Završni turnir se seli u Torino – Novak Đoković ostaje najuspešniji u Londonu?

novak đoković-de haus-kritika
Đokoviću ljut zbog diskvalifikacije Pelje i Delijena (FOTO: Srđan Stevanović/Starsport)

Završni ATP turnir se igrao u mnogim svetskim metropolama i pod raznim nazivima, ali je ono što u principu predstavlja okupljanje najboljih osam tenisera u sezoni, najčešće bilo organizovano u Njujorku i u Londonu.

,,Velika jabuka” je bila domaćin ovom događaju u periodu od 1977-1989 godine, isto koliko će potrajati i domaćinstvo grada na Temzi kada se ono okonča krajem 2020. godine. Sledeći mandat u trajanju od četiri sezone je dobio Torino, pa će Italija biti centar muškog tenisa bar neko vreme, budući da se u Milanu već nekoliko godina održava isti turnir, ali za mlade igrače.

DUŠAN LAJOVIĆ: I dobri momci zaslužuju titule, zar ne?

London će dakle, još dva puta ugostiti majstore ovog sporta, a jedini koji ima priliku da sustigne Novaka Đokovića po trofejima osvojenim u ovom gradu je Rodžer Federer. Švajcarac bi u tim slučaju trebalo da pobedi ove i sledeće godine, pošto je Đoković u Londonu bio najbolji četiri puta. Poznato je da Rafael Nadal nikad nije pobedio na završnom Mastersu sezone, pa se to odnosi i na London.

U vreme kada su se teniseri krajem godine okupljali u Medison Skver Gardenu u Njujorku, najuspešniji je bio Ivan Lendl koji je trijufovao pet puta. Među ostalim gradovima koji su više od jednom dočekali najbolje tenisere nalaze se Šangaj (5), Frankfurt (6), Hanover (4) i Hjuston (2).

Torino će se pridružiti Milanu u organizaciji završnih turnira

Igrači će svoje mečeve igrati u dvorani Pala Alpitur u blizini torinskog Olimpijskog stadiona. Turnir je od kada je ustanovljen 1970. godine, održavan u četrnaest gradova, ali nikada u Italiji. Dvorana je najveći sportski objekat u zemlji kada su u pitanju zatvoreni prostori i može da primi oko petnaest hiljada posetilaca. Izgrađena je 2005. godine.

U Torinu će se naći i najbolji dublovi, a ukupan fond za nagrade je takav da se zavrti u glavi i iznosi preko jedanaest miliona funti. Inače, neke procene dosadašnje posećenosti turnira u O2 areni dolaze do brojke od oko dva i po miliona ljudi koji su uživo posmatrali mečeve.

Torino će se suočiti sa velikim finansijskim zahtevima koje će morati da isprati. Prema najavama, novčane nagrade će biti uvećane za polovinu, a zanimljivo je da će ove godine muškarci u Londonu zaraditi manje od dama koje će se okupiti u Šenženu i to za nekih pet miliona dolara (9-14).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime