Odgovor UEFA: Nova Liga šampiona zvanično od 2024. godine!

liga sampiona-uefa
UEFA je zvanično predstavila novi format Lige šampiona (FOTO: Harold Cunningham/Getty Images)

Osnivači Superlige su sinoć zatresli fudbalsko tlo u Evropi, a UEFA je danas spremila odgovor u vidu novog formata Lige šampiona!

Istina, evropska kuća fudbala je i ranije najavljivala da će od 2024. godine biti novi format Lige šampiona, ali je indikativno da je to uradila baš danas.

Bolje rečeno, da su superligaši odlučili da noć pred predstavljanje novog formata objave da su i zvanično osnovali novo takmičenje…

Kako god bilo, UEFA nam je danas predstavila kako će izgledati reformisana Liga šampiona. Kao što se i pretpostavljalo takmičenje će se proširiti sa 32 ekipe na 36.

Svaka ekipa će odigrati po 10 utakmica, a tabela će biti jedinstvena. Dakle, ukida se grupna faza takmičenja, a žrebom će biti odlučeno ko će igrati sa kime tih 10 mečeva.

Dalje, kada se odigra pomenutih deset kola, osam najboljih timova prolazi direktno u osminu finala, a timovi koji su od 9. do 24. mesta na tabeli razigravaće se u baražu.

U tom baražu se odlučuje ko će da nastavi takmičenje u nokaut fazi, a ko to ispada zajedno sa onih 12 najlošijih uz uvodnog dela Lige šampiona.

Kako je novi model potpuno drugačiji, tako će biti i drugi model pri žrebu. Svi učesnici novog formata Lige šampiona bi na žrebu bili podeljeni u četiri “divizije”, po jačini, a onda bi se određivalo sa kojim će to rivalima igrati u prvoj fazi. Od deset utakmica, po pet će igrati na domaćem terenu i isto toliko u gostima.

Da bismo malo pojasnili sam žreb, on će izgledati otprilike ovako. Na primer, najjači timovi Evrope će igrati dva meča protiv rivala iz najjače divizije, tri protiv suparnika iz druge po snazi, tri protiv timova iz trećeg “šešira”, a dva protiv onih iz najslabijeg.

Zbog većeg broja utakmica (180 umesto 96 sadašnjih u uvodnoj fazi, odnosno čak 225 po novom sistemu takmičenja, od početka do finala?!), mečevi će biti ne samo utorkom i sredom, već i četvrtkom…

Kakve su posledice za „superligaše“ zbog udara na fudbal? UEFA ima drastične kazne, navijači bojkotuju klubove

Obavezno pogledajte: Vladimir Kuzmanović: Nije budžet ono što može da napravi ekipu! | MOJ UGAO

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime