Da li će ATP finalni turnir dobiti novog domaćina – Londonu konkurišu Mančester, Tokio, Singapur i Torino

Završni masters
(Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Finalni ATP turnir koji okuplja najbolje tenisere tek završene sezone se poslednjih deset godina održava u Londonu, a planirano je da grad na Temzi bude domaćin ovog spektakla još najmanje dve.

Mesto gde će najbolji učesnici ATP karavana odmeriti snage moglo bi međutim, da se promeni za tri godine. Posle filtera koji je odbacio više od četrdeset gradova koji su bili zaineteresovani za ovaj događaj, u konkurenciji je ostalo pet metropola. London je tu kao neizbežan, njemu se pridružio još jedan ostrvski grad – Mančester, a spisak zaokružuju Tokio, Singapur i Torino.

London je domaćin ATP finala još od 2009. godine

Odluka o gradu domaćinu neće biti donešena pre marta, mada je verovatnije da će to biti čak i nešto kansije. Neke procene kažu da je tokom deset godina organizovanja manifestacije kroz londonsku O2 Areni prošlo više od dva i po miliona gledalaca. Velika posećenost znači i dobru zaradu, pa je zainteresovanost brojnih gradova sasvim razumljiva. Inače, zanimljivo je da London i pored Vimbldona, pa i Kvinsa, nikada do 2009. godine nije bio domaćin završnom turniru izuzev u jednom periodu osamdesetih godina, ali samo za dublove.

Tokio je organizovao prvi finalni turnir (1970), dok Torino i Singapur nisu imali tu priliku.

Mančester je najpre bio zainteresovan za finalni turnir sezone u konkurenciji dama, međutim, kineski grad Šenžen je dobio priliku da se pokaže kao domaćin. U slučaju da Mančester dobije poverenje od ATP, mečevi će se igrati u dvorani u koju staje preko dvadeset hiljada ljudi.

Poruka iz Londona: Zbog čega je dobro što je Đoković izgubio od Zvereva?

Sam turnir, koji se sada naziva ATP finale, održava se u raznim oblicima i pod raznim imenima sve od 1970. godine. Do 1989. godine se nazivao Masters Gran Pri, a onda je menjao nazive još tri puta do 2017. godine.

U kuriozitete spada podatak da ga jedan od najvećih tenisera u istoriji sporta, Rafael Nadal, nikada nije osvojio, štaviše, samo dva puta je stigao do finalnog meča. Rekorder je Rodžer Federer sa šest titula i još četiri finala. Novak Đoković je pobedio pet puta, mada se očekivalo da ove sezone izjednači rekord koji drži Švajcarac. Srpski teniser je do prvog trofeja došao u Šangaju (2008), a u Londonu je najbolji četiri puta uzastopno u periodu 2012-2015. Među najveća iznenađenje spadaju pobede Davida Nalbandijana (2005, Federer) i Nikolaja Davidenka (2009, Del Potro).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime