Uoči duela sa Korejom: Da li je Srbija imala premalo ili previše optimizma pred put u Berlin?

Nenad Peruničić navodi da je meč sa Crnom Gorom veoma važan (FOTO: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©)

Pitanje je koliko uopšte vredi izvlačiti na svetlo dana poslovicu da nada umire poslednja, jer Srbija na još jednom velikom rukometnom takmičenju ne ostavlja puno prostora za upotrebu dobro poznate izreke.

Kao i pred neke druge turnire, i pred Svetsko prvenstvo u Nemačkoj i Danskoj su davane izjave za čiji nivo optimizma se još jednom ispostavlja da je previsok. Naravno da nema previše smisla ići na takmičenja u stanju letargije, ali bi ubuduće svakako trebalo razmotriti obećavanje ciljeva koji uključuju prolazak u drugi krug takmičenja. Očigledno je da Srbija u ovom trenutku nije ni blizu takvih rezultata.

Srbija „ispustila“ preokret protiv Brazila, minimalne šanse za drugu fazu 

No, još veći problem je što malo toga ukazuje da bi se stanje moglo poboljšati. Posle svakog novog razočarenja, usledile bi  polu-analize i na osnovu kojih se ništa ozbiljnije nije moglo preduzeti. Svaki put bi se ispostavljalo da promene koje su napravljene nisu dovoljno dobre iz kojih god pobuda i na koji god način da su napravljene.

Nenad Peruničić je preuzeo sastav i pred Svetsko prvenstvo nagovestio da Orlove ne zanima put radi puta, nego plasman u drugi krug. Logično je da se po završetku takmičenja postavi pitanje na osnovu čega je projektovao takve ne samo želje, već i mogućnosti svog tima. Srpski reprezentativci su do sada samo u jednom delu utakmice sa Rusijom pokazali konkretan kvalitet.

Srbija sada ima samo teoretske šanse za plasman u sledeću rundu takmičenja.

S obzirom na do sada viđeno, ko zna kako bi izgledali mečevi sa Španijom ili nekom drugom jakom selekcijom. Ako bi se tražila opravdanja, ispada da je Peruničić uvek bio ,,kratak” za minute na prethodnim mečevima: Protiv Rusije se izgubila kontrola za samo par minuta; protiv Francuske se igralo dobro samo dvadeset pet minuta; protiv Brazila bi se (možda) pobedilo da je susret trajao nekoliko minuta duže.

Srbija je pravila preveliki broj grešaka na svakoj utakmici

Sam selektor je napomenuo da je napravljen preveliki broj grešaka. To je međutim, loša odlika igre Orlova i na prethodnim takmičenjima. Potrebno je jednom označiti šta je tačan uzrok tolikog broja grešaka da bi se one mogle ispraviti. Srpski rukometaši su u nekim trenucima svih utakmica grešili na način koji ukazuje na nedovoljan nivo obučenosti, što je nedopustivo i za mnogo niži nivo takmičenja.

Najbolje kvote za mečeve Svetskog prvenstva u rukometu se nalaze ovde

Primetna je bila i manjkavost na psihološkom planu, pogotovo u trenucima kada su postojale šanse da se protivnik stigne, ili spreče dugotrajnije serije rivala. Samopouzdanje se više nalazilo u izjavama pre mečeva nego na samim utakmicama.

Do kraja prve faze Srbija treba da odigra još dve utakmice. Čak i u slučaju pobeda, nije realno očekivati nastavak takmičenja jer se moraju poklopiti i neki drugi rezultati. Najverovatniji putnici među dvanaest najboljih timova su Francuska, Nemačka i Rusija, dok je Orlovima preostalo da poprave utisak.

Utakmica sa Korejom je verovatno najveća šansa da se zabeleži prva pobeda u Berlinu. Ova selekcija je inače sastavljena od rukometaša Južne i Severne Koreje i kao takva prvi put učestvuje na jednom velikom takmičenju. Selektor je Čo Jung Šin, koji je predvodio reprezentaciju Južne Koreje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime