,,Zagrevanje” završeno bez izgubljenog seta, Đoković i dalje prikuplja samopouzdanje

Novak Đoković
(Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Nije se Novak Đoković previše izjašnjavao oko svojih ambicija i planova u vezi sa nastupom na ovogodišnjem Rolan Garosu, osim ako se uobičajene sportske izjave o željama da prikaže što bolje partije ne smatraju posebno vrednim uvidom u njegovu procenu trenutnih sopstvenih mogućnosti.

Dvanaestostruki Grend Slem šampion je i meč druge runde završio bez izgubljenog seta, pa će se već u petak posle Haimea Munara susresti sa još jednim Špancem. Ovoga puta će to biti odlični Roberto Bautista Agut, trinaesti na ATP listi najboljih tenisera. Španac ima jednu pobedu nad srpskim teniserom, iskoristivši trenutak u Šangaju u oktobru 2016. godine, kada je Đoković već počeo da ulazi u ono što će se kasnije ispostaviti kao dvogodišnja kriza.

Rimski utisci, Đoković i Velika četvorka

U preostalih šest mečeva među kojima su tri odigrana na zemljanoj podlozi (jedan 2016. upravo na Rolan Garosu), Novak je izgubio samo dva seta i nije imao previše problema sa svojim protivnikom. Sada je situacija znatno drugačija, i mada Đoković u duel ulazi kao favorit, takav status ne prihvata zdravo za gotovo jer objektivno i pored nesumnjive razlike u klasi, nema pravo na to. Za ponovno sticanje takvog prava u kome se protivnici kao što su Agut unapred smatraju pobeđenim (što naravno ne isključujuje maksimalno ozbiljan pristup meču što Novaku nikad i nije bio problem), moraće da prođe još neko vreme.

Đoković se nalazi u očiglednoj potrazi za samopouzdanjem

U prve dve runde, bilo je vidljivo da se Srbin u toku igre i dalje podseća da je potrebno da ne gubi samopouzdanje. To je ranije bilo nezamislivo. Novak ni u jednom nije bio posebno impresivan, a ni inspirisan. Možda je u pitanju bila činjenica da su rivali došli iz kvalifikacija, možda ,,štednja” sopstvenog materijala, a možda nešto treće.

Ako bi se ispostavilo da je to treće trenutni maksimum, onda stvari u kontekstu plasmana ne deluju previše optimistički. Ali ako bi sve posmatrali iz ugla prevazilaženja sitiacije, onda je zaista važno samo ono što je i Đoković rekao, a to je da se polako podiže nivo i da igra što bolje. Svaki novi meč bez bola u laktu i svaka nova pobeda predstavljaju dobitak.

Đokovićeva nedelja ohrabrenja

Teži mečevi u svakom slučaju predstoje. Posle Bautiste Aguta, na red bi došli Aleksander Zverev, Grigor Dimitrov ili Kei Nišikori koji su svi bili na ivici poraza, ali su ipak prošli dalje. To znači da će imati jedan nivo motivacije i samopouzdanja više.

Najbolje partije uoči Pariza Đoković je prikazao u Rimu

Đoković je u Pariz došao sa odnosom od deset pobeda i sedam poraza u koje spada i par neočekivano lako izgubljenih mečeva i posle operacije lakta. Jedan od takvih je ispadanje u prvom kolu u Barseloni kada ga je savladao 122. na ATP listi Martin Klizan. Međutim, nekadašnji svetski broj jedan je kasnije počeo da igra mnogo bolje, a najbolje partije je prikazao u Rimu gde ga je ne baš lako savladao Rafael Nadal u polufinalu.

Sve kvote za meče Đoković – Bautista se nalaze ovde

Pariz je mesto gde je Đoković osvojio poslednji Grend Slem i može se samo nagađati na kojoj brojci bi se zaustavio da nije bilo dvogodišnjeg nazadovanja. Da je u tom periodu osvajao svaki drugi, razlika između njega i dvojice koji se smatraju najvećim u istorji sporta, Federerom i Nadalom, bila bi mnogo manja. No, vremena da se koliko-toliko upristoji i dalje ima, a jedan od pokazatelja će biti i tekući Rolan Garos, odnosno način na koji ga Đoković bude priveo kraju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime