Toronto je šampion, Amerikanci šta vam je sa fudbalom?

Još jedna sezona MLS lige završena je sinoć. Ekipa Toronta je u reprizi prošlogodišnjeg finala savladala Sijetl. Čak ni fantastični Frej na golu nije pomogao prošlogodišnjem šampionu.

Ovo je najuspešnija sezona u istoriji kluba. Osvojili su MLS ligu, nakon što su bili pobednici regularne sezone i plejofa na istoku. Takođe, tokom ove sezone su prigrabili i kup, takmičenje koje se zove Suporters Šild. Ovo je prva MLS titula za tim iz Toronta.

Ko će osvojiti NFL ligu?

To ne treba da čudi jer ekipa postoji tek 12 godina. Ovo im je tek jedanaesta sezona u najjačem takmičenju američkog klupskog fudbala. Pored toga, šestostruki su prvaci Kanade, gde je konkurencija daleko slabija. Četiri puta su igrali Ligu šampiona Severne Amerike i najbolji rezultat je polufinale.

Ove sezone ih je ponovo predvodio fenomenalni Đovinko. Bivši fudbaler Juventusa i Parme je klupski rekorder po broju golova. Sinoć u finalu nije zabeležio nijedan, ali je upisao asistenciju. I to za Žozija Altidora, reprezentativca SAD.

Meč protiv Sijetl Saundersa je bio prilika za revanš, nakon prošlogodišnjeg poraza. Kanađani su u tome uspeli i titula je odneta iz Sjedinjenih američkih država. Upravo je završena 22 sezona MLS-a a prvi put šampion nije klub iz SAD.

Ko će osvojiti MLB ligu?

Kada ovako iznenađujućem rezultatu dodamo da su reprezentativci Amerike propustili priliku da se kvalifikuju za Svetsko prvenstvo, a da ćemo tamo po prvi put gledati Panamu, treba se zapitati šta je sa fudbalom u Americi? On je očigledno u krizi, iako se to nije pretpostavljalo.

Godinama se priča da je MLS sledeća velika stvar u fudbalu, jer Amerikanci znaju da naprave šou. Kao što su to uradili sa NBA ili NFL ligom. Sa fudbalom, ili ’’sokerom’’, im ne ide dovoljno dobro. Očigledan je zaokret u poslovanju, nakon nekoliko godina. Više prioritet nisu igrači iz Evrope.

Ko će osvojiti NHL ligu?

Umesto ljudi koji odlaze da završe karijeru u toj ligi, klubovi su shvatili koje su im prednosti. Pre svega to je to sa finansijske strane, gde mogu da privuku talentovane Južnoamerikance. U narednim godinama ćemo takvu situaciju sve češće gledati, da Brazilci i Argentinci odlaze na sever. Pitanje i da li će to pomoći fudbalu kao sistemu jer je teško očekivati da domaći igrači postanu ravnopravni onim talentovanijima od sebe.