Zašto je u Belom sportu loptica žuta?

tenis
(Photo by Lucas Dawson/Getty Images)

Iako postoji ,,opasnost” da tenis ostane bez linijskih sudija ili nekih prepoznatljivih stvari kao što je dodavanje peškira, pa čak i određenih pravila o broju gemova, ono što će ostati dokle bude ovog sporta je glavni rekvizit – lopta. U tenisu ona doduše nosi naziv u deminutivu – loptica, ali to ne menja suštinu da se mora se udariti snagom i preciznošću na koju protivnik neće imati odgovor.

Nema te lopte koja ne odgovara našem talentu (fudbalski rezultati su druga priča) i sa kojom imamo problem. Potpuno je nevažno od kakvog je materijala, boje ili oblika. Ona sa kojom se ,,udara” po parketu nekako je kao stvorena za naš dlan, ali se u poslednjih par decenija dlan prilagodio i reketu kojim se udara žuta teniska loptica.

Vimbldon i njegova tradicija: Šta je samo fama i zašto je do taj brejka moralo da dođe

To je boja koju imaju one kojima se igra na turnirima, mada u dvorišnom ili uličnom tenisu ona može da bude bilo koja iz spektra. Uostalom, one su dugo vremena bile bele, a zanimljivo je da su najduže je u toj boji korišćene na Vimbldonu, sve do 1986. godine. Promena boje je došla usled bolje vidljivosti žute na televizorima u boji, a kao takve su se pojavile 1972. godine.

Ako početak modernog tenisa smestimo u devetnaesti vek, onda njegova era počinje sa pojavom loptica od vulkanizovane gume. Od tih dana pa do danas, loptica za tenis se neprestano usavršava, što u načinu proizvodnje, što u materijalima kojima se oblaže. Današnje loptice koje se koriste na ATP i WTA turnirima su šuplje i ispunjene vazduhom ili nitrogenom pod pritiskom.

Teniska loptica ima drugačije osobine za različite terene

Ta osobina im omogućava da odskaču više od prethodne ,,generacije” koja je imala drugačiji način proizvodnje, ali koje su upravo zato i trajale duže. One nisu bile pod unutrašnjim pritiskom, što im je omogućavalo duži vek trajanja, posebno odskoka koji nije bio tako visok kao kod današnjih, ali je mnogo duže zadržavao istu visinu. Problem kod starijih je bio lakše trošenje obloge loptice.

Danas se koristi nekoliko posebnih vrsta loptica u zavisnosti od podloge terena i uslova podneblja gde se igra. Jedna vrsta se upotrebljava na terenima pokrivenim šljakom i tepihom, a druga, otpornija, na travantim i betonskim podlogama. Postoje i one koje se upotrebljavaju na većim nadmorskim visinama jer bi obične imale previsok odskok koji je inače ograničen na 135-147 santimetara.

I to se dešava – Vimbldon menja pravila

Loptica za tenis je teška između 56 i 59,4 grama, sa dijametrom od 6,35 do 6,86 santimetara.Zanimljivo je da postaje teža tamo gde je visok procenat vlage u atmosferi, što automatski dovodi do smanjene brzine.

Procenjuje se da se u svetu godišnje proizvede više od 320 miliona loptica, dok bi za popunu celokupnog prostora na vimbldonskom Centralnom terenu sa zatvorenim krovom bilo potrebno blizu trista miliona.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime