Vodič za Svetsko prvenstvo kroz zanimljivosti i brojke (VIDEO)

Foto: FIVB

Povodom Svetskog prvenstva koje se trenutno održava u Italiji i Bugarskoj (9-30 septembar), red bi bio da predstavimo ovo takmičenje kroz brojke i druge zanimljivosti.

Ako govorimo o brojkama vezanim za Svetsko prvenstvo, onda bi bilo logično da se na početku nađu ekipe sa najviše titula. Na prvom mestu se nalazi Rusija sa šest trofeja u vitrini, dok drugo mesto dele selekcije Brazila i Italije sa po tri titule. Interesantan je podatak da je Rusija na krovu sveta bila isključivo pod imenom Sovjetski Savez. Stoga i ne čudi da je poslednje zlato osvojeno 1982. godine. Zbornaja je samim tim ekipa sa najviše odigranih finala – 9.

Uspesi Italije i Brazila su znatno „mlađi“, a interesantno je da su obe reprezentacije sve tri titule osvojile zaredom. Italiji je to pošlo za rukom u periodu od 1990. do 1998. a Brazilu u ovom veku, od 2002. do 2010. godine.

Takođe, Italija i Bugarska su već bile domaćini planetarnog šampionata. Svetsko prvenstvo se nakon 1978. i 2010. ponovo održava na Apeninskom poluostrvu, dok se u Bugarskoj održava prvi put nakon 1970. godine. Italija je bila svetski prvak onoliko puta koliko je bila domaćin, ali do zlata nikada nije došla na domaćem terenu.

PROVERI NAJBOLJE KVOTE ZA SP U ODBOJCI!

Selekcija sa najviše uzastopnih finala je Češka, selekcija koja nije na spisku učesnika ove godine. Ova zemlja je do borbe za zlato svaki put dolazila pod imenom Čehoslovačka. Da podatak bude interesantniji, U finalima ima negativan skor – dva zlata i četiri srebra.

Naša reprezentacija je sa Svetskih prvenstava ponela dve medalje, srebro i bronzu. Do srebrnog odličja je došla pod imenom SR Jugoslavija 1998. godine, kada je poražena od Italije (0:3), a bronza je usledila 2010. godine, pobedom nad istom selekcijom (3:1).

U pohodu na obe medalje učestvovao je selektor Nikola Grbić, koji je 2010. godine proglašen za najboljeg tehničara prvenstva. Ni prvenstvo iz ’98 nije moglo da prođe bez individualnog priznanja za srpskog igrača. Tada je Goran Vujević proglašen za najboljeg servera.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime