UEFA kalkulacije: Koeficijenti i šta to znači večitim rivalima?

Oba srpska tima igraju ove sezone odlično na međunarodnoj sceni. Više se niko ni ne seća datuma kada su počeli pripreme za ovu jesen, prošlo je nekoliko meseci i odigrano blizu trideset mečeva.

Oba srpska tima igraju ove sezone odlično na međunarodnoj sceni. Više se niko ni ne seća datuma kada su počeli pripreme za ovu jesen, prošlo je nekoliko meseci i odigrano blizu trideset mečeva. Sada,kada su se skupili neki evropski bodovi, treba misliti i o koeficijentu za naredne sezone.

Bar još uvek, koeficijent se računa na osnvu učinaka u poslednjih pet sezona. Crveno-beli i crno-beli u tom periodu imaju zajedno samo jednu odličnu evropsku sezonu, ono Partizanovo učešće u Ligi Evrope kada je Bobadilja u nadoknadi ukrao produžetak! Već sada, iako imaju realne šanse da takičenje produže za nekoliko meseci, nadmašili su preostalih devet avantura. Ili bolje rečeno osam, jer Zvezda jednom nije učestvovala u Evropi.

Kvote za naredno kolo Superlige!

Oba tima su u ovoj sezoni osvojila po 4.000 bodova. Ali, priželjkujemo još bodova, kako tokom grupne faze tako i na proleće, za koje se nadamo da će u Beogradu biti fudbalsko. Nikada ranije se nije desilo da oba tima prezime u Evropi u istoj sezoni.

Partizan trenutno, sa uračunatim bodovima iz ove i otpisanim bodovima od pre pet godina, ima malo više bodova nego prethodnog leta. Izbrisano im je 3.600 bodova a sada su na okruglo 14 hiljada! Kod Crvene zvezde su brojke mnogo manje. Iz te sezone koja se otpisuje prectano je 2.100 bodova osvojenih. To je ona sezona kada je Zvezdin evropski put okončao Bordo. Na kraju svih kalkulacija Zvezda ostaje na 6.750 bodova, bar za sada, dok ne pristigne još neki osvojen u grupnoj fazi ovogodišnje Lige Evrope.

Kvota na Zvezdu u Belorusiji je 3.00!

Uspesi beogradskih večitih rivala im neće doneti ogromnu korist narednog leta ali pokazuju smer u kom mora da se ide. Kako su ekipama izbrisane dve dobre sezone, razlika u bodovima nije mnogo popravljena ali bi mogla da bude. Pritom, Zvezda u naredne tri godine ukupno brani manje poena nego što je osvojila sada.

Iako se ništa drastično neće promeniti oba tima su nam pokazala da mogu da igraju u evropskoj eliti pa bismo sa još dve ovakve sezone, u kojima oba tima igraju grupnu fazu nekog od takmičenja, imali situaciju u kojoj bi oba tima mogla da postanu važan činioc na fudbalskoj mapi.

Odlučujući meč crno-beli igraju protiv Jang bojsa!

Evropska fudbalska organizacija planira da tokom narednih godina menja pravila oko žreba, nosilaca i samog puta kroz kvalifikacije, pa je bitno na vreme sakupiti svaki mogući poen. Sada ili narednog leta se neće činiti preterano važnim ali je najbitniji kontinuitet. UEFA je igrala na tu kartu i naši timovi će u budućnosti moći da stižu do plasmana u grupnu fazu ili tek nakon nekoliko odličnih sezona ili izbacivanjem timova kakvi dugo nisu padali na bogradskim travama.