TOTALNA PROMENA: Košarka na Olimpijskim igrama po novim pravilima

FOTO: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Olimpijski organizacioni komitet objavio je novu “šemu” košarkaškog turnira koji će stupiti na snagu na Igrama u Tokiju.

Time će se smanjiti napor kojim su igrači izloženi zbog dugih klupskih sezona, ali sprečiće se i takozvano biranje rivala u eliminacionoj fazi takmičenja. Primera radi, sada će tim koji dođe do zlatne medalje odigrati svega šest utakmica, u odnosu na osam koliko je do sada trebalo za titulu, kada je košarka u pitanju.

U obe konkurencije, muškoj i ženskoj, takmičiće se po 12 timova u tri grupe. Najbolje dve ekipe iz svake grupe plasiraće se direktno u četvrtfinale, uz dva najbolja trećeplasirana tima. Između dve utakmice u grupi, svaki tim imaće po dva dana pauze, dok će u doigravanju pauza biti jedan dan.

To nije sve što se promena tiče, jer posle grupne faze više nema ukrštanja grupa zbog kog se dešavalo da neke reprezentacije “biraju” rivale, te tako recimo namerno gube mečeve da bi u elimininacionim utakmicama igrali sa slabijim rivalima i imali lakši put do borbi za medalju. Sada će posle takmičenja po grupama biti održavan žreb, tako da kalkulisanja više nema!

Što se tiče novog sporta na Olimpijskim igrama, basketa 3×3, u kom je Srbija najveći favorit za (zlatnu) medalju, tu je sistem sledeći: osam ekipa igraće jedna protiv druge kroz četiri dana, dakle dva meča dnevno. Dalje će se plasirati šest ekipa, od čega dve direktno u polufinale, dok će ostali u razigravanje.

Nema sumnje da nas očekuje uzbudljiv olimpijski turnir jer je sada svaka utakmica podjednako važna, nema kalkulisanja, a i igrači će zahvaljujući novom sistemu znatno svežiji ulaziti u utakmice.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime