UEFA NASTAVLJA SA STROGOĆOM Španiji oduzeto Evropsko prvenstvo!

uefa-spanija-bilbao-evropsko prvenstvo
Bliži se početak Evropskog prvenstva (FOTO: Dan Istitene/Getty Images)

Iako uzdrmana, UEFA je pokazala i dokazala strogoću i autoritet u evropskom fudbalu kada je stala na put Superligi. Sličnom jačinom nastavila je i danas kada je Španiji oduzela domaćinstvo Evropskog prvenstva!

U doba pandemije koronavirusa, jedno od glavnih pitanja je bilo da li je moguće održati Evropsko prvenstvo po prvobitnom planu u 12 gradova širom Evrope?

UEFA je rekla da jeste, ali po određenim pravilima. Odnosno samo jednim. Da publici bude dozovoljeno prisustvo na tribinama. Naravno, u broju u kome vlasti te države procene da je u redu.

Gotovo svi su garantovali prisustvo publike od 10 do 50 odsto u zavisnosti od države, osim Španije, odnosno Bilbaa.

Naime, baskijska vlada je postavila gotovo nemoguće uslove za prisustvo publike kojih ima ukupno sedam. I dok se njih pet još i mogu ispuniti, dva su se ispostavila kao nemoguća.

Baskijska vlada je zahtevala da bude 60 odsto vakcinisanosti populacije protiv koronavirusa u Baskiji i ostatku Španije do 14. juna, kao i da pacijenti koji razviju teži oblik bolesti koronavirusa ne zauzimaju više od dva posto kapaciteta u bolničkim jedinicama za intenzivno lečenje.

Suočena sa takvim stavom, UEFA je rešila da Bilbao precrta sa spiska domaćina što nije dobro prihvaćeno u Španiji.

– Nećemo dozvoliti da se dovode u pitanje dugo i bogato iskustvo i sposobnost baskijskih vlasti za upravljanje i organizaciju događaja na međunarodnom nivou. Nećemo dozvoliti da ostanu sumnje u kriterijume – stoji, između ostalog, u saopštenju tamošnjih vlasti koje su najavile čak i tužbu protiv UEFA?!

I to kao naknadu nastalih troškova (1,2 miliona evra prema saopštenju za javnost) i štete uzrokovane ovom odlukom.

Prema prvobitnom planu, u Bilbau je trebalo da se odigraju tri meča grupne faze u grupi E (Španija – Švedska, Španija – Poljska, Španija – Slovačka), kao i jedan meč osmine finala.

Za sada još uvek nije poznato ko bi mogao da zameni Bilbao kao domaćina. Pominje se da bi EP svakako mogao da ostane u Španiji i da domaćin bude Sevilja. Jedna od opcija je i London, ali za sada niko ne zna sa sigurnošću koji 12. grad domaćin će ugostiti najbolje fudbalere Evrope…

Poznato gde se održava finale Kupa Srbije!

Obavezno pogledajte: Vladimir Kuzmanović: Nije budžet ono što može da napravi ekipu! | MOJ UGAO

8 KOMENTARA

  1. UEFA je ozbiljna i odgovorna organizacija,pokusava da smiri ovo besmisleno ludilo oko Superlige,a i da odrzi mir,red,rad i disciplinu i sva takmicenja gde je bitno i EP u fudbalu…A i korona predstavlja svojevrsnu muku,tako da sve sto rade najbolje rade u interesu sporta i navijaca!!!!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime