Tomi Lorens: Preminuo je čovek koji se sećao 1967!

Bilo je to pre skoro tri godine, kada je legendarni golman dospeo u žiu javnosti. Slučajni susret na ulici i prisećanje na jedan legendarni meč. Tomi Lorens je tada bio golman Liverpula.

Novinar BBC-ja je pokušavao na gradskim ulicama da pronađe sagovornike. Među starijom populacijom je tražio ljude koji se možda sećaju Mersisajd derbija iz 1967. godine. Dok je pravio reportažu slučajno mu je Lorens bio jedan od sagovornika.

 

Gospodina u poznim godinama je pitao da li se seća tog meča koji su odigrali branilac trofeja Everton i Liverpul. Naravno da se seća. Tomi Lorens je bio golman Liverpula na tom meču, što je i ispričao novinaru Stjuartu Flindersu.

Ne samo tada, Tomi je bio golman Redsa dugih 14 godina. Stigao je u klub sa 17 godina, nakon što je napustio školu, amaterski igrao fudbal, radio u fabrici žica i preselio se iz rodne Škotske u okolinu Liverpula.

Porto je naredni protivnik Crvenih u Evropi!

Bio je prvi izbor Bila Šenklija, jednog od najvećih menadžera u istoriji fudbala. Sa Liverpulom je dva puta bio šampion, osvojio je prvi FA kup u istoriji kluba i tri Čeriti šilda. FA kup je osvojen 1965. godine, dve pre ovog meča.

A na tom meču je Everton bio bolji. Oni su branili titulu do koje nisu uspeli da stignu ali su izbacili velikog rivala. Rezultat je bio 1:0 a već u sledećoj fazi je Notingem Forest bio bolji od Karamela i završio njihovu sezonu u tom takmičenju.

Liverpulu predstoji veliki derbi sa Mančester sitijem!

Preko 300 puta je oblačio dres Liverpula u ligaškim mečevima. Nakon karijere u Liverpulu tri sezone je proveo u Tranmereu pre nego što je završio karijeru. Dres rodne Škotske je nosio samo tri puta. Bio je jedan od najomiljenijih igrača među navijačima Redsa.

Svoj nadimak ’’Leteća svinja’’ nosio je ponosno jer oni nije zlonamerno dodeljen. Bio je neverovatno krupne građe, sa preko 90 kilograma ali mu to nije smetalo. Pravio je parade, istrčavao i bacao se na svaku loptu u maniru današnjih golmana.

Legenda Liverpula će starijim navijačima ostati u sećanju zbog svojih odbrana a onim mlađima zbog simpatičnog intervjua koji je dao. Preminuo je juče a klub u kom je proveo najbolje igračke dane i njegovi navijači su se oprostili dirljivim porukama na internetu.