UEFA RANG LISTA: Srbija ove godine skače, ali koliko?

Na UEFA rang listi liga, Superliga je trenutno na 29. mestu. Iza Srbije nema ozbiljnih fudbalskih sredina, tu su Slovaci, Slovenci, BIH, Crna Gora, pa sve do San Marina, Lihtenštajna…

Ipak ove sezone Crvena zvezde i Partizan igraju odlično, za sada imaju po pet bodova u svojim grupama i ovogodišnji koeficijent je već 4.625, što je najbolji rezultat u poslednjih desetak godina.

Sveukupno nam je trenutno koeficijent za narednu sezonu tačno 17.000. Lige koje su na sledećih deset mesta ispred su ostale sa manjim brojem predstavnika u Evropi od Srbije i imamo šansu da ih prestignemo. Koliko je realno da napredujemo i šta je potrebno da bi ušli u prvih 25 ili 20 liga u Evropi?

Za svaku pobedu u grupnoj fazi Lige Evrope dobijaju se dva boda, a za remi bod. Koeficijent se dobija kada se ukupan broj pobeda podeli sa brojem timova koje određen država ima u takmičenju, a to je kod nas četiri.

Prva ispred nas je Norveška, sa samo 175 bodova više. Od timova im je u Evropi ostao samo Rozenbog, koga očekuje gostovanje Vardaru i meč sa Real Sosijedadom kod kuće. Ako računamo da će pobediti Vardar, minimalni rezultat Norveške će biti 17.675 na kraju ove sezone.

To znači da je Srbiji od Zvezde i Partizana zajedno potrebna bar jedna pobeda i jedan remi. Sa ovakvim razvojem situacije to deluje sasvim izvesno.

Sledeći na listi je Kazahstan, sa 375 bodova više od Srbije. Jedini kazahstanski tim u Evropi je Astana, koja je u svojoj kvalifikacionoj grupi druga sa 7 bodova. Do kraja grupne faze igraju sa Viljarealom koji je u naletu i Slavijom iz Praga sa kojom su remizirali na svom terenu. U principu Zvezda i Partizan treba da ostvare jednu pobedu više do kraja takmičenja od Astane, da bi Srbija preskočila i Kazahstan.

Malo više od boda ispred Srbije je Škotska, sa 18.125 bodova. Trenutno od škotskih timova samo je Seltik u takmičenju i to u LŠ. Izvesno je da će izgubiti od PSŽ-a u narednom meču, a ako ne izgube od Anderlehta u poslednjoj utakmici, nastavljaju takmičenje u LE.

S obzriom da su Anderleht dobili 3:0 u gostima, može se računati i njihova pobeda u Škotskoj, koja bi im donela nastavak evropskih mečeva i još pola boda za svoju ligu.

To znači da bi, sve i da naši timovi morali da prođu dalje da bi se nadali da ćemo prestići i Škotsku. Nadajmo se takvoj sezoni!

Sa Belorusijom vodimo i direktan duel! Oni imaju skor 18.375, a ako Crvena zvezda pobedu u Borisovu za 20 dana skoro sigurno prolazi grupu. Onda bismo uz još jednu pobedu Partizana bili na korak od prelaska Belorusia na ovoj listi.

Skoro dva boda više imaju Šveđani, a s obzirom da je Estersund u sjajnoj formi i nadomak prolaska grupne faze LE nerealno je očekivati da ove sezone prestignemo nordijce. Nije nemoguće da se prestigne Švedska, ali uz bar 2 ili 3 pobede Večitih do kraja grupne faze, prolazak grupe oba tima i još pobeda u nokaut fazi.

Sa Bugarskom je slična situacija (velika prednost i tim koji skoro sigurno prolazi grupnu fazu LE), a kada je Azerbejdžan u pitanju Srbija može da se nada da će imati više bodova. Azeri imaju samo Karabag u Evropi, a skoro je sigurno da on neće imati nikakve bodove do kraja takmičenja. Četiri pobede i jedan remi bi bile dovoljne za bolji rezultat od Azera.

Rumuni imaju još jednog predstavnika i više od tri boda prednosti, dok su Poljaci bez predstavnika. Svakako je da ćemo ih donekle sustići, ali je teško verovati da ove sezone Srbija može da ih prestigne. Uz ovakve sezone, Srbija može da se probije i u prvih 15 evropskih liga!