Teror Josefa Martineza ne prestaje: MLS je njegovo privatno vlasništvo!

Martinez
(Photo by Michael Chang/Getty Images)

Drugi februar 2017. godine ostaće, kako stvari stoje, duboko urezan u istoriju MLS lige. Zapamtiće ga, ako do sada nisu, i golmani i defanzivci ovog severnoameričkog šampionata. Tada se sa ‚‚one” strane bare pojavio Josef Martinez.

Ništa nije ukazivalo da ćemo dobiti jednog od najvećih golgetera MLS lige u tako brzom periodu. Možda je rekord Lendona Donovana i dalje predaleko, ali ono što 25-godišnji napadač iz Karakasa radi od Vašingtona do Vankuvera u prethodnih 18 meseci gotovo je nezapamćeno.

U subotu uveče, Atlanta Junajted, lider MLS lige, remizirala je protiv aktuelnog šampiona Toronta 2:2, a oba pogotka nimalo iznenađujuće postigao je upravo Martinez. Drugi od dva pogotka bio je njegov 26. u ovoj sezoni. Na 24 utakmice.

MLS SUBOTOM: JUVENTUS U ATLANTI, PAUNOVIĆ U PROBLEMU

Josef Martinez je u MLS-u na terenu proveo 2015 minuta u 2018. godini i već je na koti 26, na samo jedan gol od aktuelnog rekorda po broju pogodaka u jednoj sezoni. Na prvom mestu, sa 27 golova, nalaze se Bredli Rajt Filips (sezona 2014), Kris Vondolovski (2012) i Rej Lasiter (1996).

Koliko je ovo neverovatan učinak pokazuje nekoliko indikatora – Martinez postiže gol na svakih 77 i po minuta koje provede na terenu (ili 1.16 golova na 90 minuta). Sve to je uspeo na 24 utakmice, što znači da do kraja regularnog dela sezone može da odigra još 10 mečeva.

Bude li imalo blizu održavanja ovakvog tempa, Martinez će se približiti nestvarnoj brojci od 40 golova u jednoj sezoni. Ipak, to možda jeste i dalje daleko, ali nisu ovo svi rekordi koje Venecuelanac obara.

Meč protiv Toronta bio je njegov 44. u regularnoj sezoni (oni iz plej-ofa se ne računaju u ovu statistiku) od dolaska u Atlantu, a Martinez je na tom susretu stigao do svog 45. MLS pogotka. Dakle više od jednog po nastupu. U odnosu na minute provedene na terenu, to je gol na 78.7 minuta. Gotovo identično kao kada gledamo samo 2018. godinu.

Martinez je, takođe, igrač koji je najbrže stigao do 45. pogotka u MLS ligi, a postigao je i rekordan broj het-trikova – tri ove godine i tri prošle. To je već rekord lige i za njegovo obaranje bila mu je potrebna tek jedna i po sezona.

KLADI SE NA MLS LIGU!

Od dolaska u MLS na gol protivnika šutirao je ukupno 136 puta u regularnim sezonama, što je 3.46 šuteva na gol na 90 odigranih minuta. Kada znamo da je 45 tih šuteva bilo gol, znamo da tačno svaki treći njegov šut završava u mreži protivničkog gola.

To je realizacija 33 odsto šuteva na gol. Poređenja radi, sve oko 20 odsto realizovanih šuteva smatra se prvoklasnim učinkom.

Martinez je ipak na nekom svom nivou.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime