Ukinite martovske prijateljske mečeve, reprezentativnom fudbalu je to potrebno

Svetsko prvenstvo

Italija igra sa Argentinom, Argentina igra sa Španijom, a ovi pre toga sa Nemačkom. Panceri će igrati sa Brazilom, Karioke sa Rusima, a oni sa Francuskom. I tako nam u nekoliko zvučnih okršaja prolaze martovski termini za odigravanje prijateljskih mečeva u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo u najvećoj zemlji sveta.

Osim što ne bi trebalo. Ukinite ih. Obrišite gumicom, kao da ih nikada nije bilo. Nepotrebne su i odlažu vrhunac klupske sezone. Prekidaju ritam sada kada postaje najvažnije i najzanimljivije.

I nemojte da pomišljate da je ovo vapaj nekoga ko uživa samo u mečevima završnice sezone Lige šampiona, neko koga interesuju samo mečevi najsvetlucavijih zvezda evropskog fudbala. Ne, ovo je za dobrobit reprezentativnog fudbala.

Bar nešto učiniti kako treba

Kopa Amerika
EAST RUTHERFORD, NJ – JUNE 26: Claudio Bravo #1 of Chile hoist the trophy after defeating Argentina to win the Copa America Centenario Championship match at MetLife Stadium on June 26, 2016 in East Rutherford, New Jersey. Chile defeated Argentina 4-2 in penalty kicks. (Photo by Mike Stobe/Getty Images)

Kada se malo zamislite, ono što tražim je zapravo sitnica. Zbog čega se martovske prijateljske utakmice igraju u godini Mundijala, najvažnijeg fudbalskog događaja? Ne bi li bilo logičnije da se one izbrišu, a klupska sezona brže završi?

Reprezentativni fudbal žarko traži bilo kakav pozitivan potez koji bi mogao da unapredi kvalitet fudbala, makar i za promil. Dosta je veštačkih širenja kontinentalnih i svetskih prvenstava, dosta je bilo glomaznih turnira koji to ne mogu (i ne bi trebalo) da podnesu.

Dosta je razvodnjenog Eura i tek će biti dosta proširene Kopa Amerike ili unakaženog Mundijala na kom će učestvovati 48 timova 2026. godine.

ŽIVKOVIĆ ĆE BITI FAKTOR IZNENAĐENJA: U BENFIKI KREATIVAC NA SREDINI, ZA SRBIJU NEPREDVIDIVI DŽOKER

Zato bar nešto treba učiniti kako treba. Ukinite martovske prijateljske utakmice, završite sezonu ranije i dajte selektorima više prostora za pripreme.

I zaista, zamislite da ovih mečeva sa početka teksta nije bilo ovog marta. Da su klubovi nastavili da jurišaju prema finišu sezone. Umesto da se od 18. marta igrači okupljaju u reprezentativnim kampovima, već tokom te sedmice mogli su se odigrati vanredni mečevi domaćih prvenstava.

Za vikend (24. i 25. mart) bi na programu bilo redovno kolo širom Evrope, dok bi tokom predstojeće sedmice već mogli da se igraju mečevi u evrotakmičenjima, i Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Sve se pomera za po nedelju-dve. Četvrtfinala evrokupova se umesto 11. i 12. aprila završavaju sedam dana ranije, a na kraju i finale Lige šampiona se umesto 26. maja održava 19. maja.

I selektori bi se obradovali

Ukinite martovske prijateljske mečeve, reprezentativnom fudbalu je to potrebno
BURTON-UPON-TRENT, ENGLAND – MARCH 20: England Manager, Gareth Southgate during an England training session at St Georges Park on March 20, 2018 in Burton-upon-Trent, England. (Photo by Gareth Copley/Getty Images)

Umesto 19 dana između finala Lige šampiona i otvaranja Mundijala, sada ih je 26. Nacionalni šampionati su takođe završeni bar jednu nedelju ranije, a eventualno i dve, zbog pomenutog vanrednog kola.

To znači da bi Premijer liga mogla da se završi već 6. maja umesto 13., da se lige poput Primere i Serije A ne završavaju tek 20. maja, već bar sedam dana ranije. Najveće lige Evrope će dati i najveći broj igrača na Mundijalu, ali i sve lige širom sveta bi pratile ovaj ritam zbog brisanja martovskih prijateljskih utakmica.

KO OSVAJA MUNDIJAL? NEMCI SU PRVI FAVORITI!

Time bi se automatski i reprezentacije ranije okupljale i bilo bi više vremena za prijateljske susrete. I njih bi posledično bilo više nego što će ih biti u stvarnosti ovog proleća, ali tako bi i trebalo da bude. Selektori će imati više vremena za uigravanje i isprobavanje, a selekcije bi duže vremena provele na okupu, bliže se upoznavajući u kontinuitetu, bez prekidanja posle tri zajednička treninga.

To bi trebalo da doprinese i boljem uigravanju ekipa, samim tim i kvalitetnijem fudbalu na samom Mundijalu. Standard reprezentativnog fudbala već godinama opada i ovo bi bar malo moglo da pomogne oko toga.

Gomila nepotrebnih putovanja

Ukinite martovske prijateljske mečeve, reprezentativnom fudbalu je to potrebnoOvako kako stvari sada stoje, reprezentacije dosta vremena gube u okupljanju timova tokom marta, potom odrade nekoliko treninga i opet putuju. Evo pogledajte selekciju Srbije. Par treninga u Beogradu u zatvorenom, put za Torino, utakmica, put za London, par treninga, utakmica u Londonu. I opet put nazad u klubove.

Gomila nepotrebnih putovanja koja su se mogla izbeći. To bi bilo bolje klubovima, koji ne bi morali da brinu hoće li im se igrači povrediti u ključnom delu sezone, a reprezentacije bi kvalitetnije vreme dobile po završetku sezone. Tada bi se moglo više uraditi i na planu oporavka igrača koji ne bi morali odmah da uskaču iz završnice klupske sezone u jek priprema za Mundijal.

DESET NAJVAŽNIJIH UTAKMICA SRPSKE FUDBALSKE REPREZENTACIJE

No, ovaj predlog ne treba imati u vidu tokom neparnih godina, kada se igraju kvalifikacije. One tada imaju veću svrhu jer se koriste upravo za takmičarske mečeve Doduše, i tada bi se moglo nešto slično uraditi, da se ti “reprezentativni prozori” nominalno prorede tokom godine, ali da svaki od njih traje duže.

O tome je ranije, i poprilično detaljno, pisao i novinar Sportkluba Vladimir Novaković. Ipak, ovde nema potrebe toliko ulaziti u dubinu o eventualnoj reformi koja je potrebna reprezentativnom fudbalu ne bi li on opet ojačao i stao na noge.

Ovde se samo radi o nečemu toliko očiglednom, a lakom za rešavanje.

Ipak, dok se to ne desi, uživajte mečevima sa početka teksta. Neka i vas uhvati mundijalska groznica.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime