TERZIĆ: Dok ne prođemo Suduvu, zabranjeno je pominjati Helsinki!

zvezdan terzic-crvena zvezda-kazna
Terzić prčao o brojnim temama(FOTO: Srđan Stevanović/Starsport)

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić kaže da je zadovoljan prelaznim rokom, ali da očekuje bolje igre nego proletos.

– Očekujem da budemo dominantni u domaćoj ligi, imamo jači tim nego prošle godine. U odnosu na prošle kvalifikacije ulazimo još spremniji.

U odnosu na ekipu koja je izborila plasman u Ligu šampiona slabiji smo za Degeneka, Krstičića i Radonjića, ali smo jači za Milunovića, Ivanića, Boaćija, Marina i Kanjasa, pet igrača sa ozbiljnom biografijom.

Godinu dana smo iskusniji i sa znatno više samopouzdanja ulazimo u ove kvalifikacije – poručio je Terzić.

Istakao je da od ekipe očekuje znatno bolje igre nego proletos.

– Potrebna je sveža krv i zato uvek dovodimo nove igrače. Ovog proleća nismo bili na nivou svog kvaliteta i naših očekivanja.

Možda je tome doprinela priča da li Milojević odlazi, možda je razlog i što smo rano osvojili titulu pa je bilo opuštanja jer u martu i aprilu praktično nismo imali takmičarskih utakmica već je to bilo otaljavanje posla.

Kad izađete iz takmičarskog ritma dođe finale Kupa Srbije gde ste potpuno nespremni u smislu da niste fokusirani poslednja dva meseca.

Možda je bilo i potcenjivanja jer je Partizan ozbiljan rival i nikad ga ne treba potceniti.

Ipak, mislim da smo kvalitetniji od ostalih rivala i da ćemo dominirati i ove sezone – mišljenje je direktora Zvezde.

Najviše pažnje u prethodnom periodu izazvale su polemike po pitanju duga kluba.

TERZIĆ: Dok ne prođemo Suduvu, zabranjeno je pominjati Helsinki!
FOTO: Srđan Stevanović/Starsport

Terzić je još jednom obrazložio finansijsko stanje.

– Dug Crvene zvezde je 14 miliona evra, to je već razjašnjeno. Postoje knjigovodstvene kategorije, obračunske kategorije među kojima su na primer, rezervisana sredstva u slučaju prodaje stadiona devet miliona evra.

Ko će da prodaje Marakanu? A mi to kroz papire moramo da ukalkulišemo. Realan dug je 14 miliona evra. Crvena zvezda je jedan od retkih klubova možda i u Evropi koji je svojim igračima, stručnom štabu i zaposlenima izmirila svaki dinar do poslednje pare.

To se ne pamti u istoriji kluba. Pozivam svakog kome Zvezda duguje da sutra dođe na marakanu i kaže: “Meni je Zvezda dužna” ili podnese tužbu sudu. Vrtimo se oko nekih stvari koje su jasne.

Smatra da poseban povod za ponos rukovodstvo kluba ima prilikom sumiranja ostvarenog u prethodnih pet godina.

– Bavimo se stvarima koje su interesantne samo u Srbiji. Meni, kao direktoru, bitno je da Crvena zvezda iz dana u dan raste kao klub.

Imamo veoma dobru finansijsku službu i poslovni sektor koji vodi tabelei grafikone i po svim kriterijumima i parametrima pratimo dinamiku kluba.

Crvena zvezda iz dana u dan, već pet godina i dva meseca pokazuje trend rasta po svim segmentima. Samo dug pada, a po svim ostalim parametrima rastemo, od broja titula, učešća u evropskm takmičenjima, do ulaganja u infrastrukturu.

Napravili smo trening kamp za omladinsku školu, pravimo nove terene za prvi tim, gradimo mediko blok i teretanu, renoviramo stadion, a sve što radimo je iz sopstvenih izvora i niko se ne pita odakle klubu pare.

Klubu je danas potrebno 25 miliona za život, a mi imamo pet miliona od sponzora i 20 miliona koje moramo sami da obezbedimo. Ovaj menadžment je uspeo da napravi računicu.

Shvatili smo da su da su samo sportski rezultati generator prihoda i investirali smo u tim koji sada vredi mnogo.

Pre pet godina niko nije verovao da Zvezda može da igra u Ligi šampiona ili Ligi Evrope, a mi smo to uspeli, kvalitetnim i stručnim radom – izjavio je on, te dodao:

– Zvezda radi najtrapnsparentije od svih kompanija u Srbiji. Imamo dodatnu kontrolu od UEFA. Funkcionisanje kluba u sivoj zoni je nula, poslujemo isključivo preko računa.

Na sve plaćamo porez, a 92 procenta naših prihoda su iz inostranstva. Prošle godine smo 6,7 miliona evra platili porez državi. Kad prodate igrače za 26 miliona morate deo uložiti i u kupovinu novih.

Kupili smo fudbalere za osam miliona evra. Kad od UEFA bonusa zaradite 22 miliona evra ne možete od tog novca vraćati dug, već ih dati igračima koji su to ostvarili. Praksa je da se 30 do 40 posto prihoda da onima koji su to ostvarili.

Zvezda je ozbiljan sistem koji ljudi sa strane ne razumeju kako funkcioniše. Samo pripreme u Austriji, put u Marijampol i Helsinki će nas koštati pola miliona evra. I ne trošimo državne ili bilo čije pare jer smo se osposobili da funkcionišemo sami. Drago mi je da nismo na teretu države.

TERZIĆ: Dok ne prođemo Suduvu, zabranjeno je pominjati Helsinki!
Direktor Zvezde zadovoljan je pojačanjima (FOTO: Srđan Stevanović/Starsport)

Uprkos značajnom napretku pred klubom su još brojni izazovi, smatra Terzić.

– Spremili smo finansijska sredtsva za mediko blok i tretanu, ali smo imali problem obrušavanja zida. Komplikovana je izrada projekta, potporni šipovi najpre moraju da se završe, pa da se počne sa izgradnjom. U skladištu je kompletna medicinska porema i sve sprave za teretanu. Očekujem da do oktobra sve bude instalirano i u funkciji.

Terzić se osvrnuo i na razvoj mladih igrača.

– Moamo da slušamo svoju savest i stručnost. Govorio je i Božović, a i Milojević to ističe, nije realno da ostvarimo rezeultate sa decom. Nisu spremni da odgovore zahtevima seniorsog fudbala.

Velika je razlika između omaldinske lige i seniora. Zato smo krenuli u saradnju sa Grafičarom, potrebna nam je međustanica. Lično mi smeta, jer bih voleo da brže završavamo formiranje igrača iz škole, da dolaze obučeniji taktički, tehnilki i fizički, ali to nije lako jer biologija kod mnogih igrača kasni.

Nije realno da ijedan igrač uđe iz škole u prvi tim. Uveli smo zato obavezu da prođu kroz Grafičar kao filter i završnu obradu. Roditelji i igrači su to shavtili. Samo najbolji će imati priliku da kroz Grafičar stignu do prvog tima.

Luković će biti spona između Mitra Mrkele, Mladenovića i Jelića koji su uškoli, nasloniće se sa zahtevima bržeg fomrmiranja, da igrači dođu spremni za seniorski fudbal – jasan je Terzić.

TERZIĆ: Dok ne prođemo Suduvu, zabranjeno je pominjati Helsinki!
Luković u novoj ulozi u Zvezdi (FOTO: YouTube printscreen)

Četiri doskorašnja prvotimca pojačala su stručni štab, što raduje direktora crveno-belih.

– Četiri bivša igrača Zvezde su dobila ozbiljna zaduženja u klubu: Milijaš, Supić, Anđelković i Luković, što mi je posebno drago. Odavno se nije desilo da Crvena zvezda angažije četiri bivša igrača na ozbiljnim pozicijama.

Supić je pomoćnik Duleta Gašića, trenera golmana, Luković je pomoćnik Mitra Mrkele, Anđelković će biti glavni skaut, a Nenad Milijaš trener u stručnom štabu, od kog planiramo da jednog dana bude šef.

Zvezda mora da razmišlja dugovečno i priprema kadrove za budućnost – poručio je on.

Za kraj, Terzić se osvrnuo i na najbolniji trenutak u poslednjih pet godina u klubu.

– Najviše mi je žao zbog utakmice protiv Ludogoreca. Postojala je nevetovatna energija i ne mogu da prežalim taj duel. Imali smo 2:1 u gostima i šansu za treći gol, a zbog nepažnje završili smo rezultatom 2:2.

U revanšu smo imali vođstvo i igrača više, ali onda nekontrolisani potez Kange i pad koncentracije.

Vodimo ozbiljan klub i nemamo vremena da se bavimo razmišljanjem o osveti, fokusirani smo samo na Suduvu i ozbiljno se pripremamo za tu utakmicu.

Dok se ne prođe Suduva zabranjeno je razmišljanje o Helsinkiju, a ne o trećem kolu – zaključio je Terzić.

Crveno-bele 9. jula očekuje prva utakmica kvalifikacija za Ligu šampiona, a protivnik je litvanska Suduva.

Vaso Bakočević MMA Highlight | Behind the scenes | Megdan 5 Sremska Mitrovica – Meridian TV

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime