Zimonjić ušao u istoriju tenisa! Kako igrati bez svojih kukova?

Nenad Zimonjić
(Photo by Vaughn Ridley/Getty Images)

Na samom početku 2019. godine, Endi Marej je iznenadio tenisku javnost izjavom da postoji velika šansa da će se ubrzo oprostiti od tenisa. Razlog za to bio je bol u kuku, a Britanac je nedavno otišao na operaciju.

Hoće li se vratiti tenisu bez bolova i dalje je prerano reći, ali Nenad Zimonjić u tome uspeva. Legendarni srpski teniser postaće prvi teniser u istoriji koji će se ovim sportom baviti profesionalno nakon operacije oba kuka!

Ovako nešto nikada nikom nije pošlo za rukom, ali se Zimonjić ranije tokom sedmice vratio igranju profesionalnog tenisa uprkos tome što je prošlog leta bio na operacionom stolu. Zimonjić je u tandemu sa Mateom Pavićem bio poražen u prvom kolu turnira u Sofiji, no, on je svoju najveću pobedu već ostvario. Vratio se na teren.

Zimonjić ušao u istoriju tenisa! Kako igrati bez svojih kukova?

“Te 2008. na Vimbldonu osetio sam veoma jak bol u preponama i ubrzo sam otišao na skener i rendgen. Saznao da imam veliki problem sa kukovima, posebno sa desnim, već tada sam imao ispod 50 odsto hrskavice”, pričao je Zimonjić u intervjuu za zvanični sajt ATP-a. “Imao sam više opcija i sugestija šta da radim, ali sam izabrao da ne idem pod nož. Znao sam da ću morati kad-tad, ali ne još.”

Upravo je te 2008. godine stigao do prve pozicije na listi dublova, u tandemu sa Danijelom Nestorom. Međutim, ta želja za igranjem tenisa sa sobom je nosila velike bolove i iznova nove probleme.

“Kako su godine prolazile, tako se bol povećavao i počeo sam da živim sa njim 24 časa dnevno. Poslednje tri, četiri godine je bilo ekstremno teško i stigao sam do tačke kada mi samo operacija može pomoći. Stručnjaci nisu verovali da sa takvim problemom mogu da igram tenis profesionalno, da sedim na klupi, trčim satima… Ali, izbora više nije bilo pošto su mi rekli da sam potpuno izgubio hrskavicu”, objašnjava selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije.

‚‚Uradio sam istraživanje i odlučio se na dvostruku operaciju u Garmiš Partenkirhenu. Nešto pre nego što su me poslali na hirurški sto minulog juna hirurzi su me pitali kada planiram da nastavim da igram tenis, što me je mnogo iznenadilo jer mi je cilj bio da počnem ponovo normalno da živim, bez konstantnog bola. Objasnili su mi potom da, ako sve prođe kako valja mogu ponovo da se bavim poslom. Bio je to veoma emotivan trenutak, pošto sam konačno video svetlo na kraju tunela.”

Operacija je prošla na najbolji mogući način i Zimonjić je na nogama, uz pomoć štaka, bio već posle dva dana. Nakon jednonedeljnog post-operativnog procesa, započeo je rehabilitaciju. Tada je na površinu u potpunosti isplivala njegova želja za ponovnim bavljenjem tenisom i usavršavanjem.

“Dve sedmice nakon operacije odjednom sam shvatio sa kakvim bolom sam živeo godinama. To mi je podiglo motivaciju i uživao sam u procesu. Bio je to dugačak put, počev od rehabilitacije u Nemačkoj. A kada sam sam vratio u Srbiju trenirao sam 10-11 sati dnevno. Svako jutro bih kretao u osam, imao polučasovnu pauzu za ručak i nastavljao punom parom do sedam uveče”, dočarava nekadašnji broj jedan.

On je tako uspeo da postane prvi igrač koji se sa bilateralnom operacijom kuka vratio na teren, a sledeći cilj je da ostvari i prvu pobedu. U Sofiji to nije uspeo i u narednom periodu će koristiti svoj zaštićeni renking. Zimonjić ističe da će dobijati vajldkard za učešće na jačim turnirima. Najbitnije je da mu se osmeh vratio na lice.

“Vraćam se sebi! Vratio sam se sportu koji volim! Nadam se da će ova moja priča inspirisati ljude da nastave za svojim snovima. Biće teško narednih meseci, ali idem meč po meč, korak po korak. Lepo je igrati bez bolova.”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime