IDEJA DOČEKANA “NA NOŽ”: Evropska Superliga osim UEFA ima još moćnih protivnika

uefa-smanjuje-budzet-super liga
UEFA dobila podršku iz najboljih liga Evrope (FOTO: Catherine Ivill/Getty Images)

UEFA nije sama u borbi protiv ideje o osnivanju Superlige Evrope.

Tokom dana “evropska kuća fudbala” je oštro osudila namere najbogatijih klubova da formiraju svoju ligu, a zatim su usledila i saopštenja iz najmoćnijih fudbalskih liga.

Na primer, oglasili su se Španci, tačnije prvi čovek La Lige, Havijer Tebas.

-Konačno su se javili gurui iz podzemlja sa svojim Power Point prezentacijama iz podzemlja u 5 sati ujutru. Oni su opijeni sebičnošću i nedostatkom solidarnosti. UEFA, La Liga i ostale evropske lige se spremaju da oštro odgovore na sve što se dešava – napisao je Tebas.

Slično razmišljaju u Premijer ligi, pošto se pojavila informacija da su Mančester junajted, Liverpul, Arsenal, Totenhem i Čelsi “za”, kao i da je moguće da se priključi i Mančester siti.

-Navijači svih klubova u Engleskoj i širom Evrope imaju san da njihovi timovi igraju protiv najboljih. Verujemo da bi koncept Evropske Superlige uništio taj san. Premijer liga je ponosna što gaji kompetitivan fudbal i takmičenje koje je pomerilo granice. Naš uspeh je doveo do toga ima jak finansijski doprinos u našoj nacionalnoj fudbalskoj piramidi. Evropska Superliga bi srušila sve što smo gradili, od igre do nepopravljive štete koju bi nanelo budućim prijektima Premijer lige i svojih klubova, kao i svih koji zavise od fudbalske solidarnosti. Radićemo na rešenju sa svim članovima naše porodice, u domovini i sa strane, da zadržimo integritet – navedeno je u saopštenju Premijer lige.

I Nemci su protiv.

-Nemački Savez odbija da prihvati koncept Superlige. Finansijski interest najjačih klubova Engleske, Italije i Španije ne vodi ka nečemu dobrom, jer bi dovelo do urušavanja evropskog fudbala. Napravilo bi nepopravljivu štetu nacionalnim prvenstvima i svemu za šta se zalaže UEFA. Zbog toga izražavamo podršku UEFA – stav je Bundes lige.

Podrška UEFA, odnosno otpor novom konceptu je stigao i iz Francuske.

-Hegemonija sna o oligarhiji bi dovela do nestanka evropskog fudbalskog sistema koja bi uništila razvoj igre na evropskom fudbalskom kontinentu. S rušenjem ovog balansa projekat Superlige bi postavio sistem baziran na fiansijskim mehanizmima, a ne sportskim Zbog toga Savez Francuske i Liga 1 podseća na značaj nacionalnih prvenstava u sistemu razvoja fudbala. U Francuskoj postoje sistemi solidarnosti u profesionalnom fudbalu, kao i amaterskom – naveli su iz Lige 1.

Posle pojave informacije, sazvan je i hitan sastanak klubova Serije A.

Po svemu sudeći, ideja je osuđena na propast, jer su čelnici “liga petice” kategorički protiv, a upravo su njihovi timovi trebalo da budu glavni nosioci ideje lige namenjene najbogatijim i najmoćnijim.

“Oduzmite bodove Junajtedu i ostalima, kaznite ih…”

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Fudbalski Kutak SPECIJAL | BLOOPERS #01

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime