Transfer u znaku procenta – kako su porasle neke cifre

Felipe Kutinjo
Najskuplji zimski transferi, Kutinjo na vrhu (Foto: David Ramos/Getty Images)

Poslednji fudbalski transfer koji nam je ovih dana zavrteo mozak je prelazak Filipa Kutinja iz Liverpula u Barselonu vredan 142 miliona funti.

Vlasnik kluba koji bi želeo da ga dovede pre isteka ugovora koji je potpisan na pet i po godina morao bi da bude ,,bogat kao Krez”, eventualno da poseduje neka naftonosna polja jer bi u tom slučaju Barseloni morao da isplati 355 miliona funti otkupa!

Ćiro Imobile – da li se tako zove novi Kapokanonijere?

To je treći po visini fudbalski transfer koji je obavljen u prethodnih nekoliko meseci. Transfer je rekordan kada je u pitanju engleski fudbal. Zanimljivo je da su u četiri od pet najvećih na ostrvu umešani španski klubovi Real i Barselona bilo koji smer prelaska da je u pitanju.

Ne želimo da prognoziramo, ali ko sme da kaže da granice ponovo neće biti pomerene u 2018? Novac je odavno glavni pokretač najvećih dešavanja na fudbalskoj sceni, a visinske barijere su izgleda popustile.

Naravno da je to uticalo na porast motivacije svih fudbalera kojima svaki novi visoki transfer podiže cenu na tržištu. Vrednosti i onih igrača koji ne spadaju u top klasu su vrtoglavo porasle. Sve se to brižljivo prati i beleži pa se sve češće procena napretka nekog fudbalera iskazuje porastom njegove ,,novčane” vrednosti.

Najbolje kvote za utakmicu dana! Šta može Arsenal na Stamford Bridžu?

Mnogi fudbaleri su u tom smislu ,,porasli” i za više stotina procenata, a neki od interesantnijih primera se nalaze u Bundesligi.

Fudbaler Lajpciga Timo Verner je od januara 2017. vredniji za 52 miliona evra. Sjajni napadač je sa početnih osam ,,skočio” na celih 60 miliona, što je porast za 650 procenata! Zahvaljujući njemu, kao i još nekolicini fudbalera ove ekipe (Keita, Forsberg, Gulaši, Upamekano) Lajpcig je zabeležio najveći skok vrednosti među Bundesligašima sa manje od 100 miliona na 300 miliona evra.

Keita se prvi naplatio, a njegov nedavni transfer u Liverpul je vredan 75 miliona evra.

Pulišić poskupeo osam puta!

Najveći rast izražen u procentima je zabeležio napadač Dortmunda Kristijan Pulišić. Devetnaestogodišnji Amerikanac sada vredi 45 miliona evra, što je za 800% više nego početnih pet iz januara 2017. godine!

Bajern je na listi fudbalera sa najvećim porastom vrednosti zastupljen sa trojicom igrača. U pitanju su Tijago (sa 22 na 50 miliona), Džošua Kimič i Niklas Sule koji su vredniji za 100 i 150%.

Kada će da proradi Realova mašina za golove?

Leon Gorecka bi na leto mogao iz Šalkea da pređe u Bajern kao slobodan igrač, a tokom prošle godine je postao skuplji za 25 miliona evra pa mu je trenutna cena 40 miliona.

Filip Maks iz Augsburga je skoro dvostruko vredniji( sa 3,5 na 10 miliona evra), a za njega su zainteresovani mnogi engleski klubovi. Kao poređenje spomenuli bismo i potencijalni januarski transfer, odnosno golgetera Dortmunda Pjer-Emerik Obamejanga koji je zahvaljući tome što je prošle sezone bio najbolji strelac Bundeslige sebi povećao vrednost za 20 miliona evra (45%) pa se procenjuje da će klub koji ga bude želeo morati da isplati 65 miliona.