Valcer “Čoveka od papira” pred nacistima

Austrija Vundertim

Svetsko prvenstvo 1938. godine održano je u Francuskoj, a nisu ga dočekali jedan fudbalski vizionar, jedan od najboljih timova do tada viđenih i jedan od najboljih fudbalera tog vremena.

Žil Rime je zaslužan što se Svetska prvenstva uopšte i održavaju, ali je bio zaslužan i za to što su, gledano sa ove distance, kvalifikacije za Mundijal 1938. godine ispale poprilična lakrdija.

Očekivalo se da posle Italije, koja je četiri godine ranije na domaćem terenu osvojila SP, sada domaćin opet bude neka južnoamerička država. No, Žil Rime je uspeo da izlobira da se Svetsko prvenstvo održi u Francuskoj, što je razgnevilo mnoge neevropske selekcije.

Argentina i Urugvaj su odbili da učestvuju gnevni zbog odluke o domaćinu. Iz istog razloga Kostarika, Holandska Gvajana, El Salvador, Meksiko i SAD se nisu pojavili, a Španci su bili zauzeti građanskim ratom.

ŽIL RIME – ČOVEK ČIJE SNOVE ŽIVIMO!

Ni kada su krenule kvalifikacije nije nedostajalo problema – Egipat je svoje kvalifikacione mečeve protiv Rumunije odbio da igra jer je u toku bio Ramazan, Engleska je odbila naknadni poziv da se pojavi na SP jer nisu smatrali relevantnim fudbal van Ostrva. Švedska je prošla prvi krug direktno jer se Austrija nije pojavila na prvenstvu. Ovo je priča o timu koji 1938. godine nije otplesao svoj poslednji valcer.

JESTE LI ČULI ZA VUNDERTIM?

Već smo u dva navrata pisali o “Lakoj konjici”, timu Mađarske koji, iako nepobediv, nije uspeo da osvoji Svetsko prvenstvo. Takav tim su imali i Austrijanci tridesetih godina XX veka – čuveni Vundertim.

Sve je to bilo maslo Huga Majsla – jevrejskog bankara koji je ostavio udoban život iza sebe ne bi li se posvetio fudbalu. Preuzeo je reprezentaciju Austrije odmah posle I svetskog rata, a Vundertim je krenuo svoj put u večnost 1931. godine.

KAKO JE KOMUNIZAM STVORIO MODERNI FUDBAL!

U dvomeču sa Nemačkom su uspeli da postignu 11 golova, a tada jaku Škotsku su dobili 5:0. U finalu Centralnoevropskog prvenstva, preteče Evropskog prvenstva, dobili su Italiju 2:1! Jedini poraz doživeli su od Engleske na Stamford Brižu – 4:3, a čak je i engleska štampa tog vremena u vestima javila da su Englezi imali sreće u tom duelu.

Glavna zvezda tog tima i zvanično najbolji austrijski fudbaler XX veka rođen je kao Matej Šindelar u selu Kozlov, u tadašnjoj Moraviji. Odrasta u sirotinjskoj četvrti Beča, Favoriten, pod austrijskim imenom Matijas Sindelar. Tamo je dobio nadimak  “Der Papierne” – Čovek od papira, zbog krhke građe, ali i sposobnosti da se probija kroz protivničke odbrane.

 

Sa 15 je počeo da igra u lokalom klubu, a potom je prešao u FK Austriju iz Beča, klub za koji je navijala srednja klasa. Austrijski tim je postao Vundertim tek kada je Hugo Majsl pristao da umesto robusnog špica u centar svog napada stavi krhkog genija iz Moravije, koji je sve mečeve igrao sa zavijenim kolenom koje mu je tokom cele karijere pravilo probleme. Kakav je to igrač bio pokazuju i natpisi iz novina u kojima se može naći podatak da je Italiji dao pogodak tako što je glavom prebacio prvo jednog, pa onda i drugog defanzivca, da bi se posle toga ušetao u gol.

ZAVRŠNICA PREMIJER LIGE! KLADI SE!

Timovi poput Mančester Junajteda su nudili veliki novac za njega, ali ga to nije zanimalo – želeo je da bude u timu i zemlji koje voli. Tokom 1934. godine Vundertim je otišao na Svetsko prvenstvo, ali im je titulu, što posredno, što neposredno, uzeo bujajući fašizam u Evropi.

Austrija je bila pritisnuta građanskim ratom koji je izbio u februaru te godine. Konzervativne desničarske snage su ga dobile, što je bio pretekst za nastupajući Anšlus. Država je bila u krizi, pa nije bilo novca da Austrija na SP povede doktora i masera. Tim stisnut povredama i umorom na kraju je pao u polufinalnom meču sa domaćinom Italijom. Kada se zna da postoje tvrdnje da je sudije za mečeve birao lično Benito Musolini – može se reći da je to polufinale bilo nemoguća misija čak i za “Vundertim”.

Prvi valcer nije odigran do kraja. Ali bilo je još vremena!

ANŠLUS I PRKOS

Vundertim je nastavio da pobeđuje – a po bečkim kafeima su i dalje pevane pesme o golovima Matijasa Sindelara – “fudbalskog Mocarta”. Prvi udarac za Vundertim došao je u februaru 1937. godine kada je arhitekta ovog tima Hugo Majsl preminuo usled srčanog udara.

Jevrejski bankar iz Malešova u današnjoj Češkoj nije dočekao pakao koji će zadesiti njegov tim, njegov narod, Evropu i ceo svet u godinama koje slede. Ipak i bez njega Austrija je u meču odigranom 5. oktobra 1937. godine savladala Letoniju 2:1 i plasirala se na SP 1938 – na takmičenje koje je trebalo biti poslednji ples Vundertima.

NAJBOLJE KVOTE NA AUSTRIJSKI FUDBAL!

No nekoliko meseci kasnije usledila je aneksija Austrije od strane fašističke Nemačke – famozni Anšlus. Prvo je Jevrejima zabranjeno da igraju fudbal i budu funkcioneri klubova, a proteranom predsedniku FK Austrije, Mičiju Švarcu Sindelar je rekao:

Novi predsednik nam je zabranio da pričamo sa vama ali ja ću sa vama uvek pričati!

Evropa je sve to još uvek nemo posmatrala, a u čast spajanja germanskih država održan je i meč između Nemačke i Austrije 3. aprila 1938. godine. Vlasti su izričito zahtevale “miroljubiv remi” koji bi učvrstio jedinstvo, ali je Sindelar imao druge planove. Promašio je nekoliko izglednih šansi, ali je u 70. minutu odlučio da je bilo dosta.

Pred 60.000 ljudi daje gol za 1:0, a njegov saigrač Šasti Sesta iz slobodnog udarca postavlja konačnih 2:0. Par strelaca odlazi pred tribinu gde su bile nacističke glavešine i igra svoj pobednički ples. Na SP 1938. godine nije bilo Austrije, ali je Vundertim svoj valcer odigrao protiv najtežeg protivnika.

Masa uzvikuje: “Österreich! Österreich!” i oduševljeno bodri svoje heroje.

ŠANDOR KOČIŠ I SUŠTINA FUDBALA

Pokušali su nacisti da nateraju Sindelara da zaigra za Nemačku, zvali ga na treninge i utakmice reprezentacije, ali je on odbio. Rekao je da se povukao.

Kada su nacističke vlasti želele da bečkom Jevreju Leopoldu Drilu zaplene kafe, Sindelar ga je kupio za izdašnih 20.000 maraka i tako sprečio planiranu otimačinu. Ekipa koja se skupljala u kafeu nije se sviđala vlastima, a “fudbalski Mocart” je redovno plaćao kazne jer nije želeo da okači nacističke postere u svom objektu.

Našli su ga mrtvog u njegovom stanu, deset meseci nakon meča u kome je odbio da ne pobedi Nemce. Istraga je utvrdila da se ugušio ugljen-monoksidom, zbog neispavnog dimnjaka. Zvuči sumnjivo?

FILIP STOJKOVIĆ NAM DOLAZI U GOSTE! POGLEDAJ EMISIJU!

Na njegovoj sahrani bilo je 15.000 ljudi, a novinar Alfred Polgar je zapisao:

Dobri Sindelar je u smrt pratio grad čije je bio i dete i ponos. Bio je toliko neraskidivo povezan sa njim, da je sa njim morao i umreti.

Poslednji prestolonaslednik Austro-Ugarske Oto fon Habsburg je u svojoj 95. godini života rekao:

Nijedna država u Evropi nema veće pravo da se smatra žrtvom fašizma od Austrije.

S obzirom na to da je 12. marta 1938. godine nemačkim snagama bilo potrebno samo nekoliko sati da se pevajući ušetaju u Austriju – teško je u to poverovati.

Ipak ako bismo rekli da nijedan fudbalski tim nije imao veće pravo da se smatra žrtvom fašizma od austrijskog – verovatno bismo bili u pravu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime