Marko Van Basten danas slavi 56. rođendan, a čestitali su mu njegovi klubovi, Ajaks i Milan.

Legendarni holandski napadač je tokom profesionalne karijere (1981 – 1995) igrao samo za dva kluba i u oba je ostavio veliki trag. Čestitali su mu “kopljanici”.

Kao i “rosoneri” sa kojima je “harao” Italijom i Evropom.

Van Basten je jedan od najboljih napadača svih vremena, a postigao je ukupno 218 golova za ova dva kluba u 280 mečeva. Za nacionalni tim nastupio je 58 puta uz 24 gola.

Bio je najbolji igrač u izboru FIFA 1992. godine, a “Zlatnu loptu” je osvajao tri puta (1988, 89 i 92.). Sa Ajaksom je osvojio tri nacionalne titule i Kup pobednika kupova, a sa Milanom tri “skudeta” i dve evropske šampionske titule. Sa Holandijom je bi prvak Evrope 1988. U finalu je dao gol SSSR-u, i ovaj pogodak se smatra jednim od najlepših svih vremena. Tada je osvojio i “Zlatnu kopačku” zbog pet postignutih golova.

Pogledajte i uživajte.

Posle uspešne igračke karijere radio je i kao trener u Ajaksu, Herenvenu i AZ Alkmaru. Bio je i selektor “lala” u periodu od 2004. do 2008.

Savićević oduševljen Kataijem: Uvek sam voleo takve igrače

OBAVEZNO POGLEDAJTE: DRAGAN STOJKOVIĆ PIKSI – Priče iz kraja #09

7 KOMENTARA

  1. najbolji napadac svih vremena.Milan je imao ubitacan trio sa njim ,Gulitom i Rajkardom.Nazalost pred kraj su krenule povrede zgloba i nije vise to to

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime