Koji je najstariji tim u Premijer ligi, gde je ,,banja” za mlade igrače, a koji je trener tvrd na minutima

Fudbaleri Liverpula ovog četvrtka igraju derbi kola Premijer lige protiv Lestera (FOTO: Shaun Botterill/Getty Images)

Uvek je interesantna priča koji su to klubovi koji se oslanjaju na proverene i iskusne fudbalere, a u kojima biti mlad fudbaler nije tako loše, pogotovo kad je u pitanju Premijer liga u kojoj se i u vrhu i donjem delu tabele vode veoma uzbudljive bitke.

U neke ekipe novi treneri sa sobom donesu svoj način razmišljanja, dok se u nekim klubovima stručnjaci prilagode sredini koja više ili manje pogoduje fudbalerima određenog starosnog doba. Stariji igrači donose stabilnost, mladi energiju i polet, sa prvima se rizikuje manje, a sa drugima više. Na kraju sezone je najbolje kada se ne postavlja pitanje o meri učešća jedne ili druge grupe u igri, jer to znači da je cilj postignut. Ako nije, trener se ponekad proglašava nedovoljno hrabrim ili previše ,,kockarski” raspoložen.

Premijer liga: Liverpul obara klupske rekorde i šalje sve snažnije poruke u Mančester

Prosek godina od najmlađe do najstarije ekipe u Premijer ligi varira u rasponu od 25,3 (Everton) do 28,2 (Votford). Totenhem koji je nekoliko sezona važio za “najzeleniji” klub, prošao je kroz fazu starenja, pa se sa prosekom od 26,4 nalazi nešto više u drugoj polovini zamišljene tabele.

U borbi za opstanak učestvuju jedan od najmlađih (Fulam, 25,6) i jedan od najstarijih (Kardif, 27,4), pa se na osnovu toga ne može izvući zaključak o pravilu. S druge strane, među četiri prvoplasirana tima dva su u gornjem delu starosne granice (Čelsi – 27,2 i Mančester Siti – 26,5), a dva u donjem (Liverpul – 25,9 i Totenhem – 26,4).

Lester je idealno mesto za mlade igrače u Premijer ligi

Zanimljiv je slučaj Lestera gde se mladi igrači odlično ,,školuju” ove sezone. Lisice imaju prosek godina 25,8 (četvrti najmlađi), a Klod Pul se ne libi da u vatru baca svoje mlade igrače. Štaviše, on je od svih trenera u Premijer ligi, pružio najviše šansi neiskusnijim igračima da pokažu šta znaju. Kod njega je osam fudbalera sa dvadeset dve godine i manje, do sada odigrali skoro 8 hiljada i 400 minuta.

Arsenal je drugi sa skoro dvostruko manjim poverenjem (4,467 minuta), a po proseku godina Tobdžije su osme otpozadi (26,3). Sledi najmlađi Everton u kojem je Marko Silva mladićima prepustio dvanaest minuta manje od trenera Arsenala. Četvrti je Vest Hem, inače treći najstariji tim (27,4), ali u kojem se i mladi fudbaleri prilično naigraju (4,134).

Premijer liga uvodi VAR pa se situacije poput ovih neće dešavati! (VIDEO) 

Pojedinačno najviše je na terenu proveo dvojac Lestera Vilfred Ndidi (2,038) i Ben Čilvel (1,980).

Kardif se nalazi na suprotnoj strani skale u Premijer ligi. Četvrti najstariji tim je jedini bez ijednog minuta poverenja dvadesetdvogodišnjacima ili mlađim, a sledi ga Čelsi, u kome je Mauricio Sari bio veoma škrt sa samo 151 minutom za mlade nade. U njegovoj viziji samo su Hadson Odoi i Andreas Kristensen dobili svoju ,,kašičicu” šanse.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime