Uragan Kejn juri ka istoriji: Padaće Drogba, Krauč i još mnogi!

Hari Kejn
(Photo by Catherine Ivill/Getty Images)

Hari Kejn nastavlja da teroriše golmane širom Ostrva, a sva je prilika da će tako nastaviti i u novoj godini. Zašto i ne bi?

Radi se o najboljem strelcu 2017. godine, čoveku koji je postigao ukupno osam het-trikova za Totenhem ove godine, od toga šest u ligi, i momku koji je na putu da postane prvi igrač Premijer lige sa četiri vezane sezone u kojoj je postigao 20 i više golova.

Preduga je lista stvari koju je Kejn ostvario u godini na izmaku, a svakako je impresivna i ona da je već na koti od 18 golova u ligi u ovoj sezoni. Fale mu još dva da kompletira kvartet vezanih sezona, a kako je krenuo stići će daleko dalje od kote 20.

No, ono što želimo da razmotrimo jeste dugoročnijeg tipa. Hari Kejn je sa tri pogotka u pobedi nad Sautemptonom godinu završio sa 56 golova, ali još važnije, stigao je do 96 golova u Premijer ligi. Za to mu je trebalo tek 135 mečeva, pa nije ni čudo što i sam Alan Širer govori da bi Kejn mogao biti taj koji će ga prestići na prvom mestu liste strelaca svih vremena.

Širer
NEWCASTLE, ENGLAND – DECEMBER 3: Alan Shearer of Newcastle celebrates his goal, with team mate Scott Parker during the Barclays Premiership match between Newcastle United and Aston Villa at St.James’ Park on December 3, 2005 in Newcastle, England. (Photo by Matthew Lewis/Getty Images)

Ko bi sve mogao da “padne” ispod Kejna tokom 2017/18? Do sada je 26 fudbalera uspelo da postigne 100 i više golova u Premijer ligi, a samo četvorica su i dalje aktivni igrači. Prvi koji će, pre ili kasnije, biti prestignut je Mat Le Tisije.

Legendarni fudbaler Sautemptona je stao na okrugloj “stotki” posle 270 mečeva, a Kejn za njima kaska četiri gola za tačno dvostruko manje nastupa.

Odmah nakon njega uslediće Didije Drogba. Bivši igrač Čelsija je postigao 104 gola za 254 utakmice i objektivno je očekivati da Kejn do kraja sezone postigne još devet golova i prestigne i njega.

Na deobi 23. mesta najboljih strelaca u istoriji najjače engleske lige su Daren Bent i Piter Krauč. Ovaj prvi je postigao 106 golova za 276 mečeva, dok ovaj drugi i dalje igra. Na Boksing dej će imati priliku da se odvoji od Benta, a do sada je odigrao 443. meča.

Kejn Totenhem
LONDON, ENGLAND – DECEMBER 26: Harry Kane of Tottenham Hotspur celebrates after scoring his sides fifth goal with Heung-Min Son of Tottenham Hotspur during the Premier League match between Tottenham Hotspur and Southampton at Wembley Stadium on December 26, 2017 in London, England. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)

Iznad njih dvojice je Pol Skols sa 107 golova, dok je Rajan Gigs karijeru završio sa 109 pogodaka. Sve to bi Kejn mogao da dostigne. Postigao je 18 golova na prvih 20 mečeva u sezoni, pa je čak i za očekivati da do kraja prvenstva preskoči brojku od 30 pogodaka.

To bi ga dovelo do oko 110 premijerligaških golova u karijeri, koliko je postigao Emil Heski. Dion Dablin je na 111, Ijan Rajt na 113. Sve to je u manje ili više dostižno, u zavisnosti u koliko suludom ritmu će Kejn nastaviti. Ipak, sve preko toga je nerealno jer je naredni na listi Stiven Džerard.

Liverpulova legendarna “osmica” je na 17. mestu sa 120 golova. Od aktivnih igrača tu su još Serhio Aguero (134), Džermejn Defo (161) i Vejn Runi (208). Prvi na listi je neprevaziđeni Širer sa 260 golova.

Kejn još nije napunio 25 godina…