Tomašević za Meridian: Košarka je bila romantična, sada mora na viši nivo

(FOTO: Srdjan Stevanovic/Starsport)

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević pričao je za Meridian sport uoči početka priprema za Svetsko prvenstvo.

Selektor reprezentacije Aleksandar Đorđević okupiće izabranike u četvrtak i kreće operacija “Mundobasket Kina”.

Na spisku je 18 igrača, a mesta ima za 12 putnika.

“Orlovi” tri dana kasnije idu na bazične pripreme na Kopaonik gde će ostati do 4. avgusta. Tog dana je zakazana i utakmica protiv Borca u Čačku.

Tomašević vrlo dobro zna kako je braniti boje nacionalnog tima.

– Danas je košarka kvalitetnija, jer su igrači kvalitetniji i spremniji. Mnogo se više posvećuje pažnja svemu nego što je to bio slučaj pre 20-30 godina.

Tada je košarka bila romantičnija, ali danas je prava i jaka, profesionalna. Naši momci imaju potencijal da naprave uspeh na Svetskom prvenstvu u Kini.

Što se igrača tiče, mi smo kao podneblje uvek imali talente i dobre košarkaše, pa nema sumnje da će tako i ostati – kaže Tomašević za Meridian sport.

Teo 4 Srbija
Uzdanice Srbije na SP u Kini: Bogdan Bogdanović i Miloš Teodosić (FOTO: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Nekadašnji centar ponosan je na svoje uspehe iz igračkih dana. Znanje i iskustvo danas koristi da doprinese razvoju čarobne igre pod obručima.

– Volim i jedno i drugo, uživao sam kao košarkaš i sada kao funkcioner. Ono je bilo malo atraktivnije zato što si ti direktno na terenu i onaj koji daje koševe i vrlo je popularan.

Imao sam privilegiju da igram u velikim klubovima i da ostvarujem dobre rezultate. Pre svega, da budem deo nacionalne selekcije po čemu ću uvek ostati upamćen.

Zaista jako volim ovaj sadašnji posao i tu privilegiju da budem deo Košarkaškog saveza Srbije želim da iskoristim na pravi način.

Želim da nivo rada u KSS podignem na maksimalan nivo i da deci omogućim bolje uslove za napredak kao što su nekad to neki stariji činili za nas – naglašava Tomašević.

Ima širu viziju kako da evropska košarka dobije novi sjaj, pa je početkom bio kandidat i za predsednik FIBA Evropa. Pobedu na izborima u Minhenu odneo je Turčin Turgaj Demirel i mandat mu je produžen do 2023. godine.

– Neko može da kaže da sam izgubio kako sam i sam to doživljavao prvih nekoliko dana. Bilo mi je jako, jako teško, pogotovo što je bilo više predstavnika federacija koji su me gledali u oči i rekli da će glasati za mene, a posle nisu.

Nemam dilemu da se opet kandidujem, jer je košarka moj život. Želim da u nekom segmentu uradim još neke velike stvari. I nadam se da ću uspeti sledeći put – naglasio je Tomašević.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije naveo je i šta bi tačno popravio.

Tomašević za Meridian: Košarka je bila romantična, sada mora na viši nivo
Tomašević je bio član čuvene generacije koja je pod vođstvom Svetislava Pešića osvojila Svetsko prvenstvo 2002. u Indijanapolisu (FOTO: SRDJAN STEVANOVIC)

– Ono što meni smeta je što mi organizaciono, kada kažem mi, mislim prvenstveno na onu krovnu organizaciju FIBA, nismo na nivou na kom bi trebalo da budemo.

Ne ekspolatišemo košarku na najbolji mogući način. Nažalost, vrlo veliki broj malih, sitnih interesa pobeđuje nad ovim glavnim, krupnim.

Međutim, dobra je stvar što su na čelo nekih velikih federacija došli bivši igrači koji, zaista verujem, imaju dobru nameru i da će i taj nivo košarke podići na jedan viši nivo.

To je isključivo bila moja ideja kad sam konkurisao, kao i ljudi koji su stali iza moje kandidature. To je bila dobra prilika da nešto uradimo i promenimo situaciju u korist interesa košarke, ali ćemo sada morati sa sačekamo još četiri godine – završio je Tomašević.

Pored prve prijateljske utakmice u Čačku, planira su još provere protiv Finske, te Litvanije u beogradskoj Areni i u Kaunasu.

Srbija će učestvovati i na Akropolis kupu (16-18. avgusta) a dva dana kasnije ide u Kinu, gde će pre SP imati provere protiv Italije, Novog Zelanda i Francuske.

„Orlovi“ na Svetskom prvenstvu u Kini, koje je od 31. avgusta do 15. septembra, igraju u D grupi sa Italijom, Filipinima i Angolom.

A.P.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime