Brizbejn pa Melburn – koliko je Endi Mari spreman za drugu fazu povratka na teren?

Endi Mari svoju nadu u uspešan povratak na teniske terene gradi na tome što je tako nešto uspevalo svakom od njegovih slavnih kolega sa kojima je nekada sačinjavao takozvanu ,,Veliku četvorku”,  a početak drugog dela tog procesa zakazan je za Brizbejn.

ATP turnir u Brizbejnu će Mariju poslužiti kao uvid u stanje sopstvenig organizma pred Otvoreno prvenstvo Australije, odnosno prvi Grend slem u sezoni koji se održava u Melburnu. Britanac je proveo više od mesec i po dana u Filadelfiji vežbajući sa Bilom Noulsom koji je priznati stručnjak za sticanje kondicije posle povreda. Posle toga je trenirao u Majamiju, ali i pored napornog vežbanja i dalje nije sasvim sigurno hoće li u svojoj trideset drugoj godini Endi Mari uspeti da se uspešno vrati tenisu.

US Open 2012: Dan kada je Mari dobio ,,pomoć prijatelja“ 

Ništa više ne može da se zaključi ni iz prošle sezone tokom koje je Britanac odigrao samo dvanaest mečeva na šest turnira na kojima je učestvovao. Posle pauze za koju mnogi misle da je bila prekratka za njegov problem, Mari je prvi meč imao letos u Kvinsu gde je u provj rundi izgubio od Kirjosa. Još je učestvovao u Istbornu, Vašingtonu, Sinsinatiju, Otvorenom prvenstvu SAD i Šenženu. Najdalje je dogurao U Vašingtonu i Šenženu gde je stigao do četvrtfinala, a među boljim mečevima su mu oni u kojima je savladao Vavrinku, Gofana i Edmunda.

Nije lako porediti njegovu situaciju sa problemima koje su imali Đoković, Nadal ili Federer koji su se posle svojih povreda vratili na teren i postizali izvanredne rezultate, postajavši čak i najbolji na ATP listi. Povreda kuka je nešto sasvim drugo, pa njegova odluka da prošle godine relativno brzo, posle svega nekoliko meseci, vrati mečevima, možda i nije bila najbolja.

Povratak među deset najboljih je ono što Endi Mari želi

Mari je zapravo u godinama u kojima ne bi smeo sebi da priušti pogrešnu odluku kada je u pitanju zdravlje. Ne u smislu da neće moći ponovo da igra, već na kakvom će nivou biti ta igra. Loša procena donosi i veću potrošnju vremena, što u njegovim godinama znači manji okvir za kvalitetniji povratak. Mari sigurno nema u vidu da se vrati na teren samo da bi igrao u ATP konkurenciji, već da bi se ponovo našao u društvu deset najboljih.

Ne treba ispustiti iz vida da je on sada ispod 250. mesta na ATP listi. To i u slučaju da je potpuno fizički spreman, na svakom turniru donosi jake protivnike već u prvim rundama. Nedostatak mečeva tome nimalo ne ide u prilog, a svaki poraz znači i sporiji uspon do željenog cilja.

Najbolje kvote za osvajanje prvog Grend slem turnira u sezoni se nalaze ovde

Kada je on ličlno u pitanju, posvećenost i želju ne treba dovoditi u pitanje. U ovom trenutu verovatno nema ništa što bi Mari više želeo nego da se vrati tamo gde je nekada bio. Da li je Melburn pravo mesto za to? Britanac je tu čak pet puta igrao u finalu i nikada ga nije osvojio. Doduše, u Melburnu je odigrao neke od sovjih najboljih mečeva u karijeri.

Pitanje je koliko su na njegovoj strani brutalni vremenski uslovi koji će vladati u vreme odigravanja turnira. Mari svakako nije od onih koji lako odustaju, a u Brizbejnu je već pobeđivao (2012, 2013), pa bi taj australijski grad mogao da bude pravo mesto za novi početak.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime