Ostersunds je priča sezone Lige Evrope!

Ostersunds

Kada je Grejem Poter 2010. godine preuzeo Ostersunds, ekipa se nalazila u četvrtoj fudbalskoj diviziji Švedske i verovatno je samo on imao vere da bi njegovom klubu jednoga dana protivnik mogao da bude veliki Arsenal.

Dobro, možda nije imao u vidu Arsenal, ali ono što je planirao za Ostersunds može da se nazove i sanjanjem na javi. Poter je možda sanjao, ali da je istovremeno radio umesto njega govori sve ono kroz šta je proveo klub u prethodnih sedam godina.

ŠTA SMO NAUČILI OD LIGE ŠAMPIONA: KRALJ JE ŽIV, TOTENHEMOVA ZRELOST I DVE RAPSODIJE

Drugi ,,spiritus movens” švedskog tima je direktor kluba Danijel Kindberg. Od njegove ideje da klub na čije je utakmice dolazilo par stotina gledalaca pretvori u ime koje nešto znači i u kontinentalnim okvirima, je sve i krenulo. Prvi potez je bio dovođenje trenera čiji će rad odgovarati njegovim zamislima.

Ispostavilo se da je već prvi izbor bio pun pogodak. Grejem Poter je doputovao iz Engleske pre nešto manje od osam godina i počeo da ostvaruje jedan po jedan plan iz Kindbergove beležnice.

Već u prve dve sezone Ostersunds je napredovao dva ranga i 2013. se našao u Superetan ligi. 2015. je bila godina još većeg uspeha, a klub je osvajanjem drugog mesta obezbedio plasman u Olsvenskan ligu! Ostersunds je u debitantskoj sezoni bio osmi, a već 2017. godine prvenstvo je okončao na petom mestu!

Ostersunds je 2017. godine osvojio Kup Švedske i plasirao se u UEFA Ligu Evrope!

Klub je tokom godina povratio poverenje stanovništva u svom gradu, pa je i broj posetilaca počeo da rast. Povećano prisustvo je inspirisalo Potera i Kindberga na još bolji rad i bilo je samo pitanje vremena kada će vitrine ukrasiti i prvi trofej. To se dogodilo prošle godine kada je Ostersunds u finalu Kupa Švedske pobedio Norkoping, čime je uz odličje dobio i pravo nastupa u kvalifikacijama za UEFA Ligu Evrope!

Već prvi protivnik je mogao da znači kraj takmičenja pošto je izvučen jedan od osvajača Lige EvropeGalatasaraj! Međutim, Ostersunds je eliminisao ne samo slavni turskli tim, već i sledeća dva protivnika i našao se u grupnoj fazi takmičenja. Ni tu nije bio kraj pošto su Šveđani u konkurenciji Bilbaoa, Herte i Zorje sa samo jednim porazom i to na San Mamesu, osvojili drugo mesto u grupi i dočekali proleće na Starom kontinentu!

Proleće koje će ih za nedelju dana zateći na Emiratima!

Jedan od razloga zbog kojih je klub postao omiljen u svom gradu je i poseban program koji uključuje raznolike bansportske aktivnosti fudbalera. Obrazovana je svojevrsna kulturna ,,kulturna akademija” u kojoj fudbaleri razvijaju i primenjuju svoje druge veštine i talente kao što su gluma i pevanje što im pomaže u ličnom razvoju.

Izaberite vaš tip u UEFA Ligi Evrope, kvote su sjajne!

Klub takođe ima poseban način regrutovanja fudbalera za svoj sastav. Poter i Lindgren ne kriju da prilikom izbora igrača veliku ulogu imaju njihove lične osobine. Uostalom, godišnji  budžet ekipe 4 miliona funti) je manji od trećine sume koju je Ozil dobio za produžetak ugovora sa Tobdžijama!

Koliko je to korisno najbolje se vidi u rezultatima koje Ostersunds postiže u poslednjih nekoliko godina. Klub je inače nastao tek 1996. godine objedinjavanjem nekoliko lokalnih timova. Stadion pod nazivom Jamtkraft arena prima oko 9 hiljada gledalaca i biće ispunjen do poslednjeg mesta za prvi duel sa Arsenalom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime