Serena Vilijams i Naomi Osaka: Sadašnjost i budućnost u isto vreme na istom mestu

Glavnu scenu u finalu dama u Njujorku će zauzeti dve teniserke koje su istovremeno po mnogo čemu različite, ali i koje imaju i ponešto zajedničko: Serena Vilijams i Naomi Osaka. Amerikanka i Japanka predstavljaju prošlost, sadašnjost i budućnost ženskog tenisa u svetu.

Prošlost, zato što je mlađa od sestara Vilijams svoju prvu Grend slem titulu osvojila u prošlom veku baš u Njujorku; sadašnjost, jer je i dalje najbolja na svetu; budućnost koja će u liku Naomi Osake biti sa druge strane mreže u velikom finalu.

Đoković – Del Potro: Top 5 stvari koje treba da znate pred finale US Opena!

Prošlo je četiri godine od prethodnog trofeja do kojeg je Serena Vilijams došla u Velikoj jabuci. Novom bi se izjednačila sa Margaret Kort po broju Grend slem trofeja (24), što je jedna od stvari koja motiviše njen takmičarski duh na neprestane napore. O njenom prednjačenju u odnosu na sve ostale teniserke, pa čak i šampionke, govori nemoć konkurentkinja da spreče njen povratak i posle veoma delikatne situacije i poduže pauze.

I to u 36. godini. Bilo je i onih koje su se duže zadržale na terenu, kao što je Martina Navratilova, ali Serena Vilijams od svoje slavne prethodnice ima čak pet trofeja više. Za isto toliko je nadmašila i Kris Evert, a posle Melburna 2017, iza sebe je ostavila i Štefi Graf.

Serena Vilijams je mnoge mečeve dobila pre samog početka

Serena je u svojoj karijeri imala toliko Grend slem finala (30), da joj u tom smislu ni ovo koje će odigrati sa mladom Japankom, ne predstavlja nikakvu novost. U tim finalima, kao i ostalim nebrojenim mečevima, Serena je mnoge pobede ostvarila samom svojom pojavom. Snaga volje i želja za pobeđivanjem, kao i celokupna energija koja zrači sa njenog dela terena, su toliko zastrašujuće da su mnogi poeni unapred odlučeni.

Od sparing partnera do prvog trenera – Saša Bajin, čovek za velike uspehe

Naomi Osaka je ipak, dovoljno mlada da se još nije nakupila tog straha. To bi mogla da bude njena prednost u ovom susretu. Tu je i činjenica da dvadesetogodišnja Japanka svaki svoj naredni meč igra sve bolje. Udarci sa osnovne linije su joj toliko snažni i precizni da se i tome neskriveno čudila i Arina Sabalenka.

Osaka i Bajin su prava kombinacija za prvi Grend slem?

Ono što je važno istaći je velika sposobnost koncentracije zbog koje veoma malo greši. To se najbolje videlo u polufinalu sa prošlogodišnjom vicešampionkom Medison Kiz, ali i tokom svih mečeva u Njujorku na kojima je napravila samo 52 iznuđene greške. Zasluge za napredak najvećim delom pripadaju čoveku koji se zove Saša Bajin i koji je u određenom smislu veza između dve finalistkinje.

Kao što smo već pisali, Bajin je osam godina proveo u treninzima sa Serenom Vilijams, kao takozvani ,,sparing partner”, ali je njegov uticaj bio mnogo širi od toga. Od prošlog novembra radi sa Naomi, u kom periodu je Japanka uspela da pobedi svoju slavnu protivnicu i da nedavno osvoji svoj prvi turnir.

Ako je ikada pravo vreme za novi duel sa Serenom, onda je za Naomi Osaku upravo ovo finale. Šta može biti bolje nego se suočiti sa svojim idolom na najvećoj sceni u najvećem naponu sopstvene forme? Jedino trijumfalni završetak.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime