakcije na ovu tehnologiju različite, bilo da dolaze od fudbalera i trenera, bilo od fudbalskih zvaničnika.

Mnogi poznati fudbaleri su se oglasili po ovom pitanju. Primera radi, Bufon je oštro kritikovao sistem, dok su Iniesta i Lampar veoma raspoloženi za njegovu primenu.

Sudijske greške  su u fudbalu oduvek bile sastavni deo samo igre. Protivnici VAR-a su uvereni da će njegova upotreba imati više štetnih nego korisnih posledica, u smislu da će se igri oduzeti strast i neizvesnost.

Novi gradski derbi i nove odlične kvote! Totenhem ili Arsenal?

Oponenti kao svoj argument protiv navode i previsoku cenu upotrebe nove tehnologije.

Oni drugi zaključuju da je vreme da pogrešne odluke koje utiču na ishod utakmice dobiju mogučnost da budu ispravljene.

Premijer još liga bez VAR sistema, Bundesliga i Serija A ga koriste

Slične reakcije stižu iz Serije A i Bundeslige gde se za razliku od Premijer lige, ovaj sistem primenjuje od početka sezone. Posebno je zanimljivo u Nemačkoj gde se VAR primenjuje na poseban način. U Bundesligi je dopušteno da sudija koji rukuje sistemom nadgledanja može da kontaktira glavnog sudiju prema sopstvenom nahođenju.

Prvi deo ligaške sezone je u Nemačkoj zbog toga bio veoma uzbudljiv. Došlo je do pregleda prevelikog broja situacija što je dovelo odugovlačenja, gubitka vremena i velike zbrke u većini situacija. Kritike su bile masovne, ali sistem je pokazao i svoje dobre strane.

FA kup nikada ne izneveri! Potražite favorite!

Nezvanična statistika kaže da je posle promena prvobitnih odluka broj grešaka koje su uticale na rezultat više nego upola smanjen u odnosu na prethodnih nekoliko sezona.

U Seriji A je u prvih pet kola dosuđeno 63% više jedanaesteraca nego u istom periodu u prošle četiri sezone.

VAR bi trebalo da vidimo na delu i u Rusiji. Za sada je u pitanju samo probni period, ali bez obzira na sve dečje bolesti, sistem koji podržavaju sve ,,krupne ribe” ima velike šanse da uskoro svuda zaživi.