Torino saoseća sa Šapekoenseom: Zeleni dresovi u znak sećanja na poginule

Šapekoense

Kakav potez uprave Torina! Zli jezici će možda reći da je ovo i odličan marketinški trik u eri društvenih mreža, ali Bikovi će učiniti potez za poštovanje.

Naime, Torino će predstojeće subote meč protiv Atalante igrati u specijalnim zelenim dresovima, u znak sećanja na žrtve stradale u avionskoj nesreći 28. novembra prošle godine. Tada je poginula 71 osoba, od toga 19 fudbalera Šapekoensea i veliki deo klupske uprave i članova stručnog štaba.

Međutim, ovakav potez i ne mora da bude previše začuđujuć. Najlegendarnija generacija Torina, osvajač pet uzastopnih titula u italijanskoj Seriji A, bila je deo avionske nesreće 1949. godine u kojoj je poginula ukupno 31 osoba. Bio je to čuveni „Grande Torino“ čiji članovi tima nisu preživeli, a aktuelni predsednik kluba Urbano Kairo ističe da je ovo „ispunjenje obećanja“.

Torino je objavio i da će se u prodaji naći 1500 replika zelenih dresova. Deo prihoda od njihove prodaje biće usmeren porodicama žrtava prošlogodišnje nesreće. Godinu dana kasnije, Šapekoense se i dalje oporavlja, a nedavno su uspeli da obezbede i opstanak u brazilskoj Seriji